Gå til innhold

Helsemyndighetenes kostholdsanbefalinger er en vits


Embla Othea

Anbefalte innlegg

Karbohydrater gjøres om til glukose (sukker) i blodet. Det er derfor diabetikere skal ha lite karbohydrater og ikke spiser ris, poteter, pasta, brød, knekkebrød osv.

Anonymkode: 50808...685

  • Liker 5
  • Nyttig 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

53 minutter siden, AnonymBruker said:

Jo jeg skylder absolutt på at folk kan få hull i tennene fordi de spiser for mye goderi/brus i kombinasjon med å pusse tennene dårlig. Men det er langt fra det, til å hevde at dette er et bevis for at mennesker ikke er laget for å spise karbohydrater. Det er forskjell på gulrøtter, havregryn og sjokolade. 

Anonymkode: ada16...796

Jeg mener jeg presiserte at vi ikke er laget for å spise *så mye* karbohydrater. Alle mennesker, til og med arktiske folkegrupper, har spist litt karbohydrat når det har vært tilgjengelig (i deres tilfelle stort sett litt bær på sommeren). Vi tåler godt litt frukt og røtter av og til, selv om det på ingen måte er nødvendig for god helse. Men i dag anbefales vi altså å spise store mengder av dette hver dag.

Anonymkode: c8019...712

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (4 timer siden):

Jeg mener jeg presiserte at vi ikke er laget for å spise *så mye* karbohydrater. Alle mennesker, til og med arktiske folkegrupper, har spist litt karbohydrat når det har vært tilgjengelig (i deres tilfelle stort sett litt bær på sommeren). Vi tåler godt litt frukt og røtter av og til, selv om det på ingen måte er nødvendig for god helse. Men i dag anbefales vi altså å spise store mengder av dette hver dag.

Anonymkode: c8019...712

Da misforsto jeg deg litt, trodde du var en av disse karbo-mostanderne. Men ikke bland karies inn som bevis. Karies er en relativt ny sykdom. Nyere enn landbruket liksom.

Anonymkode: ada16...796

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 hours ago, AnonymBruker said:

Da misforsto jeg deg litt, trodde du var en av disse karbo-mostanderne. Men ikke bland karies inn som bevis. Karies er en relativt ny sykdom. Nyere enn landbruket liksom.

Anonymkode: ada16...796

Nei, karies har man funnet på tenner fra steinalderen også, før jordbruket, hos folk som spiste forholdsvis mye plantemat.

Det var selvsagt et minimalt problem sammenlignet med i dag når det er vanlig ikke bare å spise sukker, men også å spise ofte. Men det er en klar sammenheng mellom karbohydrater og karies, og dyr får sjelden hull, selv de som lever av frukt.

Anonymkode: c8019...712

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (På 10.10.2022 den 16.09):

Jeg må bare kommentere dette, ser mange trekker fram at karies er et bevis for at vi ikke er laget for karbohydrater. Det har skjedd en evolusjon blandt bakterier også, og det utviklet seg bakterier som bruker sukker og avfallsproduktet blir en syre som skaper hull i tennene. Har man ikke denne bakterien får man ikke karies. Helt avsidesliggende urfolk har ofte ikke denne bakterien. Det er snakk om glukose og i noen grad fruktose de bruker. Mer komplekse karbohydrater blir ikke fullstendig brutt ned før i tarmen og påvirker ikke tennene. Pasienter med et kosthold med lite godteri/brus/juice/småspising får sjelden hull. Poenget er, dette er komplekst, og karies er absolutt ikke noe bevis for at mennesker egentlig ikke skal spise karbohydrater. Det er forskjell på gulrøtter/havregryn/knekkebrød og sjokolade/boller

Anonymkode: ada16...796

Tenk også på at vi spiser mye oftere enn vi gjorde før. Noen spiser jo 4 måltider pluss mellommåltider, snacks og diverse drikker. Tennene får aldri pause.

Anonymkode: 603be...483

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (På 3.10.2022 den 13.48):

Altfor mange folk er faktisk metabolsk syke og tåler ikke store mengder prosesserte karbohydrater, det er fakta.

Er man frisk (!) så er sunne karbohydrater helt ok å ha i kostholdet sitt, ja.

Anonymkode: 603be...483

 

AnonymBruker skrev (På 3.10.2022 den 14.55):

Neida, men brukeren jeg siterte skrev "karbohydratfrykt uten grunn". 

For friske folk er nok matvarene du nevner uproblematiske.

Anonymkode: 603be...483

 

Men om man er syk eller blir syk av karbohydrat, så er det IKKE "karbohydratfrykt uten grunn", da har man jo en grunn... 
Noen som ikke tåler melk vil jo frykte melkeprodukter, og det er jo ikke uten grunn... 
Men noen som tåler melk har absolutt ingen grunn til å frykte melk...

Som du selv sier, for friske folk er dette helt uproblematisk. Da er det ganske unødvendig å fremheve at enkelte grupperingen ikke tåler følge absolutt alle kostråd slavisk... Det er ganske åpenbart at en som ikke tåler fisk ikke følger kostrådet om å spise fisk, på samme måte som jeg regner med de som ikke tåler karbo faktisk selv skjønner at de ikke kan følge det punktet slavisk.... 

Anonymkode: 9192a...1c0

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker skrev (På 10.10.2022 den 15.53):

Er så enig! De later som de går ned i vekt fordi de kutter potet, korn og frukt og sverger til lavkarbo. Når sannheten er at det er å slutte med sjokolade, smågodt, potetgull og masse ferdigmat som gjør at vekten går ned. At de putter havregryn, grovt knekkebrød og blåbær i samme sekk som sjokolade og boller er helt utrolig. 

Anonymkode: ada16...796

Blåbær? Det er vel standard lavkarbomat. Jeg tror ikke mange putter havregryn i samme sekk som boller heller, men havgryn  gir svingninger i blodsukkeret som gir lyst på boller. Selvsagt er boller mindre gunstig mat er grove kornprodukter. 

Anonymkode: 30942...a0a

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (På 5.10.2022 den 21.32):

Det var ikke mye sukket i den studien som er linket til. 

Anonymkode: 97345...33f

Vel, det er flere studier og slikt som viser at man fint kan gå ned i vekt selv når man spiser mye sukker.

43% sukkerinntak:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9094871/

En professor som bare spiste godteri og gikk ned i vekt:

https://edition.cnn.com/2010/HEALTH/11/08/twinkie.diet.professor/index.html

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er en som bare spiste poteter i ett år og ble kvitt ulike plager, pluss at han tok av all overflødig vekt. Det er ingenting galt med de riktige karbohydratene, og det er det å blande dem med lassevis med fett som kan gjøre dem problematiske. F.ex. om han bare hadde spist pommes frittes som er dynket i fett, er det ikke sikkert det hadde gått slik: 

 

Anonymkode: 07460...04f

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Chris Voight spiste bare poteter i 60 dager og hadde fantastiske resultater: 

 

Anonymkode: 07460...04f

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (22 minutter siden):

Her er en som bare spiste poteter i ett år og ble kvitt ulike plager, pluss at han tok av all overflødig vekt. Det er ingenting galt med de riktige karbohydratene, og det er det å blande dem med lassevis med fett som kan gjøre dem problematiske. F.ex. om han bare hadde spist pommes frittes som er dynket i fett, er det ikke sikkert det hadde gått slik: 

 

Anonymkode: 07460...04f

Han ble ikke kvitt plagene fordi han spiste "rikige" karbohydrater, men fordi han gikk ned i vekt.

Man kan gå ned i vekt uansett hva man spiser. Igjen, se denne:

https://edition.cnn.com/2010/HEALTH/11/08/twinkie.diet.professor/index.html

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (18 minutter siden):

Chris Voight spiste bare poteter i 60 dager og hadde fantastiske resultater: 

 

Anonymkode: 07460...04f

Igjen, det har ikke noe med poteter å gjøre. Det har å gjøre med at han lå i et kaloriunderskudd og dermed gikk ned i vekt. Å gå ned i vekt har store helsefordeler.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

jabx skrev (2 minutter siden):

Igjen, det har ikke noe med poteter å gjøre. Det har å gjøre med at han lå i et kaloriunderskudd og dermed gikk ned i vekt. Å gå ned i vekt har store helsefordeler.

Det jeg forsøker å si er at det ikke er noe galt med poteter, de er ikke usunne, og man kan ikke spise "for mye" av dem, slik som TS mener at det er "for mye" karbohydrater i kostholdsrådene.

Anonymkode: 07460...04f

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Embla Othea skrev (På 30.9.2022 den 18.36):

Flere som synes helsemyndigetenes kostholdsanbefalinger er en vits? Jeg stusser særlig på den høye andelen karbohydrater.

Hva er kostholdsanbefalningene dems? Aldri fått noe fra helsemyndighetene om dette 

Anonymkode: becad...63f

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (41 minutter siden):

Det jeg forsøker å si er at det ikke er noe galt med poteter, de er ikke usunne, og man kan ikke spise "for mye" av dem, slik som TS mener at det er "for mye" karbohydrater i kostholdsrådene.

Anonymkode: 07460...04f

Altså, det er ikke bra å spise for mye av noe som helst. Man bør få i seg forholdsvis variert mat for å få ulike næringsstoffer. Men det er sant det du sier, at det ikke er noe galt med poteter som sådan.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

jabx skrev (9 timer siden):

Vel, det er flere studier og slikt som viser at man fint kan gå ned i vekt selv når man spiser mye sukker.

43% sukkerinntak:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9094871/

En professor som bare spiste godteri og gikk ned i vekt:

https://edition.cnn.com/2010/HEALTH/11/08/twinkie.diet.professor/index.html

En ting er hva som er mulig, en annen ting hva som er sunt og lurt.

Den opprinnelige studien som var referert hadde ingenting med sukker å gjøre, så forstår ikke hvorfor du drar inn dette og sporer av.

Anonymkode: 97345...33f

  • Liker 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (På 23.10.2022 den 1.17):

Hva er kostholdsanbefalningene dems? Aldri fått noe fra helsemyndighetene om dette 

Anonymkode: becad...63f

https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/kostradene-og-naeringsstoffer

https://www.lhl.no/gardermoen/hjerteloftet/livsstilsendring/hjertevennlig-kosthold/

Anonymkode: 8e0f0...861

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi vet fra asiatiske land der levealderen har vært høy, og de er slankere enn i vesten, at hvit ris og søtpoteter ikke er dårlig for helsen. De spiser (kanskje mer spiste siden de begynner ta mer etter vesten enkelte steder) mye karbohydrater og lever lenge. Karbohydrater går helt fint. Det som er problem er når man tror at søtpotet og hvitt sukker er det samme.

Anonymkode: 4a824...559

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (14 timer siden):

Vi vet fra asiatiske land der levealderen har vært høy, og de er slankere enn i vesten, at hvit ris og søtpoteter ikke er dårlig for helsen. De spiser (kanskje mer spiste siden de begynner ta mer etter vesten enkelte steder) mye karbohydrater og lever lenge. Karbohydrater går helt fint. Det som er problem er når man tror at søtpotet og hvitt sukker er det samme.

Anonymkode: 4a824...559

Her er det viktig å få med seg at de som spiser MER KJØTT er sunnere enn de som spiser mindre kjøtt, særlig menn. Okinawa for eksempel blir påstått å spise nesten bare søtpotet, men dette var i en begrenset periode i etterkrigstiden da øya var bombet sønder og sammen. Gamle folk fra Okinawa er faktisk kjent for å spise mer kjøtt enn resten av Japan. ;)  

Studie: Total Meat Intake is Associated with Life Expectancy: A Cross-Sectional Data Analysis of 175 Contemporary Populations

Sitat

Results
Worldwide, bivariate correlation analyses revealed that meat intake is positively correlated with life expectancies. This relationship remained significant when influences of caloric intake, urbanization, obesity, education and carbohydrate crops were statistically controlled. Stepwise linear regression selected meat intake, not carbohydrate crops, as one of the significant predictors of life expectancy. In contrast, carbohydrate crops showed weak and negative correlation with life expectancy.

Conclusion
If meat intake is not incorporated into nutrition science for predicting human life expectancy, results could prove inaccurate.

Altså, når man ser på hele verden så er økt kjøtt-inntak forbundet med økt forventet levealder. Økt inntak av karbohydrater er forbundet med redusert forventet levealder.

longevity-vs-meat-eating-in-64-countries

 

Hvis du prøver å si at hvit ris er bedre enn brun ris, så er jeg enig i det. Det er en grunn for at de har brukt tid og ressurser på å polere risen... Det meste av de skadelige stoffene er i skallet. Stoffene som er i brun ris er mer skadelig en den "rene" og næringsfattige hvite risen som er nesten kun karbohydrater. 

Anonymkode: ea823...488

  • Liker 1
  • Nyttig 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...