Gå til innhold

Hvor stor andel ultraprossesert mat har dere i kosten?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Tripptrapp1 skrev (1 time siden):

Jeg lager det meste fra bunnen i hverdagen. Jeg bruker ingen pose-/ferdigprodukter.

Men det blir en ferdigpizza i ny og ne, jeg spiser iskrem, godteri. Spiser skinke, salami og pølser - skinke er gjerne ultraprosessert, men er salami og grove pølser det? Det er her snakk om høykvalitetsprodukter med mye kjøtt og minst mulig dilldall fra lokale småprodusenter. 

Syns at ferdigretter i butikken er veldig lett å styre unna, for de smaker rett og slett kjipt.

Spekemat er vell kanskje ikke ultraprossert og økologiske pølser og kjøttpålegg er også mye renere produkter.

Anonymkode: 8bf82...9fb

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

AnonymBruker skrev (48 minutter siden):

En god del. Jeg har rett og slett ikke tid til å lage alle måltider fra bunn med full jobb, studier og fire barn. 

Anonymkode: 28ba3...a62

Forståelig. Det viktigste er jo at man har et bevisst forhold til det. 

Anonymkode: 8bf82...9fb

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (1 time siden):

Spekemat er vell kanskje ikke ultraprossert og økologiske pølser og kjøttpålegg er også mye renere produkter.

Anonymkode: 8bf82...9fb

Akkurat om produktet er økologisk eller ikke har ikke så mye å si for «renheten» av det ferdige produktet sånn bortsett i fra at dyret har spist økologisk fór. Renheten har mer å gjøre med andelen av rene råvarer i produktet, og med fraværet av ymse tilsetningsstoffer å gjøre. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tripptrapp1 skrev (1 minutt siden):

Akkurat om produktet er økologisk eller ikke har ikke så mye å si for «renheten» av det ferdige produktet sånn bortsett i fra at dyret har spist økologisk fór. Renheten har mer å gjøre med andelen av rene råvarer i produktet, og med fraværet av ymse tilsetningsstoffer å gjøre. 

Jo det har noe å si i den grad at ingrendienslisten er mye kortere og at det er svært bekregenset  med tilsetningstoffer i økologisk mat. Dermed får du også et mye renere produkt. 

Økologisk: Kokt skinke fra kolonihagen: Svinekjøtt (96%), vann, salt, naturlig aroma, potetmel og eddik

Ekte Kokt skinke fra Gilde: Renskåret svinekjøtt av skinke (85%), vann, salt, dekstrose, stabilisator E450, E451, E407, antioksidant E316, konserveringsmiddel E250, E261, E326.

Ekte Kokt skinke fra Nordfjort: Renskåret skinke av norsk svin (83 %), vann, salt, stabilisator (di-/trifosfat og karragenan), vegetabilsk stivelse (potet), dekstrose (mais), vegetabilsk fiber (potet), antioksidant (natriumerytorbat), sukker og konserveringsmiddel (natriumnitritt). Renskåret svinekjøtt(norsk opprinnelse, kjøttinnhold totalt:84%),vann, salt,potetstivelse,dextrose av mais, potetfiber, sukker og rapsolje. Tilsatt:konserveringsmiddel:natriumnitritt. Stabilisator:di-/trifosfat og karragenen. Antioksidant:natriumerytorbat.

Økologisk: Salami med fenikkel fra kolonihagen: Til 100 g ferdigvare er anvendt: 135 g svinekjøtt*, 3 g havsalt, naturlig grønnsaksaroma, fennikelfrø*, dekstrose*, hvitvin*, krydder*, hvitløk*, antioksidant (E 300).

Jubelsalami: fra Grilstad: Til 100 g ferdig vare er anvendt 114 g kjøtt av storfe, svin og spekk, salt, bestrålt krydder, hvitløk, startkultur, antioksidant (rosmarinekstrakt E392) og konserveringsmiddel (natriumnitritt E250).

Fersk salami Grilstad: Til 100 gram ferdig vare er anvendt 119 g kjøtt av svin, spekk, vann, rapsolje, salt, konserveringsmiddel (Natriumnitritt E250), fortykningsmidler (Natriumalginat E401, Guargummi E412), . stabilisator (Difosfat E450), surhetsregulerende middel (Kalsiumsulfat E516), druesukker, maltodekstrin, hydrolysert vegetabilsk protein, antioksidant (Natriumaskorbat E301), krydder, krydderekstrakt, aroma, fargestoff (Karmin E120), rødbetepulver, startkultur Røkt med bøk Varmebehandlet

Anonymkode: 8bf82...9fb

  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (1 time siden):

Jo det har noe å si i den grad at ingrendienslisten er mye kortere og at det er svært bekregenset  med tilsetningstoffer i økologisk mat. Dermed får du også et mye renere produkt. 

Økologisk: Kokt skinke fra kolonihagen: Svinekjøtt (96%), vann, salt, naturlig aroma, potetmel og eddik

Ekte Kokt skinke fra Gilde: Renskåret svinekjøtt av skinke (85%), vann, salt, dekstrose, stabilisator E450, E451, E407, antioksidant E316, konserveringsmiddel E250, E261, E326.

Ekte Kokt skinke fra Nordfjort: Renskåret skinke av norsk svin (83 %), vann, salt, stabilisator (di-/trifosfat og karragenan), vegetabilsk stivelse (potet), dekstrose (mais), vegetabilsk fiber (potet), antioksidant (natriumerytorbat), sukker og konserveringsmiddel (natriumnitritt). Renskåret svinekjøtt(norsk opprinnelse, kjøttinnhold totalt:84%),vann, salt,potetstivelse,dextrose av mais, potetfiber, sukker og rapsolje. Tilsatt:konserveringsmiddel:natriumnitritt. Stabilisator:di-/trifosfat og karragenen. Antioksidant:natriumerytorbat.

Økologisk: Salami med fenikkel fra kolonihagen: Til 100 g ferdigvare er anvendt: 135 g svinekjøtt*, 3 g havsalt, naturlig grønnsaksaroma, fennikelfrø*, dekstrose*, hvitvin*, krydder*, hvitløk*, antioksidant (E 300).

Jubelsalami: fra Grilstad: Til 100 g ferdig vare er anvendt 114 g kjøtt av storfe, svin og spekk, salt, bestrålt krydder, hvitløk, startkultur, antioksidant (rosmarinekstrakt E392) og konserveringsmiddel (natriumnitritt E250).

Fersk salami Grilstad: Til 100 gram ferdig vare er anvendt 119 g kjøtt av svin, spekk, vann, rapsolje, salt, konserveringsmiddel (Natriumnitritt E250), fortykningsmidler (Natriumalginat E401, Guargummi E412), . stabilisator (Difosfat E450), surhetsregulerende middel (Kalsiumsulfat E516), druesukker, maltodekstrin, hydrolysert vegetabilsk protein, antioksidant (Natriumaskorbat E301), krydder, krydderekstrakt, aroma, fargestoff (Karmin E120), rødbetepulver, startkultur Røkt med bøk Varmebehandlet

Anonymkode: 8bf82...9fb

Det er helt meningsløst å sammenligne et «dårlig» og et «bra» produkt og konkludere med at det som er økologisk er renere fordi det er økologisk.
 

Man kan teoretisk putte akkurat like mye dritt i økologiske matvarer som i konvensjonelle, så lenge dritten man putter i også er økologisk. Grunnen til at ingredienslisten på økologisk ofte er kortere er fordi det støtter opp om ideologien ved økologiske produkter og behovene til kjøperen: Kjøperen er ikke ute etter billigst mulig produkt (da hadde han valgt noe annet i utgangspunktet), han er ute etter et renere kvalitetsprodukt, gjerne også med omtanke for hvordan dyrene har hatt det.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tripptrapp1 skrev (49 minutter siden):

Det er helt meningsløst å sammenligne et «dårlig» og et «bra» produkt og konkludere med at det som er økologisk er renere fordi det er økologisk.
 

Man kan teoretisk putte akkurat like mye dritt i økologiske matvarer som i konvensjonelle, så lenge dritten man putter i også er økologisk. Grunnen til at ingredienslisten på økologisk ofte er kortere er fordi det støtter opp om ideologien ved økologiske produkter og behovene til kjøperen: Kjøperen er ikke ute etter billigst mulig produkt (da hadde han valgt noe annet i utgangspunktet), han er ute etter et renere kvalitetsprodukt, gjerne også med omtanke for hvordan dyrene har hatt det.

 

Finn et eksempel som finnes i en vanlig dagligvarebutikk. Gikk inn på Oda og sammenlignet produkter de hadde der. Var kun en type økologisk skinke og en type salami og de er begge fra Kolonihagen. Vil si at både Gilde og Grilstad er store produsenter som folk flest kjøper og tror er rene. Derfor poenget mitt at økologisk mat er renere og som oftest bedre. 

Poenget mitt er at velger du økologisk så får du renere mat uten å måtte lese på innholdsfortegnelsen på alle kokt skinkepakningene du finner på Rema. Da er det bankers at du slipper unna karragenan og xabtsnguppi, nitritt og annen tilsetning og får et høyere kjøttinnhold. Uten å bruke tid på å lese med lupe. Det er strenge krav for å bruke øko merket og de har ikke lov til å putte inn masse tilsetninger som de gjør i konvensjonell mat. 
 

Så finnes det selvfølgelig andre gode og rene produkter som ikke er økologisk, men de selges som regel ikke i de tre store norske matvarekjedene. 
 

 

 

Anonymkode: 8bf82...9fb

  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

*rettelse i innlegget over. Skulle være xantangummi

Anonymkode: 8bf82...9fb

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (1 time siden):

Finn et eksempel som finnes i en vanlig dagligvarebutikk. Gikk inn på Oda og sammenlignet produkter de hadde der. Var kun en type økologisk skinke og en type salami og de er begge fra Kolonihagen. Vil si at både Gilde og Grilstad er store produsenter som folk flest kjøper og tror er rene. Derfor poenget mitt at økologisk mat er renere og som oftest bedre. 

Poenget mitt er at velger du økologisk så får du renere mat uten å måtte lese på innholdsfortegnelsen på alle kokt skinkepakningene du finner på Rema. Da er det bankers at du slipper unna karragenan og xabtsnguppi, nitritt og annen tilsetning og får et høyere kjøttinnhold. Uten å bruke tid på å lese med lupe. Det er strenge krav for å bruke øko merket og de har ikke lov til å putte inn masse tilsetninger som de gjør i konvensjonell mat. 
 

Så finnes det selvfølgelig andre gode og rene produkter som ikke er økologisk, men de selges som regel ikke i de tre store norske matvarekjedene. 
 

 

 

Anonymkode: 8bf82...9fb

Jeg syns resonnementet ditt rundt at økologisk mat er bedre og renere blir for simpelt. For min del blir det som å tro at alt man kjøper på Bondens Marked eller gjennom REKO-ringen er god kvalitet på fordi det er kortreist og småskalaprodusert. Forstå meg riktig: Det er mye bra å få kjøpt gjennom Bondens Marked og REKO, og det er mye bra å få kjøpt økologisk, men det er hverken salgskanalene eller økomerket som gjør produktene bedre og renere. Man faktisk bruke øynene og hodet, og være en kritisk forbruker som sjekker hva produktet inneholder og eventuelt hvor det kommer fra uavhengig av om det er ø-merket eller ikke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tripptrapp1 skrev (32 minutter siden):

Jeg syns resonnementet ditt rundt at økologisk mat er bedre og renere blir for simpelt. For min del blir det som å tro at alt man kjøper på Bondens Marked eller gjennom REKO-ringen er god kvalitet på fordi det er kortreist og småskalaprodusert. Forstå meg riktig: Det er mye bra å få kjøpt gjennom Bondens Marked og REKO, og det er mye bra å få kjøpt økologisk, men det er hverken salgskanalene eller økomerket som gjør produktene bedre og renere. Man faktisk bruke øynene og hodet, og være en kritisk forbruker som sjekker hva produktet inneholder og eventuelt hvor det kommer fra uavhengig av om det er ø-merket eller ikke.

Jo når det kommer til økologisk mat så unngår du tilsetninger og sprøytemidler og vil dermed få renere mat. 
 

Jeg har saumfart og lest innhold på de fleste dagligvarer. Nå handler jeg for det meste på Rema og Meny og det er helt klart at økologisk mat er renere på de aller fleste produkter som er prossesert. Det finnes noen få unntak hvor det er rimelig likt som rene kjøttprodukter, meieri, melk, ost, tomatsauser osv. 

Men kjøper du eks kjøttpålegg og brød så vil du se at økologiske produkter er renere i vanlige dagligvarebutikker. 

Anonymkode: 8bf82...9fb

  • Liker 1
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vanskelig å anslå en andel, men tipper kanskje 50 % av maten. Målet mitt er mellom 20 og 30 %. Jeg lager all middagen hjemmelagd, lager også brød selv, men bruker pålegg, yoghurt, iskaffe, snacks og godis, nøttebarer, etc. som alt er ultraprosessert. Det er veldig lettvint, dessverre.

Men skal definitivt ta tak i det!

Anonymkode: 884f0...8e2

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (3 timer siden):

Jo når det kommer til økologisk mat så unngår du tilsetninger og sprøytemidler og vil dermed få renere mat. 
 

Jeg har saumfart og lest innhold på de fleste dagligvarer. Nå handler jeg for det meste på Rema og Meny og det er helt klart at økologisk mat er renere på de aller fleste produkter som er prossesert. Det finnes noen få unntak hvor det er rimelig likt som rene kjøttprodukter, meieri, melk, ost, tomatsauser osv. 

Men kjøper du eks kjøttpålegg og brød så vil du se at økologiske produkter er renere i vanlige dagligvarebutikker. 

Anonymkode: 8bf82...9fb

Nå har jeg forsøkt å forklare for deg flere ganger at det 

1. Er meningsløst å sammenligne økologisk med random konvensjonelle varer man finner i butikken og dermed trekke en konklusjon om at økologisk er renere fordi det er økologisk. Bare fordi at det er en korrelasjon mellom at økologisk ofte har mindre tilsetningsstoffer, så er ikke det det samme som at det finnes en kausal sammenheng mellom økologisk mat og renhet/kvalitet.

2. Jeg har allerede pekt på at sammenhengen mellom økologisk mat og kvalitet/renhet sannsynligvis her å gå gjøre med å tilfredsstille kravene til kundegruppen, mellom annet:

 - De er ikke veldig prissensitive (dvs at man som produsent kan ha et annet spillerom ift hva man velger å tilsette eller ikke tilsette av komponenter, siden det kvalitet er viktigere enn pris og evt holdbarhet).

- De vil ha «ren mat» (ergo putter ikke øko-produsenter alt mulig dritt i produktene sine. Ikke fordi de ikke kan, men fordi de ikke vil. Dette er en vesentlig forskjell).

- De er opptatt av dyrevelferd

3. Høyt innhold av ekte råvarer og fravær av tilsetningsstoffer kan være med på å differensierer økologiske produkter fra konvensjonelle, noe som er et poeng ift prisstrategi og å målrettet nå et marked (kundegruppe).

Det handler om å forstå mekanismen bak hvorfor produkter er som de er, mellom annet ved å ta hensyn til poengene jeg nå har nevnt flere ganger, senest ovenfor.

Påstanden «økologisk er renere» er en overforenkling, en heuristikk. Og for all del: Den kan ha praktisk verdi - for ofte ér økologisk renere produkter enn de konvensjonelle substituttene - men påstanden kan ikke begrunnes som prinsipielt gyldig fordi man ikke kan si noe som det skyldes f.eks tilfeldigheter eller andre ting. Heuristikker som den du har laget deg med at «økologisk er renere» er en effektiv avgjørelsesstrategi i hverdagen, men den garanterer ikke riktig utfall. Og for all del; fortsett å benytte deg av denne forenklingen hvis den viser seg nyttig og god nok for deg, men det gjør den ikke prinsipielt gyldig. Og det må ikke blandes sammen med at maten er renere fordi den er økologisk. Det er nemlig ikke noe praktisk problem å lage økologisk ultraprosessert ferdigmat eller å proppe økologiske produkter fulle av drit istedenfor rene råvarer, men det gjøres mellom annet ikke fordi det er ikke det målgruppen som kjøper til økologiske varer vil ha. 

Vær gjerne uenig, men som matprodusent og matentusiast, med utdanning både innenfor økologisk landbruk, markedsføring og økonomi, så er jeg såpass trygg på min egen faglige kompetanse at jeg vet når jeg har rett. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tripptrapp1 skrev (15 timer siden):

Nå har jeg forsøkt å forklare for deg flere ganger at det 

1. Er meningsløst å sammenligne økologisk med random konvensjonelle varer man finner i butikken og dermed trekke en konklusjon om at økologisk er renere fordi det er økologisk. Bare fordi at det er en korrelasjon mellom at økologisk ofte har mindre tilsetningsstoffer, så er ikke det det samme som at det finnes en kausal sammenheng mellom økologisk mat og renhet/kvalitet.

2. Jeg har allerede pekt på at sammenhengen mellom økologisk mat og kvalitet/renhet sannsynligvis her å gå gjøre med å tilfredsstille kravene til kundegruppen, mellom annet:

 - De er ikke veldig prissensitive (dvs at man som produsent kan ha et annet spillerom ift hva man velger å tilsette eller ikke tilsette av komponenter, siden det kvalitet er viktigere enn pris og evt holdbarhet).

- De vil ha «ren mat» (ergo putter ikke øko-produsenter alt mulig dritt i produktene sine. Ikke fordi de ikke kan, men fordi de ikke vil. Dette er en vesentlig forskjell).

- De er opptatt av dyrevelferd

3. Høyt innhold av ekte råvarer og fravær av tilsetningsstoffer kan være med på å differensierer økologiske produkter fra konvensjonelle, noe som er et poeng ift prisstrategi og å målrettet nå et marked (kundegruppe).

Det handler om å forstå mekanismen bak hvorfor produkter er som de er, mellom annet ved å ta hensyn til poengene jeg nå har nevnt flere ganger, senest ovenfor.

Påstanden «økologisk er renere» er en overforenkling, en heuristikk. Og for all del: Den kan ha praktisk verdi - for ofte ér økologisk renere produkter enn de konvensjonelle substituttene - men påstanden kan ikke begrunnes som prinsipielt gyldig fordi man ikke kan si noe som det skyldes f.eks tilfeldigheter eller andre ting. Heuristikker som den du har laget deg med at «økologisk er renere» er en effektiv avgjørelsesstrategi i hverdagen, men den garanterer ikke riktig utfall. Og for all del; fortsett å benytte deg av denne forenklingen hvis den viser seg nyttig og god nok for deg, men det gjør den ikke prinsipielt gyldig. Og det må ikke blandes sammen med at maten er renere fordi den er økologisk. Det er nemlig ikke noe praktisk problem å lage økologisk ultraprosessert ferdigmat eller å proppe økologiske produkter fulle av drit istedenfor rene råvarer, men det gjøres mellom annet ikke fordi det er ikke det målgruppen som kjøper til økologiske varer vil ha. 

Vær gjerne uenig, men som matprodusent og matentusiast, med utdanning både innenfor økologisk landbruk, markedsføring og økonomi, så er jeg såpass trygg på min egen faglige kompetanse at jeg vet når jeg har rett. 

Ja nettopp. Det var en forenkling. Poenget er at for Kari og Ola Nordmann som handler alle varene sine på Rema, Kiwi eller Coop så kan det være en god rettesnor å velge økologiske produkter fremfor konvensjonelle fordi de ofte er renere av flere grunnet og det ene er som du skriver at de som kjøper økologisk mat er mer kresne (forenklet skrevet) og det andre er at de ikke har lov til å bruke like mange tilsetningstoffer som eks. karragenan og xantangummi. Dermed koker det ned til at velger du økologisk får du som OFTEST renere og bedre produkter. Man skal alltid se på innholdet hvis man skal være helt sikker. Det betyr selvfølgelig ikke at økologisk alltid er renest. Hvis du hadde lest hva jeg skrev uten å være for opptatt av å bruke fagbegreper og være nedlatende hadde du sett at dette er en forenkling. Jeg skrev også at dette handler om i de vanlige kjedene. Du kan garantert finne mange bra produkter som ikke er økologiske også.

Dermed er poenget at velger du økologiske produkter i de tre store matvarekjedene vi har i Norge får du som oftest renere produklter og for mange kan det være enklere å se etter enn å lese alle innholdsfortegnelsene med lupe.  

Anonymkode: 8bf82...9fb

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Spiser for det meste sunne råvarer hjemme. Når jeg er i selskap eller er sosial så spiser jeg det jeg får servert, klarer ikke å si nei om jeg får servert is eller annen UP mat, men holder meg helt fint vekke fra det hjemme. 😊 Er veldig glad i chips så ryker på en smell der noen ganger i mnd 🙈

Anonymkode: 1fd75...fd9

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...