Gå til innhold

Så hva spiste man i Norge før poteter, ris og pasta?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

AnonymBruker

Hvor langt tilbake vil du? Vi kan måle isotoper i skjeletter og se ca hva det mennesket spiste. Før den industrielle revolusjonen spiste vi nesten 100% animalsk. Altså nesten ingen planter i det hele tatt. Planter var sultekost, kjøtt og fisk var mat.

Anonymkode: 5952c...355

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Fortsetter under...

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (12 timer siden):

Hvor langt tilbake vil du? Vi kan måle isotoper i skjeletter og se ca hva det mennesket spiste. Før den industrielle revolusjonen spiste vi nesten 100% animalsk. Altså nesten ingen planter i det hele tatt. Planter var sultekost, kjøtt og fisk var mat.

Anonymkode: 5952c...355

🤣

Anonymkode: 92c2f...ea8

Lenke til innlegg
Del på andre sider
AnonymBruker
Era Vulgaris skrev (På 1.8.2021 den 9.23):

Herrefred...
De slaktet, jaktet og fisket maten selv. De dyrket korn og grønnsaker, plukket bær. Kort sagt, levde av naturen. De gikk ikke på Coop og handlet.

Jord og jaktrettigheter var ikke gratis. (Når det spørres om "før poteten", antar jeg de mener 15- 16- 1700-tallet og eventuelt middelalderen, ikke eldre steinalder.)

Folk dyrket mest det som ga sikrest utbytte og kunne lagres gjennom året, derfor ble det mye korn. De fleste kunne holde ei ku eller ei geit som ga melk også, men dyrene var verdifulle og det var et slit å skaffe nok fôr til dem til at det holdt gjennom vinteren. I tillegg kom fisk for de som bodde langs kysten. Mange nevner bær, men bær har kort holdbarhet og var ikke noen stor del av kostholdet. Når poteten kom var det en stor forbedring ettersom den gir stor avling og kan dyrkes på ganske dårlig jord og dessuten inneholder C-vitaminer. Man ser for eksempel at barnedødeligheten gikk kraftig ned i den perioden poteten ble vanlig, og forbedringen av kostholdet bidro nok mye til dette.

Anonymkode: f3905...c81

Lenke til innlegg
Del på andre sider
AnonymBruker

Mennesket og dets forfedre har spist nesten utelukkende kjøtt og fisk de siste 4 millioner år. Det er bare de siste få tusen årene (etter jordbruksrevolusjonen) at vi har spist noe særlig planter. Og det var da vi plutselig ble kortere, feitere og syke. Og den enorme hjerneveksten vi opplevde mens vi spiste kjøtt og fisk har stoppet, og faktisk har hjernen krympet siden.

Anonymkode: bd898...3b3

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...