Gå til innhold

Så hva spiste man i Norge før poteter, ris og pasta?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Hvor langt tilbake vil du? Vi kan måle isotoper i skjeletter og se ca hva det mennesket spiste. Før den industrielle revolusjonen spiste vi nesten 100% animalsk. Altså nesten ingen planter i det hele tatt. Planter var sultekost, kjøtt og fisk var mat.

Anonymkode: 5952c...355

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

AnonymBruker skrev (12 timer siden):

Hvor langt tilbake vil du? Vi kan måle isotoper i skjeletter og se ca hva det mennesket spiste. Før den industrielle revolusjonen spiste vi nesten 100% animalsk. Altså nesten ingen planter i det hele tatt. Planter var sultekost, kjøtt og fisk var mat.

Anonymkode: 5952c...355

🤣

Anonymkode: 92c2f...ea8

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Era Vulgaris skrev (På 1.8.2021 den 9.23):

Herrefred...
De slaktet, jaktet og fisket maten selv. De dyrket korn og grønnsaker, plukket bær. Kort sagt, levde av naturen. De gikk ikke på Coop og handlet.

Jord og jaktrettigheter var ikke gratis. (Når det spørres om "før poteten", antar jeg de mener 15- 16- 1700-tallet og eventuelt middelalderen, ikke eldre steinalder.)

Folk dyrket mest det som ga sikrest utbytte og kunne lagres gjennom året, derfor ble det mye korn. De fleste kunne holde ei ku eller ei geit som ga melk også, men dyrene var verdifulle og det var et slit å skaffe nok fôr til dem til at det holdt gjennom vinteren. I tillegg kom fisk for de som bodde langs kysten. Mange nevner bær, men bær har kort holdbarhet og var ikke noen stor del av kostholdet. Når poteten kom var det en stor forbedring ettersom den gir stor avling og kan dyrkes på ganske dårlig jord og dessuten inneholder C-vitaminer. Man ser for eksempel at barnedødeligheten gikk kraftig ned i den perioden poteten ble vanlig, og forbedringen av kostholdet bidro nok mye til dette.

Anonymkode: f3905...c81

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mennesket og dets forfedre har spist nesten utelukkende kjøtt og fisk de siste 4 millioner år. Det er bare de siste få tusen årene (etter jordbruksrevolusjonen) at vi har spist noe særlig planter. Og det var da vi plutselig ble kortere, feitere og syke. Og den enorme hjerneveksten vi opplevde mens vi spiste kjøtt og fisk har stoppet, og faktisk har hjernen krympet siden.

Anonymkode: bd898...3b3

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
theTitanic skrev (På 31.7.2021 den 21.55):

Faktisk så så jeg en artikkel om tradisjonsmat en oppskrift om rømmegrøt med torsk. (Ugh!!!)

Tørket kjøtt med flatbrød. 

Myse med varm melk. 

Rømmegrøt med sik, en fiskesort,er faktisk godt.

Anonymkode: b3ebb...37d

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var en fin serie som het Arkeologene på TV, de hadde en episode som handlet om viking mat.

(Det beste historieprogrammet i Norge er nok likevel Museum på radio.)

Endret av Michaelhe
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Jordskokk var det som var vanlig å spise frem til poteten kom til Europa (om jeg ikke husker helt feil nå).

Anonymkode: 6eaec...0f6

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (10 timer siden):

Jordskokk var det som var vanlig å spise frem til poteten kom til Europa (om jeg ikke husker helt feil nå).

Anonymkode: 6eaec...0f6

Tviler jeg på, det er en plante fra amerika.  Først omtalt her fra 1600 tallet. 

Anonymkode: be036...955

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (På 2021-7-31 den 22.34):

😂😂

De kjøpte ikke kjøtt og grønnsaker på butikken - de dyrket grønnsakene selv, de hadde husdyr og de jaktet og fisket.

Anonymkode: f7d93...715

Og så daua man om det ble uår, og ingen hadde sett snurten av dyr i skogen...

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (9 minutter siden):

Tviler jeg på, det er en plante fra amerika.  Først omtalt her fra 1600 tallet. 

Anonymkode: be036...955

Jeg husket litt feil ja, men googlet og det var dette jeg hadde lest før (og mente, burde bare ha googlet med en gang): I Norge ble den først omtalt 1694 og var forholdsvis vanlig frem til poteten ble populær på 1800-tallet. 

Så det stemmer at den ble spist her i Norge før poteten:) 

Anonymkode: 6eaec...0f6

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (5 timer siden):

Tviler jeg på, det er en plante fra amerika.  Først omtalt her fra 1600 tallet. 

Anonymkode: be036...955

Jordskokken var mest vanlig før poteten, men ikke i lang tid.

For øvrig en veldig moro plante å dyrke 😁 superlett, og pen å se på!

Anonymkode: 56163...0dc

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

I riktig gamle dager spiste de ca 100% animalsk. Det kan vi vite ved å måle isotoper i skjelettene. Våre forfedre spiste ca 100% animalsk i omtrent fire millioner år til jordbruksrevolusjonen. Da ble de plutselig kortere, feitere, sykere og fikk dårlige tenner. 

Anonymkode: 5952c...355

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Før poteten kom åt de fleste nordmenn vassgraut, stort sett, de fleste dagene i uka.

Når de gikk over fra vassgraut hver dag til poteter og spekesild hver dag bedret folkehelsa seg betraktelig.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er en grunn til at matkulturen vår inkluderer mye korn! De aller fleste nordmenn spiser brød, ofte til flere måltider. Jeg vet ikke så mye lenger tilbake enn vikingtida.

Så før poteter, ris og pasta spiste de altså brød og grøt/velling, og suppe/gryteretter. Melk/surmelk var vanlig. Smør og ost lagde de i hvert fall i vikingtida. 

Samt ubehandlet/behandlet fisk (f.eks gravlaks), særlig gjaldt det i nord, da høy kornproduksjon var vanskeligere der. De jakta på allslags dyr med pil og bue, dyrefeller.

Man må heller ikke glemme at vi i norsk natur har utrolig mye spiselig; ulike løkarter, sopp, nøtter, urter, frukt og bær, for å nevne et par eksempler som er næringsrike og kan brukes i mange sammenhenger, mye kunne også konserveres (f.eks ved å fermentere). Det menes også at det finnes utrolig mange planter og urter vi nå anser som ugress, som før i tida var nytteplanter, blant annet til mat, medisinering og faktisk også diagnosistering (løk, blant annet). Noen planter har muligens gått noe tapt i løpet av årene, f.eks ryllik (brukt til ølbrygging) som var svært mye brukt i tidlige tider. Meldestokk og kvann var også noe som vokste vilt. Rotgrønnsaker, feks pastinakk vokste vilt i Norge. Knollhestehavre minna om potet, og vokste også vilt.

Anonymkode: 3afca...15c

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vil ikke gå helt tilbake til vikingtida siden andre har gjort det her. Men barkebrød var vanlig under krigen. Det var også vanlig å koke tang  og tare til kyr og sau. Blodpølse, all innmat ble brukt. De høstet bær og fikk tak i sukker, byttehandel var vanlig. De fleste hadde et  par kyr, høner og sauer. De som bodde langs kysten var mer heldig selv om de på innlandet også fikk tak i fisk. Fisk og kjøtt ble saltet. Bær ble syltet. 

Dyra gikk på utmarksbeite og noen var så heldig å ha en gris til jul. Det var mye byttehandel. Folk hjalp hverandre, bortsett fra de som havnet på fattigkassa og måtte ta i mot almisser. 

Anonymkode: 7cab6...fbb

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

Korn, korn og atter korn. Kanskje litt fisk om du bodde nær kysten. Kjøtt, melkeprodukter og egg var sjelden kost om man var lutfattig bonde. Hvorfor? Fordi man hadde knapt nok mat til å overleve selv, da driver man ikke og forer på husdyr i tillegg. Så det var ikke spesielt rart gjennomsnittshøyden var typ 160 hos menn og gjennomsnittlig levealder var typ 40 :P 

Anonymkode: 4e4fc...e22

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (47 minutter siden):

Korn, korn og atter korn. Kanskje litt fisk om du bodde nær kysten. Kjøtt, melkeprodukter og egg var sjelden kost om man var lutfattig bonde. Hvorfor? Fordi man hadde knapt nok mat til å overleve selv, da driver man ikke og forer på husdyr i tillegg. Så det var ikke spesielt rart gjennomsnittshøyden var typ 160 hos menn og gjennomsnittlig levealder var typ 40 :P 

Anonymkode: 4e4fc...e22

Ser at du ikke har satt deg inn i emnet... Selv om man er lutfattig, så spiser man heller en ku eller sau som har beitet enn å spise gress fordi mennesker kan ikke få næring ut av gress. Mesteparten av Norge kan brukes til beite, men ikke til åker. Ca 76% egner seg som beite og ca 3% egner seg som åker, og kun ca 30% av de tre prosentene (altså ca 1% av Norges areal) egner seg til åker til menneskemat. Det Norge kan produsere mest av er animalsk.

Moren min vokste opp på en lutfattig gård og sier at de spiste mye animalsk. De var så fattige at de måtte prioritere det de kunne produsere selv på gården og det de kunne jakte og sanke selv. De kjøpte minst mulig mat. De spiste mye kjøtt som de enten jaktet selv eller fôret opp selv, mye fisk som de hadde fisket selv. Mye melk, mye smør, mye rømmeprodukter. Man saltet, syrnet, etc for å øke holdbarheten. De hadde jo ikke kjøleskap. Dette var i Aust-Agder, litt inn i landet.

 

Anonymkode: 5952c...355

  • Liker 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jordskokk var ganske utbredt før poteten kom. Veldig god, så vi gikk glipp av noe godt. Nå er den på vei inn igjen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (På 1.10.2021 den 14.20):

Ser at du ikke har satt deg inn i emnet... Selv om man er lutfattig, så spiser man heller en ku eller sau som har beitet enn å spise gress fordi mennesker kan ikke få næring ut av gress. Mesteparten av Norge kan brukes til beite, men ikke til åker. Ca 76% egner seg som beite og ca 3% egner seg som åker, og kun ca 30% av de tre prosentene (altså ca 1% av Norges areal) egner seg til åker til menneskemat. Det Norge kan produsere mest av er animalsk.

Anonymkode: 5952c...355

Ser at du ikke har satt deg inn i emnet.... Det er resurs krevende og produsere nokk for til kuer og sauer til vinteren. Så det og ha mange slakte dyr var stort sett forbeholt vedstående mennesker. Folk gikk på jakt men det er ikke en sikker måte og skaffe mat på, man er jo avhengig av flaks for og finne byr. Når vi snaker om før potetens tid var nokk våpnene ikke særlig effektive heller, det er en grunn til at pil og bue ble erstattet av gevær. Så folk spiste kjøtt når de fikk tilgang til det, men for småbønder og fattige folk var kornet veldig viktig. Mye kjøtt var forbeholdt de rike, fisk var vanlig langs kysten. 

 

AnonymBruker skrev (På 1.10.2021 den 14.20):

Moren min vokste opp på en lutfattig gård og sier at de spiste mye animalsk. De var så fattige at de måtte prioritere det de kunne produsere selv på gården og det de kunne jakte og sanke selv. De kjøpte minst mulig mat. De spiste mye kjøtt som de enten jaktet selv eller fôret opp selv, mye fisk som de hadde fisket selv. Mye melk, mye smør, mye rømmeprodukter. Man saltet, syrnet, etc for å øke holdbarheten. De hadde jo ikke kjøleskap. Dette var i Aust-Agder, litt inn i landet.

Anonymkode: 5952c...355

Dette var vel en god del år etter at poteten kom til landet, så jeg vil tro moren din hadde tilgang til lit mer moderne hjelpemidler og luksus en hva vikingene hadde.   

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...