Gå til innhold

Så hva spiste man i Norge før poteter, ris og pasta?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Alle disse er relativt nylig importert. Og inngår i nesten alle norske retter.

Hva spiste man som tilbehør før? Havregrøt? Brød?

Lettsaltet torsk med havregrøt? Kjøttkaker med brød? 

Anonymkode: e5e8f...dcb

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Man spiste ikke tilbehør. Bare protein og grønnsaker. 

Anonymkode: 882e6...d79

  • Liker 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Havre var ikke menneskemat. Vikingene gav det til hestene sine, mener det står i Edda. Det var mye velling og grøt da. Brød. Tørka fisk og kjøtt. Fermentert mat. Salta mat. Neper! 

Anonymkode: cd448...06b

  • Liker 10
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (Akkurat nå):

Man spiste ikke tilbehør. Bare protein og grønnsaker. 

Anonymkode: 882e6...d79

Serr? Det tror jeg ikke noe på. Kjøtt og grønnsaker er dyrt i forhold til stivelsesprodukter som poteter.

Anonymkode: e5e8f...dcb

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det gikk mye i grøt. Spekesild i innlandet, fersk fisk langs kysten. Grøt av rug eller bygg var vanlig. 

Anonymkode: a3c95...755

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Maten

Brødet og grøten

I vikingtiden malte kvinnene kornet på håndkvern, nok til et par dager av gangen. Brødet var en flat kake (brauðiskr, brødtallerken), omtrent 30 cm i diameter, klappet ut av en deig av mel, salt og vann og stekt på stein eller jernhelle. Fisk eller kjøtt ble lagt oppå denne brødtallerkenen. Man spiste med fingrene ved hjelp av kniv, som alle hadde i beltet.

https://snl.no/norsk_mat_og_matkultur#:~:text=Frukt og grønnsaker var minimumsfaktorer,frøet av karve var viktig.

Anonymkode: 3becf...b34

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (1 minutt siden):

Havre var ikke menneskemat. Vikingene gav det til hestene sine, mener det står i Edda. Det var mye velling og grøt da. Brød. Tørka fisk og kjøtt. Fermentert mat. Salta mat. Neper! 

Anonymkode: cd448...06b

Dette står det i snl:

«Av kornslagene var bygg og havre mest utbredt. Mel av bygg og havre ble gjerne omtalt som heimkornmjøl, siden det var de vanligste kornslagene som lot seg dyrke under marginale forhold hjemme på gårdene. Rug og etter hvert hvete ble dyrket i områder med egnet klima, men det var vanlig å importere disse kornslagene. Tilgangen på korn var en stor begrensning ved uår og handelsblokader og kunne få store konsekvenser med hungersnød og død som følge.

Da poteten ble utbredt fra slutten av 1700-tallet, ble situasjonen bedret. Poteten var lett å dyrke i det norske klimaet og gav store avlinger. Potetene kunne erstatte kornet på mange måter, og raspeball, potetlefser og potetlomper ble kjærkomne tilskudd i den norske matkulturen»

Anonymkode: ad5bb...751

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (1 minutt siden):

Serr? Det tror jeg ikke noe på. Kjøtt og grønnsaker er dyrt i forhold til stivelsesprodukter som poteter.

Anonymkode: e5e8f...dcb

Men de hadde jo ikke tilgang på "stivelsesprodukter som poteter" 😅

Anonymkode: 5d6bc...0c9

  • Liker 21
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (Akkurat nå):

Det står bare hva som ble dyrket. Ikke hva som inngikk i måltidene.

Anonymkode: e5e8f...dcb

Regner med det de dyrket er det som inngikk i måltidene… sammen med fisk og kjøtt.

Anonymkode: ad5bb...751

  • Liker 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 minutt siden, AnonymBruker said:

Men de hadde jo ikke tilgang på "stivelsesprodukter som poteter" 😅

Anonymkode: 5d6bc...0c9

De spiste grøt.

Anonymkode: a3c95...755

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Enkelt sagt spiste de utrolig mye grøt. Til grøten hadde de av og til fisk, og en sjelden gang kjøtt. 
 

Anonymkode: 502d1...454

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (5 minutter siden):

Havre var ikke menneskemat. Vikingene gav det til hestene sine, mener det står i Edda. Det var mye velling og grøt da. Brød. Tørka fisk og kjøtt. Fermentert mat. Salta mat. Neper! 

Anonymkode: cd448...06b

Neper er fantastisk godt - og sunt !

Anonymkode: f3030...2e1

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bygg tror jeg man spiste en del av. Den brukes nå mest til for, men er veldig sunn og næringsrik, sier en.

Anonymkode: c0cc7...66e

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

8 minutter siden, AnonymBruker said:

Serr? Det tror jeg ikke noe på. Kjøtt og grønnsaker er dyrt i forhold til stivelsesprodukter som poteter.

Anonymkode: e5e8f...dcb

Spørsmålet er hva vi spiste FØR poteten. Altså, før år 1800 (ish). Tror ikke vi kan sammenligne dagens dagligvareøkonomi med den gang, i noe særlig stor grad.

Anonymkode: e3bbd...b95

  • Liker 12
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest theTitanic
AnonymBruker skrev (8 minutter siden):

Alle disse er relativt nylig importert. Og inngår i nesten alle norske retter.

Hva spiste man som tilbehør før? Havregrøt? Brød?

Lettsaltet torsk med havregrøt? Kjøttkaker med brød? 

Anonymkode: e5e8f...dcb

Faktisk så så jeg en artikkel om tradisjonsmat en oppskrift om rømmegrøt med torsk. (Ugh!!!)

Tørket kjøtt med flatbrød. 

Myse med varm melk. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (12 minutter siden):

Men de hadde jo ikke tilgang på "stivelsesprodukter som poteter" 😅

Anonymkode: 5d6bc...0c9

 

AnonymBruker skrev (4 minutter siden):

Spørsmålet er hva vi spiste FØR poteten. Altså, før år 1800 (ish). Tror ikke vi kan sammenligne dagens dagligvareøkonomi med den gang, i noe særlig stor grad.

Anonymkode: e3bbd...b95

*stivelsesprodukter som korn.

Dere er ganske dumme, for dere sier at alle var søkkrike i gamle dager og kunne fråtse i kjøtt og grønnsaker 🙃

Anonymkode: e5e8f...dcb

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...