AnonymBruker Skrevet 31. juli 2021 #1 Del Skrevet 31. juli 2021 Alle disse er relativt nylig importert. Og inngår i nesten alle norske retter. Hva spiste man som tilbehør før? Havregrøt? Brød? Lettsaltet torsk med havregrøt? Kjøttkaker med brød? Anonymkode: e5e8f...dcb 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 31. juli 2021 #2 Del Skrevet 31. juli 2021 Man spiste ikke tilbehør. Bare protein og grønnsaker. Anonymkode: 882e6...d79 8 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 31. juli 2021 #3 Del Skrevet 31. juli 2021 Havre var ikke menneskemat. Vikingene gav det til hestene sine, mener det står i Edda. Det var mye velling og grøt da. Brød. Tørka fisk og kjøtt. Fermentert mat. Salta mat. Neper! Anonymkode: cd448...06b 10 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 31. juli 2021 #4 Del Skrevet 31. juli 2021 Her kan du lese litt om norsk matkultur https://snl.no/norsk_mat_og_matkultur Anonymkode: ad5bb...751 8 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 31. juli 2021 #5 Del Skrevet 31. juli 2021 AnonymBruker skrev (Akkurat nå): Man spiste ikke tilbehør. Bare protein og grønnsaker. Anonymkode: 882e6...d79 Serr? Det tror jeg ikke noe på. Kjøtt og grønnsaker er dyrt i forhold til stivelsesprodukter som poteter. Anonymkode: e5e8f...dcb 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 31. juli 2021 #6 Del Skrevet 31. juli 2021 Det gikk mye i grøt. Spekesild i innlandet, fersk fisk langs kysten. Grøt av rug eller bygg var vanlig. Anonymkode: a3c95...755 7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 31. juli 2021 #7 Del Skrevet 31. juli 2021 Maten Brødet og grøten I vikingtiden malte kvinnene kornet på håndkvern, nok til et par dager av gangen. Brødet var en flat kake (brauðiskr, brødtallerken), omtrent 30 cm i diameter, klappet ut av en deig av mel, salt og vann og stekt på stein eller jernhelle. Fisk eller kjøtt ble lagt oppå denne brødtallerkenen. Man spiste med fingrene ved hjelp av kniv, som alle hadde i beltet. https://snl.no/norsk_mat_og_matkultur#:~:text=Frukt og grønnsaker var minimumsfaktorer,frøet av karve var viktig. Anonymkode: 3becf...b34 6 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 31. juli 2021 #8 Del Skrevet 31. juli 2021 AnonymBruker skrev (Akkurat nå): Her kan du lese litt om norsk matkultur https://snl.no/norsk_mat_og_matkultur Anonymkode: ad5bb...751 Det står bare hva som ble dyrket. Ikke hva som inngikk i måltidene. Anonymkode: e5e8f...dcb 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 31. juli 2021 #9 Del Skrevet 31. juli 2021 AnonymBruker skrev (1 minutt siden): Havre var ikke menneskemat. Vikingene gav det til hestene sine, mener det står i Edda. Det var mye velling og grøt da. Brød. Tørka fisk og kjøtt. Fermentert mat. Salta mat. Neper! Anonymkode: cd448...06b Dette står det i snl: «Av kornslagene var bygg og havre mest utbredt. Mel av bygg og havre ble gjerne omtalt som heimkornmjøl, siden det var de vanligste kornslagene som lot seg dyrke under marginale forhold hjemme på gårdene. Rug og etter hvert hvete ble dyrket i områder med egnet klima, men det var vanlig å importere disse kornslagene. Tilgangen på korn var en stor begrensning ved uår og handelsblokader og kunne få store konsekvenser med hungersnød og død som følge. Da poteten ble utbredt fra slutten av 1700-tallet, ble situasjonen bedret. Poteten var lett å dyrke i det norske klimaet og gav store avlinger. Potetene kunne erstatte kornet på mange måter, og raspeball, potetlefser og potetlomper ble kjærkomne tilskudd i den norske matkulturen» Anonymkode: ad5bb...751 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 31. juli 2021 #10 Del Skrevet 31. juli 2021 AnonymBruker skrev (1 minutt siden): Serr? Det tror jeg ikke noe på. Kjøtt og grønnsaker er dyrt i forhold til stivelsesprodukter som poteter. Anonymkode: e5e8f...dcb Men de hadde jo ikke tilgang på "stivelsesprodukter som poteter" 😅 Anonymkode: 5d6bc...0c9 21 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 31. juli 2021 #11 Del Skrevet 31. juli 2021 AnonymBruker skrev (Akkurat nå): Det står bare hva som ble dyrket. Ikke hva som inngikk i måltidene. Anonymkode: e5e8f...dcb Regner med det de dyrket er det som inngikk i måltidene… sammen med fisk og kjøtt. Anonymkode: ad5bb...751 8 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 31. juli 2021 #12 Del Skrevet 31. juli 2021 Crabsticks og poteter. Anonymkode: 30491...077 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 31. juli 2021 #13 Del Skrevet 31. juli 2021 1 minutt siden, AnonymBruker said: Men de hadde jo ikke tilgang på "stivelsesprodukter som poteter" 😅 Anonymkode: 5d6bc...0c9 De spiste grøt. Anonymkode: a3c95...755 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 31. juli 2021 #14 Del Skrevet 31. juli 2021 Enkelt sagt spiste de utrolig mye grøt. Til grøten hadde de av og til fisk, og en sjelden gang kjøtt. Anonymkode: 502d1...454 7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 31. juli 2021 #15 Del Skrevet 31. juli 2021 AnonymBruker skrev (5 minutter siden): Havre var ikke menneskemat. Vikingene gav det til hestene sine, mener det står i Edda. Det var mye velling og grøt da. Brød. Tørka fisk og kjøtt. Fermentert mat. Salta mat. Neper! Anonymkode: cd448...06b Neper er fantastisk godt - og sunt ! Anonymkode: f3030...2e1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 31. juli 2021 #16 Del Skrevet 31. juli 2021 Bygg tror jeg man spiste en del av. Den brukes nå mest til for, men er veldig sunn og næringsrik, sier en. Anonymkode: c0cc7...66e 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 31. juli 2021 #17 Del Skrevet 31. juli 2021 8 minutter siden, AnonymBruker said: Serr? Det tror jeg ikke noe på. Kjøtt og grønnsaker er dyrt i forhold til stivelsesprodukter som poteter. Anonymkode: e5e8f...dcb Spørsmålet er hva vi spiste FØR poteten. Altså, før år 1800 (ish). Tror ikke vi kan sammenligne dagens dagligvareøkonomi med den gang, i noe særlig stor grad. Anonymkode: e3bbd...b95 12 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest theTitanic Skrevet 31. juli 2021 #18 Del Skrevet 31. juli 2021 AnonymBruker skrev (8 minutter siden): Alle disse er relativt nylig importert. Og inngår i nesten alle norske retter. Hva spiste man som tilbehør før? Havregrøt? Brød? Lettsaltet torsk med havregrøt? Kjøttkaker med brød? Anonymkode: e5e8f...dcb Faktisk så så jeg en artikkel om tradisjonsmat en oppskrift om rømmegrøt med torsk. (Ugh!!!) Tørket kjøtt med flatbrød. Myse med varm melk. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 31. juli 2021 #19 Del Skrevet 31. juli 2021 Vassgrøt med surmelk. Anonymkode: efdae...532 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 31. juli 2021 #20 Del Skrevet 31. juli 2021 AnonymBruker skrev (12 minutter siden): Men de hadde jo ikke tilgang på "stivelsesprodukter som poteter" 😅 Anonymkode: 5d6bc...0c9 AnonymBruker skrev (4 minutter siden): Spørsmålet er hva vi spiste FØR poteten. Altså, før år 1800 (ish). Tror ikke vi kan sammenligne dagens dagligvareøkonomi med den gang, i noe særlig stor grad. Anonymkode: e3bbd...b95 *stivelsesprodukter som korn. Dere er ganske dumme, for dere sier at alle var søkkrike i gamle dager og kunne fråtse i kjøtt og grønnsaker 🙃 Anonymkode: e5e8f...dcb Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå