Gå til innhold

Så hva spiste man i Norge før poteter, ris og pasta?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

AnonymBruker

Alle disse er relativt nylig importert. Og inngår i nesten alle norske retter.

Hva spiste man som tilbehør før? Havregrøt? Brød?

Lettsaltet torsk med havregrøt? Kjøttkaker med brød? 

Anonymkode: e5e8f...dcb

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Fortsetter under...

AnonymBruker

Man spiste ikke tilbehør. Bare protein og grønnsaker. 

Anonymkode: 882e6...d79

Lenke til innlegg
Del på andre sider
AnonymBruker

Havre var ikke menneskemat. Vikingene gav det til hestene sine, mener det står i Edda. Det var mye velling og grøt da. Brød. Tørka fisk og kjøtt. Fermentert mat. Salta mat. Neper! 

Anonymkode: cd448...06b

Lenke til innlegg
Del på andre sider
AnonymBruker
AnonymBruker skrev (Akkurat nå):

Man spiste ikke tilbehør. Bare protein og grønnsaker. 

Anonymkode: 882e6...d79

Serr? Det tror jeg ikke noe på. Kjøtt og grønnsaker er dyrt i forhold til stivelsesprodukter som poteter.

Anonymkode: e5e8f...dcb

Lenke til innlegg
Del på andre sider
AnonymBruker

Det gikk mye i grøt. Spekesild i innlandet, fersk fisk langs kysten. Grøt av rug eller bygg var vanlig. 

Anonymkode: a3c95...755

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker

Maten

Brødet og grøten

I vikingtiden malte kvinnene kornet på håndkvern, nok til et par dager av gangen. Brødet var en flat kake (brauðiskr, brødtallerken), omtrent 30 cm i diameter, klappet ut av en deig av mel, salt og vann og stekt på stein eller jernhelle. Fisk eller kjøtt ble lagt oppå denne brødtallerkenen. Man spiste med fingrene ved hjelp av kniv, som alle hadde i beltet.

https://snl.no/norsk_mat_og_matkultur#:~:text=Frukt og grønnsaker var minimumsfaktorer,frøet av karve var viktig.

Anonymkode: 3becf...b34

Lenke til innlegg
Del på andre sider
AnonymBruker
AnonymBruker skrev (Akkurat nå):

Her kan du lese litt om norsk matkultur

https://snl.no/norsk_mat_og_matkultur

Anonymkode: ad5bb...751

Det står bare hva som ble dyrket. Ikke hva som inngikk i måltidene.

Anonymkode: e5e8f...dcb

Lenke til innlegg
Del på andre sider
AnonymBruker
AnonymBruker skrev (1 minutt siden):

Havre var ikke menneskemat. Vikingene gav det til hestene sine, mener det står i Edda. Det var mye velling og grøt da. Brød. Tørka fisk og kjøtt. Fermentert mat. Salta mat. Neper! 

Anonymkode: cd448...06b

Dette står det i snl:

«Av kornslagene var bygg og havre mest utbredt. Mel av bygg og havre ble gjerne omtalt som heimkornmjøl, siden det var de vanligste kornslagene som lot seg dyrke under marginale forhold hjemme på gårdene. Rug og etter hvert hvete ble dyrket i områder med egnet klima, men det var vanlig å importere disse kornslagene. Tilgangen på korn var en stor begrensning ved uår og handelsblokader og kunne få store konsekvenser med hungersnød og død som følge.

Da poteten ble utbredt fra slutten av 1700-tallet, ble situasjonen bedret. Poteten var lett å dyrke i det norske klimaet og gav store avlinger. Potetene kunne erstatte kornet på mange måter, og raspeball, potetlefser og potetlomper ble kjærkomne tilskudd i den norske matkulturen»

Anonymkode: ad5bb...751

Lenke til innlegg
Del på andre sider
AnonymBruker
AnonymBruker skrev (1 minutt siden):

Serr? Det tror jeg ikke noe på. Kjøtt og grønnsaker er dyrt i forhold til stivelsesprodukter som poteter.

Anonymkode: e5e8f...dcb

Men de hadde jo ikke tilgang på "stivelsesprodukter som poteter" 😅

Anonymkode: 5d6bc...0c9

Lenke til innlegg
Del på andre sider
AnonymBruker
AnonymBruker skrev (Akkurat nå):

Det står bare hva som ble dyrket. Ikke hva som inngikk i måltidene.

Anonymkode: e5e8f...dcb

Regner med det de dyrket er det som inngikk i måltidene… sammen med fisk og kjøtt.

Anonymkode: ad5bb...751

Lenke til innlegg
Del på andre sider
AnonymBruker

Crabsticks og poteter.

Anonymkode: 30491...077

Lenke til innlegg
Del på andre sider
AnonymBruker
1 minutt siden, AnonymBruker said:

Men de hadde jo ikke tilgang på "stivelsesprodukter som poteter" 😅

Anonymkode: 5d6bc...0c9

De spiste grøt.

Anonymkode: a3c95...755

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker

Enkelt sagt spiste de utrolig mye grøt. Til grøten hadde de av og til fisk, og en sjelden gang kjøtt. 
 

Anonymkode: 502d1...454

Lenke til innlegg
Del på andre sider
AnonymBruker
AnonymBruker skrev (5 minutter siden):

Havre var ikke menneskemat. Vikingene gav det til hestene sine, mener det står i Edda. Det var mye velling og grøt da. Brød. Tørka fisk og kjøtt. Fermentert mat. Salta mat. Neper! 

Anonymkode: cd448...06b

Neper er fantastisk godt - og sunt !

Anonymkode: f3030...2e1

Lenke til innlegg
Del på andre sider
AnonymBruker

Bygg tror jeg man spiste en del av. Den brukes nå mest til for, men er veldig sunn og næringsrik, sier en.

Anonymkode: c0cc7...66e

Lenke til innlegg
Del på andre sider
AnonymBruker
8 minutter siden, AnonymBruker said:

Serr? Det tror jeg ikke noe på. Kjøtt og grønnsaker er dyrt i forhold til stivelsesprodukter som poteter.

Anonymkode: e5e8f...dcb

Spørsmålet er hva vi spiste FØR poteten. Altså, før år 1800 (ish). Tror ikke vi kan sammenligne dagens dagligvareøkonomi med den gang, i noe særlig stor grad.

Anonymkode: e3bbd...b95

Lenke til innlegg
Del på andre sider
theTitanic
AnonymBruker skrev (8 minutter siden):

Alle disse er relativt nylig importert. Og inngår i nesten alle norske retter.

Hva spiste man som tilbehør før? Havregrøt? Brød?

Lettsaltet torsk med havregrøt? Kjøttkaker med brød? 

Anonymkode: e5e8f...dcb

Faktisk så så jeg en artikkel om tradisjonsmat en oppskrift om rømmegrøt med torsk. (Ugh!!!)

Tørket kjøtt med flatbrød. 

Myse med varm melk. 

Lenke til innlegg
Del på andre sider
AnonymBruker

Vassgrøt med surmelk.

Anonymkode: efdae...532

Lenke til innlegg
Del på andre sider
AnonymBruker
AnonymBruker skrev (12 minutter siden):

Men de hadde jo ikke tilgang på "stivelsesprodukter som poteter" 😅

Anonymkode: 5d6bc...0c9

 

AnonymBruker skrev (4 minutter siden):

Spørsmålet er hva vi spiste FØR poteten. Altså, før år 1800 (ish). Tror ikke vi kan sammenligne dagens dagligvareøkonomi med den gang, i noe særlig stor grad.

Anonymkode: e3bbd...b95

*stivelsesprodukter som korn.

Dere er ganske dumme, for dere sier at alle var søkkrike i gamle dager og kunne fråtse i kjøtt og grønnsaker 🙃

Anonymkode: e5e8f...dcb

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...