AnonymBruker Skrevet 20. juni 2021 #21 Del Skrevet 20. juni 2021 Liker ikke å spise kjøtt. Vegansk + fisk inneholder alle næringsstoffer! Anonymkode: b709c...a86 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Diafragma Skrevet 20. juni 2021 #22 Del Skrevet 20. juni 2021 Jeg er ikke vegetarianer, men holder nøye øye med hvor kjøttet kommer ifra. Jeg skal vite at jeg ikke spiser en torturert kylling eller gris. Og ikke nok med det, men jeg betaler gladelig mer enn dobbel pris for kjøtt sol er behandlet bra mens dyret lever. Bearbeidet kjøtt, utover spekepølse, er jeg ferdig med. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 20. juni 2021 #23 Del Skrevet 20. juni 2021 Druid skrev (På 18.6.2021 den 7.51): Jeg er nok mer potensiell til å gå den andre veien, og stort sett bare spise kjøtt. Du vet at det er et fint alternativ? Det begynner å bli en god del folk som spiser carnivore. Det er absolutt ingen grunn til å spise vegetarisk annet enn hvis man synes det smaker bedre. Det er ikke sunt å kutte ut kjøtt, det er ikke bedre for klimaet (man bør heller velge lokalt beiteforet kjøtt) og mange flere dyr må dø for maten hvis man velger mat fra åker enn hvis man spiser beiteforet kjøtt. Én ku gir ca 350 kg rent kjøtt og dette vil fø et menneske i et helt år hvis man spiser bare kjøtt. Altså har man da bare ett liv på samvittigheten, sammenlignet med veldig mange liv på samvittigheten hvis man spiser planter fra åker. Samtidig som en beitende ku øker biomangfoldet og binder mer drivhusgasser enn driften slipper ut. Anonymkode: 2da23...511 5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 20. juni 2021 #24 Del Skrevet 20. juni 2021 Trenger fisk så nei. Men pescetarianer, altså kutte alt kjøtt bortsett fra fisk, et stort ja. Måten dyr blir behandlet på er helt forferdelig og mange vet ikke hvor ille det er. Levde uten rødt kjøtt og kylling i noen år da jeg var singel. Gikk helt fint. Men så kom en mann inn i bildet og da ble det vanskelig iom at han ikke er villig til å spise middager uten kjøtt. For mye styr å lage separate middager når tiden er knapp. Er dårlig på matlaging også. Men jeg har planer om å bli det! Mange blander begrepene. Du er ikke vegetarianer om du spiser fisk. Anonymkode: d2867...63c Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 20. juni 2021 #25 Del Skrevet 20. juni 2021 AnonymBruker skrev (28 minutter siden): Det er absolutt ingen grunn til å spise vegetarisk annet enn hvis man synes det smaker bedre. Det er ikke sunt å kutte ut kjøtt, det er ikke bedre for klimaet (man bør heller velge lokalt beiteforet kjøtt) og mange flere dyr må dø for maten hvis man velger mat fra åker enn hvis man spiser beiteforet kjøtt. Anonymkode: 2da23...511 Helsemessig trumfer vegetariansk livsstil kjøttspisende livsstil, det er godt dokumentert. Spesielt når det gjelder kreft, men også andre helseproblemer. Den andre gode grunnen til å velge bort kjøtt er at dyr i Norge dessverre blir behandlet dårlig. Dette var jo nyhetene senest forrige uke. Anonymkode: d2867...63c 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 20. juni 2021 #26 Del Skrevet 20. juni 2021 Nei, men spiser utelukkende norsk kjøtt og unngår oppdrettsfisk. Velger generelt økologiske produkter så langt det er mulig. Anonymkode: 3cc9e...e86 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 20. juni 2021 #27 Del Skrevet 20. juni 2021 Diafragma skrev (1 time siden): Jeg er ikke vegetarianer, men holder nøye øye med hvor kjøttet kommer ifra. Jeg skal vite at jeg ikke spiser en torturert kylling eller gris. Og ikke nok med det, men jeg betaler gladelig mer enn dobbel pris for kjøtt sol er behandlet bra mens dyret lever. Bearbeidet kjøtt, utover spekepølse, er jeg ferdig med. Jeg spiser som deg. Har ikke handlet kjøtt rett fra dagligvarehandelen på årevis. Men hvorfor ikke bearbeidet kjøtt? Jeg kjøper farse og pølser rett fra bonde der jeg kjenner forholdene på gården, og som har gardsslakteri. Eller fra jaktlag (hjort eller elg). Anonymkode: 2565d...33e Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 20. juni 2021 #28 Del Skrevet 20. juni 2021 AnonymBruker skrev (39 minutter siden): Trenger fisk så nei. Men pescetarianer, altså kutte alt kjøtt bortsett fra fisk, et stort ja. Måten dyr blir behandlet på er helt forferdelig og mange vet ikke hvor ille det er. Levde uten rødt kjøtt og kylling i noen år da jeg var singel. Gikk helt fint. Men så kom en mann inn i bildet og da ble det vanskelig iom at han ikke er villig til å spise middager uten kjøtt. For mye styr å lage separate middager når tiden er knapp. Er dårlig på matlaging også. Men jeg har planer om å bli det! Mange blander begrepene. Du er ikke vegetarianer om du spiser fisk. Anonymkode: d2867...63c Dyrevelferd har også vært avgjørende for mine valg. Jeg vurderte derfor lenge å bli pescetarianer. Men så oppdaget jeg mangfoldet lokale bønder kunne tilby. Det er så mange som driver på en veldig dyrevennlig og bærekraftig måte. Om du vil ta den helt ut kan du holde deg til vilt - dyr som har levd fritt, frem til de ble skutt. Og holde deg unna dyr som kun er "produsert" for å bli spist. Jeg spiser blant annet ikke kjøtt fra dyr som har opplevd stresset ved å bli stuet og fraktet til slakteri. (ikke hysterisk om jeg spiser hos andre, nå snakker jeg om valg på eget kjøkken) Som deg traff jeg en mann som var vant med kjøtt til middag, og norsk mat. Men det har endret seg. Nå spiser han alt fra en vegansk curry, til sashimisalat. For å spise kjøttmiddag hver enste dag er virkelig ikke bra for helsa, og det finnes ikke bærekraftig uansett hvor kjøttet er fra. Anonymkode: 2565d...33e 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 20. juni 2021 #29 Del Skrevet 20. juni 2021 AnonymBruker skrev (31 minutter siden): Helsemessig trumfer vegetariansk livsstil kjøttspisende livsstil, det er godt dokumentert. Spesielt når det gjelder kreft, men også andre helseproblemer. Den andre gode grunnen til å velge bort kjøtt er at dyr i Norge dessverre blir behandlet dårlig. Dette var jo nyhetene senest forrige uke. Anonymkode: d2867...63c Her gjør du en kardinalfeil og tror at det er en årsakssammenheng. Nesten alle kostholdsstudier er observasjonsstudier. Observasjonsstudier kan aldri bevise årsakssammenheng. De antyder sammenhenger som må studeres i interensjonsstudier. Den gjennomsnittlige vegetarianeren er mer helsebevisst enn den gjennomsnittlige alteteren. Og den gjennomsnittlige veganere er mer helsebevisst enn det gjennomsnittlige vegetarianeren. Det at de kutter ut kjøtt ser ut til å ha en negativ påvirkning på helsa, men de gjør andre grep som veier opp for det. Vis meg én intervensjonsstudie som beviser at det er positivt for helsa å kutte ut kjøtt hvor de ikke samtidig gjør andre livsstilsendringer som å slutte å røyke, trene mer, stressmestring osv. Det finnes observasjonsstudier hvor de har sammenlignet ikke-helsebevisste vegetarianere med ikke-helsebevisste altetere, og observasjonsstudier hvor de har sammenlignet helsebevisste vegetarianere med helsebevisste altetere. Disse viser at alteterne er sunnere enn vegetarianerne. Man har også det fenomenet i ernæringsstatistikk man kaller "healthy user bias" (og det motsatte "unhealthy user bias"). Altså at det folk flest tror er sunt/usunt er det mer sannsynlig at den sunne/usunne personen gjør. Tror folk at rødt kjøtt er usunt, så er det mer sannsynlig at en helsebevisst person spiser mindre av dette. Hadde folk trodd at brokkoli var usunt så hadde observasjonsstudier vist at helsebevisste mennesker spiser mindre brokkoli. Et godt eksempel på dette er østrogentilskudd. Det var en teori om at dette var positivt rundt overgangsalderen, og observasjonsstudier så ut til å bekrefte dette. Så gjorde de intervensjonsstudier og de viste at det var faktisk veldig skadelig. Men de som hadde tatt østrogentilskudd var de helsebevisste kvinnene som gjorde mer positivt enn negativt for sin helse, selv om noen ting var totalt feil. Hvis det er så sunt å kutte ut kjøtt, hvorfor har veganere mer vitamin- og mineralmangler enn altetere, til tross for at de er mer helsebevisste og tar mer kosttilskudd? Og hvis det er så sunt å kutte ut kjøtt, hvorfor har veganer-mennene i Loma Linda (en kjent Blue Zone) redusert spermkvalitet? Alle vet vel at en sunn kropp vanligvis blir mer fruktbar mens en usunn kropp blir mindre fruktbar. Hvis du bryr deg nok om dyrevelferd, så kan du selv velge hvor du vil kjøpe dyr fra. Kjøper man direkte fra bonden så har man kontroll på hvordan dyrene har hatt det. Anonymkode: 2da23...511 7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 20. juni 2021 #30 Del Skrevet 20. juni 2021 AnonymBruker skrev (På 18.6.2021 den 9.31): Hva sier du? Hadde du klart å leve som vegetarianer? Og er det noe du vurderer å bli i fremtiden? Selv tenker jeg å bli vegetarianer selv da jeg ikke spiser kjøtt eller kylling. Liker derimot fisk så helt veggis blir jeg ikke. 80% av kostholdet mitt består av frukt, grønnsaker, fisk i alle varianter, havregryn og egg + bønner, linser og kikerter. Vil dere si at dette er variert nok? Anonymkode: 47fcf...2dd Jeg er vegetariner, spiser egg iblant da, og en sjeldent gang fisk. Veganer har jeg prøvd på, men sien jeg er glad i egg så går det ikke helt. Anonymkode: bdbf4...358 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 20. juni 2021 #31 Del Skrevet 20. juni 2021 Nei. Jeg elsker kjøtt og liker ikke grønnsaker. Anonymkode: d7a6e...730 6 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 20. juni 2021 #32 Del Skrevet 20. juni 2021 Nei, må ha fisk og synes det er greit å spise retter med kylling en gang i blant. Mørt og rent kjøtt er også greit en gang i blant, men farseprodukter har jeg ikke så veldig lyst på lenger. Anonymkode: fc83a...f73 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 20. juni 2021 #33 Del Skrevet 20. juni 2021 1 hour ago, AnonymBruker said: Du vet at det er et fint alternativ? Det begynner å bli en god del folk som spiser carnivore. Det er absolutt ingen grunn til å spise vegetarisk annet enn hvis man synes det smaker bedre. Det er ikke sunt å kutte ut kjøtt, det er ikke bedre for klimaet (man bør heller velge lokalt beiteforet kjøtt) og mange flere dyr må dø for maten hvis man velger mat fra åker enn hvis man spiser beiteforet kjøtt. Én ku gir ca 350 kg rent kjøtt og dette vil fø et menneske i et helt år hvis man spiser bare kjøtt. Altså har man da bare ett liv på samvittigheten, sammenlignet med veldig mange liv på samvittigheten hvis man spiser planter fra åker. Samtidig som en beitende ku øker biomangfoldet og binder mer drivhusgasser enn driften slipper ut. Anonymkode: 2da23...511 "The idea that vegans are responsible for more animal death than meat eaters is meant to scare people about the diet on environmental grounds." "The bulk of academic and scientific investigations into agricultural land use say meat production kills at least 10 times as many animals than crops produced for human consumption." "Fisher and Lamey criticize veganism, but they do not mention the fact that most plant agriculture is devoted to the meat production, not to feeding vegans. Of the world’s agricultural land, 77 percent of it is devoted to producing meat, according to research by Our World in Data." https://medium.com/age-of-awareness/no-vegans-dont-kill-more-animals-than-human-omnivores-a1975d1a497c Så 77% av åkermat går til dyr, som vi da spiser. Så det argumentet med at man dreper flere dyr om man spiser fra åker har ingen mening. På flere nivå. Anonymkode: ce9f7...da6 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 20. juni 2021 #34 Del Skrevet 20. juni 2021 AnonymBruker skrev (23 minutter siden): "The idea that vegans are responsible for more animal death than meat eaters is meant to scare people about the diet on environmental grounds." "The bulk of academic and scientific investigations into agricultural land use say meat production kills at least 10 times as many animals than crops produced for human consumption." "Fisher and Lamey criticize veganism, but they do not mention the fact that most plant agriculture is devoted to the meat production, not to feeding vegans. Of the world’s agricultural land, 77 percent of it is devoted to producing meat, according to research by Our World in Data." https://medium.com/age-of-awareness/no-vegans-dont-kill-more-animals-than-human-omnivores-a1975d1a497c Så 77% av åkermat går til dyr, som vi da spiser. Så det argumentet med at man dreper flere dyr om man spiser fra åker har ingen mening. På flere nivå. Anonymkode: ce9f7...da6 Nei, du tar feil. https://theconversation.com/ordering-the-vegetarian-meal-theres-more-animal-blood-on-your-hands-4659 Sitat Published figures suggest that, in Australia, producing wheat and other grains results in: at least 25 times more sentient animals being killed per kilogram of useable protein more environmental damage, and a great deal more animal cruelty than does farming red meat. Jeg snakket om beitefôret og du gir meg (feil)informasjon om kraftfôrfôret. Du vet at det er forskjell på det, sant? Her beviser du at du ikke aner hva du prater om. 86% av dyrefôret er IKKE egnet som menneskemat. Gress, rester av matoljeproduksjon, stengelen på maisplantene, potetplanten osv. Og hadde vi bare sluttet å prøve å gro korn i Norge... De fleste år blir kornet så dårlig kvalitet (for lite gluten f.eks.) at vi ikke vil bruke det som menneskemat. Med lite gluten har det dårlige bakeegenskaper. Da blir det dyrefôr i stedet. Og kommer på statistikken din. Og av de 14% så er det også sånne ting som gulrøtter som er for skjeve eller for små. Det er veldig lite kvalitetsmat som ender som dyrefôr altså... Og du... Bare ca 4% av Norges areal kan brukes til åker mens ca 75% kan brukes som beite. Vi importerer 50% av grønnsakene, noe sånt som 97% av frukten vi spiser, nesten ingenting kjøtt, og så eksporterer vi enorme mengder fisk. Hva slags mat bør vi fokusere på for å være selvberget, hm? ANIMALSK! Det er det vi kan produsere mye av her til lands. Det er også viktig å få med seg at åkerdrift bryter ned matjorda. Ca 10 år med intensiv åkerdrift vil utarme et landområde. Hvert år subsidieres 1 million dekar land for at bøndene skal la det ligge brakk. 1 million dekar! Man kan ha ca 1 ku per dekar, så det kunne altså vært 1 millioner kuer på beite i stedet for at områdene skal ligge ubrukt. 1 million! Og dette er bare i USA. Beitedrift gjort riktig er bevist å tilføre næring til jorda og binde mer karbon enn drifta slipper ut. Åkerdrift dreper også hele økosystemer. Man dreper og fjerner alt til fordel for det som skal plantes. Bort med busker, trær, blomster, mus, slanger, fugler, harer, frosker, insekter og habitatene deres. Inn med <sett inn ett plantenavn>. Sprøyte videre med insektsmidler for å drepe de insektene som tror de kan nyte godt av åkeren. Når man fjerner de lange røttene så fjerner man også muligheten for vannet å trenge ned i jorda. Et godt regnskyll vil skylle næring ut i nærmeste vassdrag hvor det blir for mye næring, oppblomstring av alger som igjen dreper fisk. Anonymkode: 2da23...511 7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 20. juni 2021 #35 Del Skrevet 20. juni 2021 AnonymBruker skrev (1 time siden): Vis meg én intervensjonsstudie som beviser at det er positivt for helsa å kutte ut kjøtt hvor de ikke samtidig gjør andre livsstilsendringer som å slutte å røyke, trene mer, stressmestring osv. Hvis det er så sunt å kutte ut kjøtt, hvorfor har veganere mer vitamin- og mineralmangler enn altetere, til tross for at de er mer helsebevisste og tar mer kosttilskudd?. Hvis du bryr deg nok om dyrevelferd, så kan du selv velge hvor du vil kjøpe dyr fra. Kjøper man direkte fra bonden så har man kontroll på hvordan dyrene har hatt det. Anonymkode: 2da23...511 Veganisme utelukker egg og melkeprodukter. Neppe god oppskrift på god helse! Forskjellen mellom et kosthold uten og med kjøtt er det jeg diskuterte. Kreftrisikoen handler om alt fra nedbrytningsprosessen i tarmen og type fett. Komplekst som du sa, men mange studier tar med variabler som trening og livsstil. Et gjennomsnittlig norsk inntak av bearbeidet kjøtt sammenlignet med et kosthold uten bearbeidet kjøtt er forbundet med en økning i relativ risiko for tidlig dødsfall på rundt 35 %. Datagrunnlaget er fra nye og tidligere metaanalyser. For en gjennomsnittlig norsk mann på 45 år vil en slik risikoøkning være forbundet med rundt tre års reduksjon i forventet levealder. I tillegg vil inntaket av rødt ubehandlet kjøtt være forbundet med ytterligere et års tap i forventet levealder. Det er mye å ta av, The Lancet har flere studier. Denne studien går over 193 land. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)30041-8/fulltext Anonymkode: d2867...63c Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 20. juni 2021 #36 Del Skrevet 20. juni 2021 Nei, men jeg jobber med å kutte ned i kjøttforbruket mitt og spise kjøtt fra produsenter med god dyrevelferd. Anonymkode: 080cc...229 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 20. juni 2021 #37 Del Skrevet 20. juni 2021 AnonymBruker skrev (16 timer siden): Veganisme utelukker egg og melkeprodukter. Neppe god oppskrift på god helse! Forskjellen mellom et kosthold uten og med kjøtt er det jeg diskuterte. Kreftrisikoen handler om alt fra nedbrytningsprosessen i tarmen og type fett. Komplekst som du sa, men mange studier tar med variabler som trening og livsstil. Et gjennomsnittlig norsk inntak av bearbeidet kjøtt sammenlignet med et kosthold uten bearbeidet kjøtt er forbundet med en økning i relativ risiko for tidlig dødsfall på rundt 35 %. Datagrunnlaget er fra nye og tidligere metaanalyser. For en gjennomsnittlig norsk mann på 45 år vil en slik risikoøkning være forbundet med rundt tre års reduksjon i forventet levealder. I tillegg vil inntaket av rødt ubehandlet kjøtt være forbundet med ytterligere et års tap i forventet levealder. Det er mye å ta av, The Lancet har flere studier. Denne studien går over 193 land. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)30041-8/fulltext Anonymkode: d2867...63c Nei, det er ikke mye å ta av. Vet du forskjellen på en intervensjonsstudie og observasjonsstudie? Nesten alle kostholdsstudier er observasjonsstudier. Observasjonsstudier kan aldri bevise årsakssammenheng. De kan bare antyde sammenhenger som må forskes på i intervensjonstudier. Det er virkelig ikke bevist at rødt kjøtt er usunt altså. Men hvis du mener det er så mye å ta av, så er det jo bare å finne en intervensjonsstudie som beviser det. Som altså samtidig ikke manipulerer andre variabler som trening, søvn, stressmestring, røyking, alkohol, godteri, junkfood, ren mat osv. Det er bare antydet sammenhenger i observasjonsstudier, og dette er hovedsaklig på grunn av unhealthy user bias. Folk flest tror at rødt kjøtt er usunt, så derfor vil helsebevisste mennesker kutte ned på rødt kjøtt. Det betyr ikke at det ER usunt. De samme menneskene er flinkere til å trene, er flinkere til å få nok søvn, er flinkere med stressmestring, er mer sannsynlig at de ikke røyker, drikker mindre alkohol, bruker mindre narkotika, spiser mindre ultraprosessert mat, spiser mer ren mat osv. Angående kreft og kjøtt så må du virkelig se på den første linken i @Katten.2.0 sitt innlegg her: Og på dette grunnlaget påstod de at det var gode beviser for å tro at rødt kjøtt og prosessert kjøtt øker risiko for kreft... Og angående studier og kreft så har vi jo denne intervensjonsstudien på rotter hvor BACON var beskyttende (!) mot kreft: Anonymkode: 2da23...511 6 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 21. juni 2021 #38 Del Skrevet 21. juni 2021 Spiser plantebasert og storfornøyd med det. Aldri hatt det så bra, sett så bra ut og vært så frisk før. Kjøtt, fisk, meieriprodukter, mel, sukker etc frister ikke i det heletatt. Anonymkode: b6efc...531 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 21. juni 2021 #39 Del Skrevet 21. juni 2021 AnonymBruker skrev (4 timer siden): Spiser plantebasert og storfornøyd med det. Aldri hatt det så bra, sett så bra ut og vært så frisk før. Kjøtt, fisk, meieriprodukter, mel, sukker etc frister ikke i det heletatt. Anonymkode: b6efc...531 Hva spiser du til de forskjellige måltidene da? Anonymkode: b709c...a86 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 21. juni 2021 #40 Del Skrevet 21. juni 2021 Vært veganer i 10+ år og vegetarianer 5 år før det. Utrolig at jeg ikke har falt død om skulle jeg trodd folket på KG 😛 Har det fint, lever og er glad for at jeg ikke bidrar til lidelse a la svineindustrien. Ikke annet syk enn at jeg som regel får en forkjølelseskule ila vinteren (men gått klar av den også de siste to vintrene nå). Anonymkode: 77b09...f8a Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå