Gå til innhold

Kaloriunderskudd - men hvorfor blir noen aldri tynne, og andre aldri tjukke?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

AnonymBruker
33 minutter siden, AnonymBruker said:

Virker som om kroppen prøver å motvirke tap av vekt.

Anonymkode: b1164...151

Det gjør den nok. Når dyr gjør seg klare for vinteren spiser de mye, spesielt karbohydrater og umettet fett. Det umettede fettet senker forbrenningen og øker fettlagringen. Selv om mennesker ikke går i dvale har vi mange av de samme fysiologiske mekanismene som andre dyr, og redusert forbrenning, mer fett og lavere kroppstemperatur vil være en fordel vinterstid. Problemet er at vi spiser som om det snart blir vinter, hele året. Folk pøser på med planteoljer og umettet fett fordi de tror det er sunt, selv om det aldri har har vært en naturlig del av menneskelig kosthold. Kjøtt byttes ut med store mengder karbohydratrike planter, naturlig fett byttes ut med oljer, og vi tror vi trenger mellommåltider for å kunne fungere i det daglige. Da skjer det samme som med ethvert annet dyr som får annen mat enn evolusjonen har designet dem til: vi blir rett og slett feilernært.

Anonymkode: 0523f...38f

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

AnonymBruker
Loff77 skrev (2 minutter siden):

Den gangen kaloriunderskudd ikke gir nedgang så har man oppnådd en sensasjon ved å omgå fysikkens lover, kommer nok ikke til å skje med det første😂

Nå finner jeg ikke henne, men hun er med i serien " Eit feitt liv", en overvektig jente som spiser sunnere enn sine jevnaldrende, men likevel ikke blir tynn. Om hun har kaloriunderskudd vet jeg jo ikke da. Kaloriunderskudd er relativt, som noen her sier? En kropp på 100 kilo har ulik forbrenning avhengig av gener? Eller forbrenner energi på ulike måter, sånn at noen lagrer mer energi, mens andre brenner det av? 

Anonymkode: 308fe...16d

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (Akkurat nå):

Nå finner jeg ikke henne, men hun er med i serien " Eit feitt liv", en overvektig jente som spiser sunnere enn sine jevnaldrende, men likevel ikke blir tynn. Om hun har kaloriunderskudd vet jeg jo ikke da. Kaloriunderskudd er relativt, som noen her sier? En kropp på 100 kilo har ulik forbrenning avhengig av gener? Eller forbrenner energi på ulike måter, sånn at noen lagrer mer energi, mens andre brenner det av? 

Anonymkode: 308fe...16d

Da er hun ikke i kaloriunderskudd. Ren fysikk…. At det er nesten umulig å ha god livskvalitet på så lite mat er en annen ting, jeg forstår godt at det for mange er nesten umulig å gå ned i vekt.

Anonymkode: 75bd1...b11

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
9 minutter siden, Loff77 said:

Den gangen kaloriunderskudd ikke gir nedgang så har man oppnådd en sensasjon ved å omgå fysikkens lover, kommer nok ikke til å skje med det første😂

En enda større sensasjon blir det den dagen man finner ut at hva man spiser ikke har noen innvirkning på forbrenning og kroppssammensetning og at mat ikke er annet enn kalorier. Det hadde jo vært fint for fastfood-produsentene om en cola var det samme som et stykke kylling.

Anonymkode: 0523f...38f

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (8 timer siden):

Jo.

Kalorier inn og ut stemmer på et rent teknisk plan, problemet er at folk innbiller seg at forbrenningen er konstant, at den ikke påvirkes av hormoner, sykdommer, hvor lenge og hvor godt du sover, hva du har spist, hvor mye fett du har fra før osv osv osv. Tarmflora spiller muligens også inn. Jeg jobber i helsevesenet og har sett gang på gang at folk på antipsykotika blir smellfeite selv om de ikke spiser mer. Ja, da er det strengt tatt flere kalorier inn enn ut, men dere tror jo åpenbart at kroppen fungerer som et brennkammer som man bruker til å måle kaloriinnhold i mat med. Det gjør den altså ikke.

Normalt sett vil et menneske uten sykdommer være normalvektig helt uten å tenke på kalorier. Man spiser seg ganske enkelt mett, og kroppen har STOR spennvidde når det gjelder forbrenning. Hvis den ikke regulerte forbrenningen opp og ned alt etter hva man gjør og spiser, ville vi alle vært enten overvektige eller undervektige. For eksempel er en normal fysiologisk reaksjon på høyt fett- eller karbohydratinntak at forbrenningen stiger temmelig mye, uten at du nødvendigvis merker det så godt selv. Du beveger deg kanskje litt mer spontant og blir varmere. Det er en drøss prosesser i kroppen som reguleres opp og ned, og i langvarig energiunderskudd vil du som regel miste sexlyst og kvinner kan miste mensen.

Det er også slik at folk flest har veldig lite greie på hva maten faktisk gjør med kroppen, og det blir ikke bedre av de håpløse rådene vi får fra myndighetene, som sier at vi skal kutte ut omtrent alt evolusjonen har formet oss til å leve av og i stedet trykke i oss brødmat og planteoljer og lettprodukter. Dette er mat som i store mengder fucker opp forbrenningen og helsa til veldig mange av oss.

Mange som vil slanke seg må kjempe mot sult, og er det en ting kroppen kommer til å protestere mot på alle måter den kan, inkludert å senke forbrenningen og gjøre deg rasende gretten og demotivert, så er det å gå sulten over tid. Overvekt har fint lite med viljestyrke å gjøre, det handler om at vi spiser feil mat. Spiser du riktig vil du, igjen forutsatt at det du ikke har hormonforstyrrelser e.l., bli passe mett når du har fått i deg det du trenger.

Anonymkode: 0523f...38f

👏👏👏 Bra innlegg! 

Anonymkode: dc0e2...5dd

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker
10 minutter siden, AnonymBruker said:

Det gjør den nok. Når dyr gjør seg klare for vinteren spiser de mye, spesielt karbohydrater og umettet fett. Det umettede fettet senker forbrenningen og øker fettlagringen. Selv om mennesker ikke går i dvale har vi mange av de samme fysiologiske mekanismene som andre dyr, og redusert forbrenning, mer fett og lavere kroppstemperatur vil være en fordel vinterstid. Problemet er at vi spiser som om det snart blir vinter, hele året. Folk pøser på med planteoljer og umettet fett fordi de tror det er sunt, selv om det aldri har har vært en naturlig del av menneskelig kosthold. Kjøtt byttes ut med store mengder karbohydratrike planter, naturlig fett byttes ut med oljer, og vi tror vi trenger mellommåltider for å kunne fungere i det daglige. Da skjer det samme som med ethvert annet dyr som får annen mat enn evolusjonen har designet dem til: vi blir rett og slett feilernært.

Anonymkode: 0523f...38f

Senker forbrenningen? Har alltid hørt at fett øker forbrenningen. 

Anonymkode: fc798...8c1

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
8 minutter siden, AnonymBruker said:

En kropp på 100 kilo har ulik forbrenning avhengig av gener? Eller forbrenner energi på ulike måter, sånn at noen lagrer mer energi, mens andre brenner det av? 

Anonymkode: 308fe...16d

På samme måte som en kalori ikke er en kalori, er heller ikke genet et gen. Altså, mange gener kan slås av eller på av ytre påvirkning. For eksempel vil genene som gjør at du senker kroppstemperaturen og bruker mindre energi, "slås på" av å spise mye umettet fett, og omvendt hvis du spiser mer mettet fett. Det er en evolusjonær tilpasning som gjør oss bedre i stand til å overleve i forskjellige årstider.

Anonymkode: 0523f...38f

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
2 minutter siden, AnonymBruker said:

Senker forbrenningen? Har alltid hørt at fett øker forbrenningen. 

Anonymkode: fc798...8c1

Forskjellige typer fett påvirker oss forskjellig.

Anonymkode: 0523f...38f

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kroppen tilpasser seg mindre kaloriforbruk etter en stund. Keto og kylling og broccoli dietten takler denne utfordingen veldig bra

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
1 minutt siden, AnonymBruker said:

Forskjellige typer fett påvirker oss forskjellig.

Anonymkode: 0523f...38f

Jo, men umettet fett er bra fett, og da virket det ulogisk at den da senket forbrenning. 

Anonymkode: fc798...8c1

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

Jeg har vært rimelig nær døden av anoreksi, og man kan vel si det sånn at hverken lavt stoffskifte, tarmbakterier eller gener kunne hindret min vektnedgang på det kaloriinntaket.

Anonymkode: 61b48...528

  • Liker 10
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (1 minutt siden):

Jeg har vært rimelig nær døden av anoreksi, og man kan vel si det sånn at hverken lavt stoffskifte, tarmbakterier eller gener kunne hindret min vektnedgang på det kaloriinntaket.

Anonymkode: 61b48...528

Nettop, fysisk umulig men folk er glad i å finne på grunner og bortforklaringer

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker
Just now, AnonymBruker said:

Jo, men umettet fett er bra fett, og da virket det ulogisk at den da senket forbrenning. 

Anonymkode: fc798...8c1

Vi trenger både mettet og umettet fett og de må være i en viss balanse. I dag spiser vi ekstremt mye mer umettet fett enn noen gang i historien, hovedsaklig fordi vi bruker planteoljer i stedet for smør og dyrefett. Det begynner å komme for en dag at mettet fett slett ikke er den store helsemessige synderen som man antok (i likhet med kolesterolrik mat). Og det gir mening, ikke sant? Det er veldig rart at vi skulle overleve og utvikle oss i flere millioner år hvis vi hele tiden fikk i oss for lite brokkoli, brød og rapsolje. Vi er helt åpenbart konstruert for å spise både fett, protein og karbohydrater slik de forekommer i naturen, ikke slik de rulles ut fra fabrikken i en boks. Mange tror at f.eks soyaolje er et naturlig produkt, men i naturlig tilstand ville mennesker spist ekstremt lite soya. I dag avles det fram enorme planter, frøene knuses, oljen kokes og bades i kjemikalier som så skal fordampes (og opprinnelig ble slike oljer laget for å smøre maskiner!) - og så tømmer vi det over salaten og steker maten i denne unaturlige gugga.

Quote

To produce soybean oil, the soybeans are cracked, adjusted for moisture content, heated to between 60 and 88 ºC (140–190 °F), rolled into flakes, and solvent-extracted with hexanes. The oil is then refined, blended for different applications, and sometimes hydrogenated.

 

Anonymkode: 0523f...38f

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
3 minutter siden, AnonymBruker said:

Jeg har vært rimelig nær døden av anoreksi, og man kan vel si det sånn at hverken lavt stoffskifte, tarmbakterier eller gener kunne hindret min vektnedgang på det kaloriinntaket.

Anonymkode: 61b48...528

Selvsagt gikk du ned i vekt, men det er ikke slik at kaloriinntaket er det eneste som avgjør hva som skjer. I så fall er det jo meningsløst å snakke om sunn vs. usunn mat, som om maten er "laget av" kalorier.

Kalorier måles ved å bokstavelig talt brenne matvarer og se hvor mye temperaturen stiger. Det sier seg selv at det forteller oss fint lite om hva maten faktisk gjør med kroppen. Du kan for eksempel spise enorme mengder protein uten å legge på deg noe særlig fett, men om du gjør det samme med tilsvarende kalorimengde sukker, vil du bli både syk og overvektig.

1 minutt siden, Loff77 said:

Nettop, fysisk umulig men folk er glad i å finne på grunner og bortforklaringer

Hva tror du er grunnen til at så mange er overvektige i dag da? At folk flest har blitt rammet av svak viljestyrke?

Anonymkode: 0523f...38f

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
5 minutter siden, AnonymBruker said:

Vi trenger både mettet og umettet fett og de må være i en viss balanse. I dag spiser vi ekstremt mye mer umettet fett enn noen gang i historien, hovedsaklig fordi vi bruker planteoljer i stedet for smør og dyrefett. Det begynner å komme for en dag at mettet fett slett ikke er den store helsemessige synderen som man antok (i likhet med kolesterolrik mat). Og det gir mening, ikke sant? Det er veldig rart at vi skulle overleve og utvikle oss i flere millioner år hvis vi hele tiden fikk i oss for lite brokkoli, brød og rapsolje. Vi er helt åpenbart konstruert for å spise både fett, protein og karbohydrater slik de forekommer i naturen, ikke slik de rulles ut fra fabrikken i en boks. Mange tror at f.eks soyaolje er et naturlig produkt, men i naturlig tilstand ville mennesker spist ekstremt lite soya. I dag avles det fram enorme planter, frøene knuses, oljen kokes og bades i kjemikalier som så skal fordampes (og opprinnelig ble slike oljer laget for å smøre maskiner!) - og så tømmer vi det over salaten og steker maten i denne unaturlige gugga.

 

Anonymkode: 0523f...38f

Ja, jeg vet det, og er enig. Men jeg ser fortsatt ikke hvor umettet fett senker forbrenningen. 

Anonymkode: fc798...8c1

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
AnonymBruker
3 minutter siden, AnonymBruker said:

Selvsagt gikk du ned i vekt, men det er ikke slik at kaloriinntaket er det eneste som avgjør hva som skjer. I så fall er det jo meningsløst å snakke om sunn vs. usunn mat, som om maten er "laget av" kalorier.

Kalorier måles ved å bokstavelig talt brenne matvarer og se hvor mye temperaturen stiger. Det sier seg selv at det forteller oss fint lite om hva maten faktisk gjør med kroppen. Du kan for eksempel spise enorme mengder protein uten å legge på deg noe særlig fett, men om du gjør det samme med tilsvarende kalorimengde sukker, vil du bli både syk og overvektig.

Hva tror du er grunnen til at så mange er overvektige i dag da? At folk flest har blitt rammet av svak viljestyrke?

Anonymkode: 0523f...38f

Om proteinmengden er over det man forbrenner så vill man uansett legge på seg. I teorien kan man gå opp i vekt kun av å spise kyllingfile, og net I vekt av å spise snickers. 

Men man ville blitt syk, da man ikke får I seg andre nødvendige ting for kroppen. 

Anonymkode: fc798...8c1

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Pleneier

Folk som tror kaloriundeskudd ikke hjelper, bør se mer på My 600 lbs Life på TLC, og få kjeft av Dr Now.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
9 minutter siden, AnonymBruker said:

Om proteinmengden er over det man forbrenner så vill man uansett legge på seg. I teorien kan man gå opp i vekt kun av å spise kyllingfile, og net I vekt av å spise snickers. 

Men man ville blitt syk, da man ikke får I seg andre nødvendige ting for kroppen. 

Anonymkode: fc798...8c1

Det skal veldig mye til å konvertere protein til fett. Det koster veldig mye energi, og sannsynligvis vil du tisse ut det meste av overskuddet. Overflødig fett lagres lett som, vel, fett. Karbohydrater kan også omdannes til fett, og kan i seg selv redusere fettforbrenningen, spesielt sukker.

Anonymkode: 0523f...38f

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

I fremtiden, vil vi ser mer spesialtilpassete dietter, basert på den enekltes genetiske profil (og tarmbakterier?)

Jeg er overbevist om at en "kalori ikke er en kalori" og at mat er mye mer enn bare næring. Det finnes ikke én vei til Rom. 

At flere er overvektige og har fedme nå enn på 60-tallet må i alle fall indikere at det er noe i vår livsstil som øker fettlagringen. På gruppenivå virker det til at vi forbrenner mer nå, og spiser sunnere, enn vi gjorde på for eksempel 80-tallet. Da må det være andre ting. Miljøgifter? Ultraprosessert mat? Mer mobilbruk? 

Det er i alle fall komplisert, og man må i det minste gjøre hverandre den tjenesten at man ikke shamer hverandre eller seg selv for overvekt eller fedme, men etterstreber å leve sunt, være glad i kroppen sin og ta vare på den. Uansett BMI.

Anonymkode: 308fe...16d

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...