AnonymBruker Skrevet 5. juni 2021 #41 Del Skrevet 5. juni 2021 Hovedforskjellen på 60-70 tallet og nå, er at vi hovedsakelig spiste 3 måltider om dagen før. Ikke noe snack mellom måltidene, det kostet penger. Og godteri og brus var hovedsakelig til lørdagene. Nå er det kanskje frokost, snack, lunsj, snack, middag, snack, kveldsmat, snack. Brus drikkes ofte etc. Så hvordan vi spiser er totalt forandret. Anonymkode: 743f9...020 7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lafamiglia Skrevet 5. juni 2021 Forfatter #42 Del Skrevet 5. juni 2021 AnonymBruker skrev (3 minutter siden): Hovedforskjellen på 60-70 tallet og nå, er at vi hovedsakelig spiste 3 måltider om dagen før. Ikke noe snack mellom måltidene, det kostet penger. Og godteri og brus var hovedsakelig til lørdagene. Nå er det kanskje frokost, snack, lunsj, snack, middag, snack, kveldsmat, snack. Brus drikkes ofte etc. Så hvordan vi spiser er totalt forandret. Anonymkode: 743f9...020 Spesielt det med mellommåltider, tror jeg. Nå finnes det jo en diger industri som lager helt unødvendige mellommåltider som mellombar, rislunsj, osv. Jeg har vokst opp med at man spiser til måltidene, og hvis man blir sulten før det, får man bare vente. Det tror jeg er sunt, av så veldig mange grunner. En annen stor forskjell, er at man spiste ordentlig, råvarebasert mat. Men det var enkelte ting som var dårligere også, bare så det er sagt: mindre frukt og grønt, for eksempel. Og VELDIG mye brødmat. 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Era Vulgaris Skrevet 5. juni 2021 #43 Del Skrevet 5. juni 2021 Lafamiglia skrev (2 timer siden): Men nå er det "opplest og vedtatt" at man veier mer som 40-åring enn som 20-åring. At det nærmest er naturens gang og noe man ikke slipper unna. Allikevel, de som var 40-60 år på 70-tallet hadde jo ikke en annen genetikk eller forbrenning enn det de som er 40-60 år i dag har. Og de var stort sett slanke. Matvanene har jo endret seg mye siden 70-tallet. Jeg er født på slutten av 60-tallet, og husker godt hvordan det var. De som var overvektige, var gjerne de som var veldig interessert i mat, baking og alt som dreide seg om det. Bestemoren min elsket kaker og søtsaker, og var temmelig overvektig. Det var alltid nybakte kaker hos dem, og det var kake til hver eneste kaffekopp. Da hun fikk diabetes, mistet livet mening for henne, for hun måtte legge om kostholdet. Vi spiste mindre porsjoner, da mange ikke hadde så god råd. Kosemat og godteri var forbeholdt lørdager. Brus var det uhyre sjelden vi hadde, det gikk i vann, melk eller hjemmelaget saft med lavt sukkerinnhold. Men vi spiste brød med smør og sukker eller sirup på, fordi det var billig, vi gomlet flesket på spekeskinka, og vi hadde dessert hver dag. Gjerne noe enkelt, som banan med melk og sukker, men et søtt punktum på måltidet var vanlig. Så vi spiste nok en del sukker, uansett. Vi gikk eller syklet stort sett over alt da. Og folk trente ikke sånn som i dag, men mosjonerte. Gikk tur på bena eller på ski, eller syklet dit de skulle. Forskjellen er nok at vi i dag spiser mer bearbeidet mat, ferdigmat og hel/halvfabrikata, mer godteri og snacks, mer brus og det er lite forskjell på helg og hverdag. 6 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. juni 2021 #44 Del Skrevet 5. juni 2021 Jeg tror dere mistforstår når det sies at befolkningen har blitt større. . I hele verden har det vist seg en utvikling der vi stadig blir større, også i fattige land. Derfor er det for enkelt å si at vi er blitt latere og spiser mer. Det er mye mer komplisert enn som så. Blant annet har matvanene våre har endret seg fra da vi tidligere spiste bare hjemmelaget mat lagd fra bunnen av. Mens i dag er det meste lagd i industrien. Anonymkode: dff2e...4b3 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Era Vulgaris Skrevet 5. juni 2021 #45 Del Skrevet 5. juni 2021 AnonymBruker skrev (Akkurat nå): Jeg tror dere mistforstår når det sies at befolkningen har blitt større. . I hele verden har det vist seg en utvikling der vi stadig blir større, også i fattige land. Derfor er det for enkelt å si at vi er blitt latere og spiser mer. Det er mye mer komplisert enn som så. Blant annet har matvanene våre har endret seg fra da vi tidligere spiste bare hjemmelaget mat lagd fra bunnen av. Mens i dag er det meste lagd i industrien. Anonymkode: dff2e...4b3 Det er helt klart. Og som jeg sa over, hver dag er kosedag for mange. Det er mindre forskjell på hverdag og helg enn det var før. 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lafamiglia Skrevet 5. juni 2021 Forfatter #46 Del Skrevet 5. juni 2021 AnonymBruker skrev (1 minutt siden): Jeg tror dere mistforstår når det sies at befolkningen har blitt større. . I hele verden har det vist seg en utvikling der vi stadig blir større, også i fattige land. Derfor er det for enkelt å si at vi er blitt latere og spiser mer. Det er mye mer komplisert enn som så. Blant annet har matvanene våre har endret seg fra da vi tidligere spiste bare hjemmelaget mat lagd fra bunnen av. Mens i dag er det meste lagd i industrien. Anonymkode: dff2e...4b3 Det var jeg som startet tråden, og jeg tror ikke at folk er latere. Men mat- og måltidskulturen er utvilsomt endret. Og i tillegg har det altså blitt en utbredt oppfatning om at det nærmest er en naturlov at vi veier mer når vi er 40/50 enn når vi er 20. Men det er det jo ikke. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lafamiglia Skrevet 5. juni 2021 Forfatter #47 Del Skrevet 5. juni 2021 AnonymBruker skrev (4 minutter siden): Blant annet har matvanene våre har endret seg fra da vi tidligere spiste bare hjemmelaget mat lagd fra bunnen av. Mens i dag er det meste lagd i industrien. Anonymkode: dff2e...4b3 Dette tror jeg er mye av nøkkelen. Folk spiser Skyr, mellombarer, Go'morgen yoghurt, lettmargarin, frossenpizza, mager tubeost, McDonald's, Pepsi Max og annen brus, og ikke minst også boller som selges "3 for 2", lettpølser, lettdressinger, osv. I stedet for skikkelig mat som er laget av grønnsaker, fisk, kjøtt, egg, meieriprodukter, frø, nøtter, osv., osv. 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. juni 2021 #48 Del Skrevet 5. juni 2021 Det er kanskje mer spising av mellommåltider nå, men sukkerforbruket har faktisk sunket enormt. Jeg husker fra min barndom på 80-tallet at vi alltid hadde søt dessert, selv om godteri var forbeholdt lørdag. Så det er kanskje ikke sukker som er den store synderen. En stor forskjell på nå og da er hva slags fett vi spiser. Der vi før spiste naturlig fete melkeprodukter, smør og kjøtt med fett, går det nok mer i magert kjøtt, lettprodukter og planteoljer i dag. Vi får sannsynligvis i oss ekstremt mye mer umettet fett enn vi er laget for, og i naturen fører stort inntak av umettet fett (gjerne sammen med karbohydrater) til at dyr legger på seg, senker forbrenningen og gjør seg klar til vinter eller dvale. Det er meget mulig at det har en lignende effekt på mennesker. Den gjennomsnittlige kroppstemperaturen hos mennesker synker, og det skjer i takt med at vi spiser stadig mer umettet fett. Det tragiske er at de hyperprosseserte frøoljene omtales som naturlige og sunne, mens den typen fett vi har spist i bokstavelig talt millioner av år, innbilles å være helseskadelig. Anonymkode: 31480...f1a 8 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. juni 2021 #49 Del Skrevet 5. juni 2021 Lafamiglia skrev (Akkurat nå): Dette tror jeg er mye av nøkkelen. Folk spiser Skyr, mellombarer, Go'morgen yoghurt, lettmargarin, frossenpizza, mager tubeost, McDonald's, Pepsi Max og annen brus, og ikke minst også boller som selges "3 for 2", lettpølser, lettdressinger, osv. I stedet for skikkelig mat som er laget av grønnsaker, fisk, kjøtt, egg, meieriprodukter, frø, nøtter, osv., osv. Ja, det tror jeg også. Spesielt siden forskningen viser at vi spiser sunnere og færre kalorier enn tidligere. LIkevel legger vi mer på oss. Anonymkode: dff2e...4b3 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. juni 2021 #50 Del Skrevet 5. juni 2021 Lafamiglia skrev (6 minutter siden): Det var jeg som startet tråden, og jeg tror ikke at folk er latere. Men mat- og måltidskulturen er utvilsomt endret. Og i tillegg har det altså blitt en utbredt oppfatning om at det nærmest er en naturlov at vi veier mer når vi er 40/50 enn når vi er 20. Men det er det jo ikke. Jeg er rett og slett uenig. Vi går opp rundt 50-års alderen eller litt før, og så går vi ned igjen etter 65-70. Det har jo også en del fordeler, blant annet beskytter det mot benskjørhet - kvinner er jo veldig sårbare for dette og opplever jo også en rekke endringer i overgangsalderen som gjør din teori litt tynn. Naturen jobber litt mot idealet om slankhet i perioden 50 -6o kan du si. Anonymkode: 63a5d...8a6 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. juni 2021 #51 Del Skrevet 5. juni 2021 Hvordan passer det faktum at høyt utdannede ikke synes å bli påvirket av dette 50+ fenomenet? Disse har jo gjennomgående mye bedre helse enn resten av samfunnet? Har de vunnet jackpot både når det gjelder kognitivt og fysisk arvemateriale? Anonymkode: ce8e6...794 5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lafamiglia Skrevet 5. juni 2021 Forfatter #52 Del Skrevet 5. juni 2021 AnonymBruker skrev (2 minutter siden): Det er kanskje mer spising av mellommåltider nå, men sukkerforbruket har faktisk sunket enormt. Jeg husker fra min barndom på 80-tallet at vi alltid hadde søt dessert, selv om godteri var forbeholdt lørdag. Så det er kanskje ikke sukker som er den store synderen. En stor forskjell på nå og da er hva slags fett vi spiser. Der vi før spiste naturlig fete melkeprodukter, smør og kjøtt med fett, går det nok mer i magert kjøtt, lettprodukter og planteoljer i dag. Vi får sannsynligvis i oss ekstremt mye mer umettet fett enn vi er laget for, og i naturen fører stort inntak av umettet fett (gjerne sammen med karbohydrater) til at dyr legger på seg, senker forbrenningen og gjør seg klar til vinter eller dvale. Det er meget mulig at det har en lignende effekt på mennesker. Den gjennomsnittlige kroppstemperaturen hos mennesker synker, og det skjer i takt med at vi spiser stadig mer umettet fett. Det tragiske er at de hyperprosseserte frøoljene omtales som naturlige og sunne, mens den typen fett vi har spist i bokstavelig talt millioner av år, innbilles å være helseskadelig. Anonymkode: 31480...f1a 👍👍👍 Jeg tror dessverre at vi har blitt fullstendig villedet av helsemyndighetene. Ikke fordi de vil oss vondt, for det vil de åpenbart ikke (tvert imot), men fordi det foreløpig er så veldig mye vi ennå ikke vet om mat/helse og kosthold. For min egen del tror jeg at hjemmelaget mat er tingen, pluss selvfølgelig bare vann som drikke til hverdags og ikke spise utenom måltidene 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lafamiglia Skrevet 5. juni 2021 Forfatter #53 Del Skrevet 5. juni 2021 AnonymBruker skrev (2 minutter siden): Jeg er rett og slett uenig. Vi går opp rundt 50-års alderen eller litt før, og så går vi ned igjen etter 65-70. Det har jo også en del fordeler, blant annet beskytter det mot benskjørhet - kvinner er jo veldig sårbare for dette og opplever jo også en rekke endringer i overgangsalderen som gjør din teori litt tynn. Naturen jobber litt mot idealet om slankhet i perioden 50 -6o kan du si. Anonymkode: 63a5d...8a6 Tja. Hvis utgangspunktet er "slank"/"veldig slank", er det godt mulig at det har fordeler å gå litt opp når man er rundt 50. Men å gå fra slank som 20-åring til overvekt/fedme som 50-åring, er åpenbart ikke det Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Villfisker Skrevet 5. juni 2021 #54 Del Skrevet 5. juni 2021 Stemmer det. Men nå har vi tilgang på så mye dritt - «mat». Før lagde man mat av ordentlige råvarer, og folk visste hva de fikk i seg. Maten inneholdt også mer næring, og mer var kortreist. Mange som blir tjukke som gamle, som ikke var det før. Tror det har noe med alle de nye alternativene å gjøre. Det, pluss mangel på aktivitet. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Adrenalina1 Skrevet 5. juni 2021 #55 Del Skrevet 5. juni 2021 AnonymBruker skrev (4 timer siden): Vel, de fleste 40 åringer veier ikke så langt unna vekten når de var unge. Det er fra 50 og oppover ting begynner å skje. Jeg var undervektig til jeg ble 40 og godt opp i 40 også, men så snek det seg sakte på gitt. Anonymkode: d8943...5cb Jeg er 60 og veier 20 kg mindre nå enn da jeg var 40. Hvis man er redd for såkalt alderstillegg, er det jo bare å ta hensyn til det, og legge om livsstilen med trening og kosthold. Altfor mange bruker alderen som en unnskyldning for både det ene og det andre. Trist. 5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sjøbanan Skrevet 5. juni 2021 #56 Del Skrevet 5. juni 2021 Lafamiglia skrev (2 timer siden): Det var jeg som startet tråden, og jeg tror ikke at folk er latere. Men mat- og måltidskulturen er utvilsomt endret. Og i tillegg har det altså blitt en utbredt oppfatning om at det nærmest er en naturlov at vi veier mer når vi er 40/50 enn når vi er 20. Men det er det jo ikke. Ingen naturlov, men statistisk sett vanligere. Det skjer en del i kroppen som gjør at man lettere legger på seg etter en viss alder. Det sagt - når folk unnskylder vektoppgang med alder, tenker jeg det må være lov. Det å tilstrebe å være like tynn i 40-årene som man er når man er 16 er en kamp mot kaloriene. Jeg gidder i alle fall å være et nei-menneske til jeg bikker 60. Hva slags liv er det. Så lenge man er ved god helse så gjør ingen ekstra kilo noen ting som helst. 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. juni 2021 #57 Del Skrevet 5. juni 2021 Jeg veier 1 kg mer enn da jeg var 15 år. Nå er jeg over 60. Er på grensen til undervektig. Anonymkode: 47501...0a5 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. juni 2021 #58 Del Skrevet 5. juni 2021 Poenget er at man er nødt til å gjøre en ekstra innsats som 50 åring for å holde seg slank kontra da man var 20. Jeg tar det for gitt at forbrenningen har gått ned noe, og at jeg ikke kan spise like mye som jeg gjorde den gang. Det er ikke noe offer det er bare livet, og det å være slank og sprek betyr mer for meg enn det å spise absolutt alt jeg har lyst på hele tiden. Mange legger ikke inn den ekstra innsatsen når de blir eldre, ref han der i NRK som mener at store mengder burger og øl er toppen av livskvalitet. Kommer an på hva man velger. Å være slank i middelalder er er bevisst valg. Anonymkode: e46d9...b33 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. juni 2021 #59 Del Skrevet 5. juni 2021 2 minutter siden, AnonymBruker said: Kommer an på hva man velger. Å være slank i middelalder er er bevisst valg. Anonymkode: e46d9...b33 Ja, nå er det kanskje det. Men for noen tiår siden var det helt vanlig å være slank hele livet, helt uten å telle kalorier eller i det hele tatt tenke så veldig mye over hva man spiste. Men maten har forandret seg. Anonymkode: 31480...f1a 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. juni 2021 #60 Del Skrevet 5. juni 2021 AnonymBruker skrev (Akkurat nå): Ja, nå er det kanskje det. Men for noen tiår siden var det helt vanlig å være slank hele livet, helt uten å telle kalorier eller i det hele tatt tenke så veldig mye over hva man spiste. Men maten har forandret seg. Anonymkode: 31480...f1a Det er en myte at folk bare var slanke naturlig alle sammen på 70- og 80-tallet. Folk slanket seg hele tiden. Små dietter her og der med en gang de la på seg litt. Anonymkode: e46d9...b33 8 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå