Gå til innhold

lavkarbo, litt karbo, null karbo - så forvirret


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Anonyminist skrev (På 15.5.2021 den 13.17):

Smartkarbo er fedon, men du kan godt kalle det mild lavkarbo / middelhavskost. Det er hans « merkenavn «, det kostholdet han introduserte for drøye 20 år siden. 
jeg tenker at det for de fleste er vanskelig og være i ketose « for alltid «, jeg gjør det innimellom for helsen om jeg har smerter, dårlig søvn , lite energi osv .  Tenker også det er fin kick start for vektnedgang, og så følge opp med lav / moderat / smart.. alt etter  hva som passer best. De fleste har godt av et karboredusert kosthold, hvilken retning en velger bør vekt, helse og livsstil legges til grunn. 

EF0CF660-6F84-4A5C-977B-D58A2BF398D3.jpeg

Jeg ser absolutt poenget med at det kan være lurt å kickstarte vektnedgang med ketose, for så å finne et nivå som passer senere.

Men jeg må ta hensyn til at jeg har tenåringsbarn som skal lære om sunt kosthold, uten å observere mor på restriktive dietter, så jeg ser ingen mulighet for under 20 g i min hverdag. Noen dager kanskje, men ikke alle. Jeg må ha et kosthold som fungerer ved den daglige fellesmiddagen og helgekosen. Jeg har snakket med barna om dette, og de forstår at jeg har fedme som må håndteres uten at det har noe med deres vekt og selvbilde å gjøre, og at mindre karbo er sunt for alle. Så jeg kan kutte karbohydrater for hele familien, men jeg kan ikek kutte lørdagspizzaen - det går bare ikke!

Jeg må gjøre dette gradvis, samtidig som jeg delvis tar familien over på mindre karbo ved fellesmåltider, og så kan jeg ha tilnærmet null karbo i de måltidene jeg spiser alene (som er veldig mange egentlig).

Men 150 gram, eller 125 g, eller hva det nå er som er moderat lavkarbo, er jo egentlig ganske mye! jeg tenker det må være ganke enkelt å komme godt under både 150 og 100 og 80 på vanlige hverdager.

Og da er spørsmålet mitt hvor mye skade det egentlig gjør om det blir litt høyt f.eks på lørdagen?

i kaloritelleruniverset er det snittet over tid som betyr noe, så man kan godt spise friere en dag i uken. Er det annerledes ved moderat lavkarbo?

 

Anonymkode: a2b96...a3e

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Jeg tenker du tenker lurt! Begynne forsiktig, og gå derfra. Om du i starten spiser pizza med familien, gjør ikke det helt store. Men, jeg vil anbefale deg å lære deg å lage lavkarbo pizza etterhvert. Men, å starte på smartkarbo/Fedon er lurt. Da slipper kroppen å gå i full alarmberedskap. Synes å huske du skrev du hadde "dårlig" bakterier i tarmen, der er det mye i smartkarbo som er bra. Og, variasjon i karboinntaket er helt greit, så lenge du skal holde deg unna ketose. Jeg prøvde meg først på smartkarbo, men da klarte jeg ikke å holde kontroll på sukkertrollet! Så jeg måtte gå over på ren lavkarbo, og det trives jeg meget godt med. Lykke til, det går bra, hvis du ønsker det skal gå👍

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest laPistola
AnonymBruker skrev (2 minutter siden):

Jeg ser absolutt poenget med at det kan være lurt å kickstarte vektnedgang med ketose, for så å finne et nivå som passer senere.

Men jeg må ta hensyn til at jeg har tenåringsbarn som skal lære om sunt kosthold, uten å observere mor på restriktive dietter, så jeg ser ingen mulighet for under 20 g i min hverdag. Noen dager kanskje, men ikke alle. Jeg må ha et kosthold som fungerer ved den daglige fellesmiddagen og helgekosen. Jeg har snakket med barna om dette, og de forstår at jeg har fedme som må håndteres uten at det har noe med deres vekt og selvbilde å gjøre, og at mindre karbo er sunt for alle. Så jeg kan kutte karbohydrater for hele familien, men jeg kan ikek kutte lørdagspizzaen - det går bare ikke!

Jeg må gjøre dette gradvis, samtidig som jeg delvis tar familien over på mindre karbo ved fellesmåltider, og så kan jeg ha tilnærmet null karbo i de måltidene jeg spiser alene (som er veldig mange egentlig).

Men 150 gram, eller 125 g, eller hva det nå er som er moderat lavkarbo, er jo egentlig ganske mye! jeg tenker det må være ganke enkelt å komme godt under både 150 og 100 og 80 på vanlige hverdager.

Og da er spørsmålet mitt hvor mye skade det egentlig gjør om det blir litt høyt f.eks på lørdagen?

i kaloritelleruniverset er det snittet over tid som betyr noe, så man kan godt spise friere en dag i uken. Er det annerledes ved moderat lavkarbo?

 

Anonymkode: a2b96...a3e

Veldig fint at du tar hensyn til barna! Lag deg lavkarbopizza på lørdagene, så spiser du det samme som resten ? De har ikke vondt av og kutte de heller, om du fokuserer på helse og ikke slanking. Jeg har en venninne som er kostholdsveileder, hennes barn har levd på lavkarbo hele livet. De har aldri vært syke. Ikke en dag borte fra barnehage eller skole. Som tenåringer får de spise hva de vil, men de har null interesse for godteri annet en sosialt, for de har ikke vent seg til den « belønningen « med lykkefølelse og blodsukkersvingninger . 
 Jeg vet ikke hvem som har definert 150 g som moderatkarbo , det er karboredusert om du spiser veldig mye i utgangspunktet, men aldri hørt at det er moderat. 
hvis du ikke skal i ketose vil ikke utskeielse på lørdager har så mye og si . Det som kan være « faren « er at når du forer sukkertrollet hver uke vil du aldri rekke og venne deg av med sukkerbehovet. Det som skjer med oss som før var glad i søtt og som har byttet  til lavkarbo er at smaken endres. Jeg har feks en « cheatday « i måneden, men ofte har jeg ikke lyst på fordi det ikke smaker så godt lenger. Jeg synes det er veldig fint, for da slipper jeg og gå og ha lyst på karborik mat hele uken og føle at jeg ofrer noe. Nå spiser jeg egentlig det jeg har lyst på.

 Jeg synes mellom 100- 150 på hverdager høres fryktelig mye ut. Da bør du tenke på hvor disse karbohydratene kommer fra. En tommelfingerregel er 5/ 100 g karbo i maten ( for og gjøre det enkelt i starten, lese på innholdet og ikke spise noe som inneholder over 5g pr 100 g) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pinkee skrev (31 minutter siden):

Jeg tenker du tenker lurt! Begynne forsiktig, og gå derfra. Om du i starten spiser pizza med familien, gjør ikke det helt store. Men, jeg vil anbefale deg å lære deg å lage lavkarbo pizza etterhvert. Men, å starte på smartkarbo/Fedon er lurt. Da slipper kroppen å gå i full alarmberedskap. Synes å huske du skrev du hadde "dårlig" bakterier i tarmen, der er det mye i smartkarbo som er bra. Og, variasjon i karboinntaket er helt greit, så lenge du skal holde deg unna ketose. Jeg prøvde meg først på smartkarbo, men da klarte jeg ikke å holde kontroll på sukkertrollet! Så jeg måtte gå over på ren lavkarbo, og det trives jeg meget godt med. Lykke til, det går bra, hvis du ønsker det skal gå👍

tusen takk! Jeg skal lære meg lavkarbooppskrifter, men det kommer til å ta tid for jeg er ikke god til å lage mat. Liker det ikke rett og slett. Nå har jeg laget meg omelett i går og idag, og bare det var en utfordring 😂, så dette er nok ikke gjort i en håndvending!!

Jeg tenker at jeg går inn i det litt gradvis, men jeg har absolutt planer om å komme ned mot 20.

 

Anonymkode: a2b96...a3e

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Anonyminist skrev (50 minutter siden):

Veldig fint at du tar hensyn til barna! Lag deg lavkarbopizza på lørdagene, så spiser du det samme som resten ? De har ikke vondt av og kutte de heller, om du fokuserer på helse og ikke slanking. Jeg har en venninne som er kostholdsveileder, hennes barn har levd på lavkarbo hele livet. De har aldri vært syke. Ikke en dag borte fra barnehage eller skole. Som tenåringer får de spise hva de vil, men de har null interesse for godteri annet en sosialt, for de har ikke vent seg til den « belønningen « med lykkefølelse og blodsukkersvingninger . 
 Jeg vet ikke hvem som har definert 150 g som moderatkarbo , det er karboredusert om du spiser veldig mye i utgangspunktet, men aldri hørt at det er moderat. 
hvis du ikke skal i ketose vil ikke utskeielse på lørdager har så mye og si . Det som kan være « faren « er at når du forer sukkertrollet hver uke vil du aldri rekke og venne deg av med sukkerbehovet. Det som skjer med oss som før var glad i søtt og som har byttet  til lavkarbo er at smaken endres. Jeg har feks en « cheatday « i måneden, men ofte har jeg ikke lyst på fordi det ikke smaker så godt lenger. Jeg synes det er veldig fint, for da slipper jeg og gå og ha lyst på karborik mat hele uken og føle at jeg ofrer noe. Nå spiser jeg egentlig det jeg har lyst på.

 Jeg synes mellom 100- 150 på hverdager høres fryktelig mye ut. Da bør du tenke på hvor disse karbohydratene kommer fra. En tommelfingerregel er 5/ 100 g karbo i maten ( for og gjøre det enkelt i starten, lese på innholdet og ikke spise noe som inneholder over 5g pr 100 g) 

tusen takk for gode innspill og erfaringer. Helt enig i at 150 høres mye ut, jeg skal ikke ligge der! Når jeg ser på hva jeg har loggført i myfitnesspal, ser jeg at jeg har ligget mellom 150 og 200 på en typisk dag før jeg i det hele tatt vurderte lavkarbo, så jeg tror det er realistisk å komme ganske lavt uten store offer. Jeg har og erfart tidligere at lite sukker fjerner søtsuget, så jeg tror jeg skal komme tilbake til å bli fornøyd med bare litt. 

Men når det gjelder det med ingen varer over 5/100 g, så tror jeg det funker bedre for meg å spise ni varer med null karbo og 1 med 50g/100, istedet for 10 med 5g/100 (for å sette det litt på spissen!).

Jeg synes det er lettere å være kjempestreng på nesten alt, hvis jeg kan beholde noen få non-negotiables! (og så vet jeg av erfaring at jeg har kuttet mange ting jeg ikke trodde jeg kunne leve uten i mitt liv, så jeg ser ikke bort fra at jeg kan kutte flere. Men det er ikke så mange som gjenstår egentlig. Fire som jeg kommer på).

Anonymkode: a2b96...a3e

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (14 minutter siden):

tusen takk for gode innspill og erfaringer. Helt enig i at 150 høres mye ut, jeg skal ikke ligge der! Når jeg ser på hva jeg har loggført i myfitnesspal, ser jeg at jeg har ligget mellom 150 og 200 på en typisk dag før jeg i det hele tatt vurderte lavkarbo, så jeg tror det er realistisk å komme ganske lavt uten store offer. Jeg har og erfart tidligere at lite sukker fjerner søtsuget, så jeg tror jeg skal komme tilbake til å bli fornøyd med bare litt. 

Men når det gjelder det med ingen varer over 5/100 g, så tror jeg det funker bedre for meg å spise ni varer med null karbo og 1 med 50g/100, istedet for 10 med 5g/100 (for å sette det litt på spissen!).

Jeg synes det er lettere å være kjempestreng på nesten alt, hvis jeg kan beholde noen få non-negotiables! (og så vet jeg av erfaring at jeg har kuttet mange ting jeg ikke trodde jeg kunne leve uten i mitt liv, så jeg ser ikke bort fra at jeg kan kutte flere. Men det er ikke så mange som gjenstår egentlig. Fire som jeg kommer på).

Anonymkode: a2b96...a3e

Du høres fornuftig ut, tror du skal klare dette helt fint.

Jeg mistet 15 kg på lavkarbo for noen år siden, jeg måtte dessverre være ganske streng på karbo, lå under 20 for å komme i ketose og starte nedgang, men dette varierer jo, man må finne sin personlige grense! 
 

Har prøvd på litt sånn halvveis på smart lavkarbo senere og det har ikke fungert! Jeg må faktisk være streng for å ikke skli ut....

Anonymkode: cae47...a98

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Gjest laPistola
AnonymBruker skrev (10 minutter siden):

tusen takk for gode innspill og erfaringer. Helt enig i at 150 høres mye ut, jeg skal ikke ligge der! Når jeg ser på hva jeg har loggført i myfitnesspal, ser jeg at jeg har ligget mellom 150 og 200 på en typisk dag før jeg i det hele tatt vurderte lavkarbo, så jeg tror det er realistisk å komme ganske lavt uten store offer. Jeg har og erfart tidligere at lite sukker fjerner søtsuget, så jeg tror jeg skal komme tilbake til å bli fornøyd med bare litt. 

Men når det gjelder det med ingen varer over 5/100 g, så tror jeg det funker bedre for meg å spise ni varer med null karbo og 1 med 50g/100, istedet for 10 med 5g/100 (for å sette det litt på spissen!).

Jeg synes det er lettere å være kjempestreng på nesten alt, hvis jeg kan beholde noen få non-negotiables! (og så vet jeg av erfaring at jeg har kuttet mange ting jeg ikke trodde jeg kunne leve uten i mitt liv, så jeg ser ikke bort fra at jeg kan kutte flere. Men det er ikke så mange som gjenstår egentlig. Fire som jeg kommer på).

Anonymkode: a2b96...a3e

Det finnes nesten ingen mat med null karbo. Noe fisk og kjøtt. Hvis du spiser 1 av en vare med 50, hva skulle det være? Du bør la en del av « karborasjonen « komme fra grønnsaker, salat og litt bær. Ikke spis 3 måltider med rent kjøtt eller fisk ( 0 karbo) og ett med 50. Den regelen er som sagt en enkel tommelfingerregel når en skal komme i gang og lære , ikke noe du trenger og følge slavisk .. eller følge i det hele tatt :) 

ja, 150-200 er normalt, så en kan si at under 150 er redusert, men skal nok litt lenger ned for og få noen resultater. 50 høres mye bedre ut, og realistisk og gjennomføre. Kan jeg spørre hva det er du ikke kan kutte? ( bare nysgjerrig, ikke kritikk ) jeg hadde noen når jeg startet, det var øl og is. Nå har det heldigvis kommet lavkarbo øl og is, så det hjalp meg 😅 

det er mye og sette seg inn i , og en lærer underveis, så må bare starte et sted. Tror dette vil gå kjempe fint 👍 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest laPistola
AnonymBruker skrev (34 minutter siden):

tusen takk! Jeg skal lære meg lavkarbooppskrifter, men det kommer til å ta tid for jeg er ikke god til å lage mat. Liker det ikke rett og slett. Nå har jeg laget meg omelett i går og idag, og bare det var en utfordring 😂, så dette er nok ikke gjort i en håndvending!!

Jeg tenker at jeg går inn i det litt gradvis, men jeg har absolutt planer om å komme ned mot 20.

 

Anonymkode: a2b96...a3e

Hvis det gjaldt pizza , får du faktisk kjøpt ferdig på tights. ( men det beste er jo alltid og lage selv) jeg er ikke så glad i og lage mat selv, skulle ønske jeg var det, men velger ofte raske enkle løsninger. Omelett blir eggerøre her 🤣

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Anonyminist skrev (3 minutter siden):

Det finnes nesten ingen mat med null karbo. Noe fisk og kjøtt. Hvis du spiser 1 av en vare med 50, hva skulle det være? Du bør la en del av « karborasjonen « komme fra grønnsaker, salat og litt bær. Ikke spis 3 måltider med rent kjøtt eller fisk ( 0 karbo) og ett med 50. Den regelen er som sagt en enkel tommelfingerregel når en skal komme i gang og lære , ikke noe du trenger og følge slavisk .. eller følge i det hele tatt :) 

ja, 150-200 er normalt, så en kan si at under 150 er redusert, men skal nok litt lenger ned for og få noen resultater. 50 høres mye bedre ut, og realistisk og gjennomføre. Kan jeg spørre hva det er du ikke kan kutte? ( bare nysgjerrig, ikke kritikk ) jeg hadde noen når jeg startet, det var øl og is. Nå har det heldigvis kommet lavkarbo øl og is, så det hjalp meg 😅 

det er mye og sette seg inn i , og en lærer underveis, så må bare starte et sted. Tror dette vil gå kjempe fint 👍 

det jeg ikke "kan" kutte er lakrisis, kardemommeboller, crumble og sånn ostekake som er stekt (topfen torte eller new york cheese cake tror jeg det heter). De to siste skal jeg nok klare å lage sukkerredusert hjemme, men ikke de to første.

Anonymkode: a2b96...a3e

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Anonyminist skrev (2 minutter siden):

Hvis det gjaldt pizza , får du faktisk kjøpt ferdig på tights. ( men det beste er jo alltid og lage selv) jeg er ikke så glad i og lage mat selv, skulle ønske jeg var det, men velger ofte raske enkle løsninger. Omelett blir eggerøre her 🤣

min omelett ble som et veldig tykt speilegg 😂

Anonymkode: a2b96...a3e

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Anonyminist skrev (7 minutter siden):

Det finnes nesten ingen mat med null karbo. Noe fisk og kjøtt. Hvis du spiser 1 av en vare med 50, hva skulle det være? Du bør la en del av « karborasjonen « komme fra grønnsaker, salat og litt bær. Ikke spis 3 måltider med rent kjøtt eller fisk ( 0 karbo) og ett med 50. Den regelen er som sagt en enkel tommelfingerregel når en skal komme i gang og lære , ikke noe du trenger og følge slavisk .. eller følge i det hele tatt :) 

 

ja, dette begynner å gå opp for meg the hard way. Jeg trodde jeg hadde spist null karbo idag, men fasiten fra myfitnesspal er 9 g på omelett og cottage cheese med blåbær og nøtter. Så ikke den komme! Ble nok litt overmodig da fasiten for igår ble under 150 tross tre pizzastykker og en sjokoladeplate! hvor vanskelig kan det være liksom! 

ikke supervanskelig, men ikke superlett heller...

Anonymkode: a2b96...a3e

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Anonyminist skrev (9 minutter siden):

Hvis det gjaldt pizza , får du faktisk kjøpt ferdig på tights. ( men det beste er jo alltid og lage selv) jeg er ikke så glad i og lage mat selv, skulle ønske jeg var det, men velger ofte raske enkle løsninger. Omelett blir eggerøre her 🤣

det gjelder forsåvidt pizza og, så tusen takk for tipset! Skal bestille med en gang!

Anonymkode: a2b96...a3e

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest laPistola
AnonymBruker skrev (2 minutter siden):

det jeg ikke "kan" kutte er lakrisis, kardemommeboller, crumble og sånn ostekake som er stekt (topfen torte eller new york cheese cake tror jeg det heter). De to siste skal jeg nok klare å lage sukkerredusert hjemme, men ikke de to første.

Anonymkode: a2b96...a3e

Det har kommet lavkarbolakrisis! 🥳 har ikke rukket og smake den ennå, men ble glad da jeg så det sto blant vårens nyheter. Lavkarbo kardemommeboller har jeg bakt ( oppskrift fra fett og forstand på fb)  Det meste kan byttes ut, og det kommer nye produkter hele tiden, da etterspørselen øker og øker. Men.. start med det viktigste , så oppdager du mer underveis. 😅👍  

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Gjest laPistola
AnonymBruker skrev (6 minutter siden):

ja, dette begynner å gå opp for meg the hard way. Jeg trodde jeg hadde spist null karbo idag, men fasiten fra myfitnesspal er 9 g på omelett og cottage cheese med blåbær og nøtter. Så ikke den komme! Ble nok litt overmodig da fasiten for igår ble under 150 tross tre pizzastykker og en sjokoladeplate! hvor vanskelig kan det være liksom! 

ikke supervanskelig, men ikke superlett heller...

Anonymkode: a2b96...a3e

Det er en del i blåbær og nøtter, men ikke kutt det ut, det er så næringsrikt. Du har jo fått i deg masse næringsrik mat på 9 g da! Og du har jo masse igjen om du legger deg på 50. Super start 👍😊

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Anonyminist skrev (15 minutter siden):

Hvis det gjaldt pizza , får du faktisk kjøpt ferdig på tights. ( men det beste er jo alltid og lage selv) jeg er ikke så glad i og lage mat selv, skulle ønske jeg var det, men velger ofte raske enkle løsninger. Omelett blir eggerøre her 🤣

må bare takke enda en gang for tipset, for der inne fant jeg en pizzabunnmix som både er lavkarbo og glutenfri. Da kan hele familien spise samme pizza, og det gjør alt så uendelig mye enklere!!!

Anonymkode: a2b96...a3e

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Anonyminist skrev (5 minutter siden):

Det har kommet lavkarbolakrisis! 🥳 har ikke rukket og smake den ennå, men ble glad da jeg så det sto blant vårens nyheter. Lavkarbo kardemommeboller har jeg bakt ( oppskrift fra fett og forstand på fb)  Det meste kan byttes ut, og det kommer nye produkter hele tiden, da etterspørselen øker og øker. Men.. start med det viktigste , så oppdager du mer underveis. 😅👍  

omg!!! lakrisis!?

Anonymkode: a2b96...a3e

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

Anonyminist skrev (6 minutter siden):

Det har kommet lavkarbolakrisis! 🥳 har ikke rukket og smake den ennå, men ble glad da jeg så det sto blant vårens nyheter. Lavkarbo kardemommeboller har jeg bakt ( oppskrift fra fett og forstand på fb)  Det meste kan byttes ut, og det kommer nye produkter hele tiden, da etterspørselen øker og øker. Men.. start med det viktigste , så oppdager du mer underveis. 😅👍  

vi lever glutenfritt, og har noen års erfaring med boller uten hvetemel, og jeg tenker at akkurat lys gjærbakst er den ene tingen som man enten dropper helt eller spiser som den er.... det blir så sinnsykt tørt uten gluten. Og jeg vil ikke bake med gluten hjemme, for vi holder kjøkkenet helt rent for glutenstøv. Så det er en litt sær tilleggsproblemstilling.

Anonymkode: a2b96...a3e

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...