Varja Skrevet 26. august 2005 #1 Del Skrevet 26. august 2005 Nå i forbindelse med skolestart nevnes det ofte at barn kaster matpakken "fordi den er så kjedelig" og at foreldrene må lære seg å smøre god og sunn mat til barna. Det er vel og bra at det blir satt fokus på dette selvfølgelig, men noen ganger synes jeg det går vel langt. Når det forslås å sende med focaciabrød med mozarellaost, ruccola og cherrytomater, sågar røkelaks, mango eller avocadosalat til en vanlig skoledag? Hvis barna ikke kan spise vanlige skiver med for eksempel gulost og paprika eller tomat, så lurer jeg det er andre problemer som ligger bak enn at "matpakken er så kjedelig"? At man heller må prøve å innarbeide gode måltidsvaner hjemme. For eksempel ved å spise frokost eller middag samme hele familien jevnlig? Skal løsningen på problemet være at mamma skal stå og smøre snitter eller lage salater i 45 minutter hver morgen for å få barna til å spise? Her er et eksempel på hva jeg sender med datteren min til barnehagen en typisk vanlig dag som jeg faktisk synes er sunt og bra nok: En skive med leverpostei og agurk En skive med gul ost En skive med smøreost og kiwi 1/2 banan Dette ser hun ut til å trives godt med. Personalet i barnehagen sier hvertfall at hun spiser godt og er blid og fornøyd. Rundstykker eggerøre og røkelaks sparer vi til søndagsfrokosten. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Violetta Skrevet 26. august 2005 #2 Del Skrevet 26. august 2005 Helt enig, vanlige brødskiver med vanlig pålegg får være bra nok til hverdags. Men det går jo an å variere litt med f.eks. pizzaboller eller lignende av og til. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Arkana Skrevet 26. august 2005 #3 Del Skrevet 26. august 2005 (endret) For det første ser jeg ikke helt hvorfor avocado, ruccola, mango, cherrytomater og mozzarella skal være "spesiell" mat og ikke hverdagsmat? Det er da like vanlig mat som paprika og postei? Hvis man liker mozzarella, og ikke liker gulost, hva er galt med det? Hvorfor tvinge i seg mat man ikke liker? Hvorfor MÅ man spise postei og gulost hver dag hvis man ikke har lyst? Og for det andre så tar det ikke lengre tid å lage "fancy" lunsj enn å lage gulostskiver, det vet jeg, for jeg lager fancy matpakker hver eneste dag. Jeg lager dem kvelden før, det tar meg max 10 minutter, og så ligger de i kjøleskapet til dagen etter. Hvis litt ruccola, avocado eller en god omelett er det som skal til for at barn (og voksne!) synes lunsjen blir dagens høydepunkt og ikke bare "vomfyll" så synes i allefall jeg det er kjempebra. Endret 26. august 2005 av Arkana Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Melk Skrevet 26. august 2005 #4 Del Skrevet 26. august 2005 For det første ser jeg ikke helt hvorfor avocado, ruccola, mango, cherrytomater og mozzarella skal være "spesiell" mat og ikke hverdagsmat? Det er da like vanlig mat som paprika og postei? Ikke i alle familier. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Violetta Skrevet 26. august 2005 #5 Del Skrevet 26. august 2005 Arkana - for meg blir slik mat alt for dyr for hverdagen, og jeg regner med at jeg ikke er alene om det. Så da får vanlige brødskiver være godt nok. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
LilleMy Skrevet 26. august 2005 #6 Del Skrevet 26. august 2005 Noe problemer av den slags skriverier BLIR det faktisk, ja! Her i huset har jeg to barn som leser om de foreslått lunsjene og akker og huffer seg over en vanlig matpakke.... En dag i uken kan jeg lage en "gourmet-lunsj" til dem, og ønsker de fler enn det er mitt krav; lag dem selv! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Arkana Skrevet 26. august 2005 #7 Del Skrevet 26. august 2005 Men da er det økonomien og ikke måltidsvanene som er problemet. Jeg synes det blir helt feil å antyde at det er noe galt med folk som foretrekker mozzarella og avocado framfor gulost og paprika. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Violetta Skrevet 26. august 2005 #8 Del Skrevet 26. august 2005 Men da er det økonomien og ikke måltidsvanene som er problemet. Jeg synes det blir helt feil å antyde at det er noe galt med folk som foretrekker mozzarella og avocado framfor gulost og paprika. ← Ja det er jeg enig i. Om man skulle sette slike kriterier for å bedømme hvem det er noe galt med og ikke så hadde verden sett veldig merkelig ut... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Emera Skrevet 26. august 2005 #9 Del Skrevet 26. august 2005 Jeg er vel litt enig med både Varja og Arkana her. Ingen ingredienser er "spesielle" dersom man vanligvis har dem i huset og bruker dem jevnlig. Men det er kanskje noe med krav til prestasjoner her. For den som har ansvar for å lage flere matpakker daglig (gjerne mor...) kan det bli i meste laget å måtte pønske ut nye spennende "luksuslunsjer" hver dag. Det er ofte nok press som det er i hverdagen. Datteren min tåler ikke melk, så det er en del vanlige påleggssorter jeg må styre unna. Derfor er jeg nødt til å tenke nytt, slik at maten hennes ikke skal bli for kjedelig. Men det går greit, det. Og det er faktisk morsomt for meg også, som slipper å smøre gulostskiver i det uendelige... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Varja Skrevet 26. august 2005 Forfatter #10 Del Skrevet 26. august 2005 Men da er det økonomien og ikke måltidsvanene som er problemet. Jeg synes det blir helt feil å antyde at det er noe galt med folk som foretrekker mozzarella og avocado framfor gulost og paprika. ← Var da ikke meningen å antyde at det var noe galt med dem som foretrekker disse konkrete matvarene. Jeg bare nevnte disse ingrediensene som tilfeldige eksempler fordi det hvertfall for mitt vedkommende ikke er sånnt jeg vanligvis har i kjøleskapet eller spiser selv til hverdags. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Brunhilde Skrevet 27. august 2005 #11 Del Skrevet 27. august 2005 (endret) Helt enig, vanlige brødskiver med vanlig pålegg får være bra nok til hverdags. Men det går jo an å variere litt med f.eks. pizzaboller eller lignende av og til. ← Jeg syns det er trist hvis vi som foreldre skal bestemme hva som er "bra nok" - og nesten enda mer trist at "bra nok" skal sette standarden. Når man ser hvor mange barn som kaster matpakken er kanskje ovennevnte utsagn en av årsakene? Sprøsmålet er vel om vi skal gjøre det fristende for barna eller lettvint for oss selv...? Arkana - for meg blir slik mat alt for dyr for hverdagen, og jeg regner med at jeg ikke er alene om det. Så da får vanlige brødskiver være godt nok. ← Har du sjekket prisen på "slik mat"? Det er ikke sikkert det blir SÅ mye dyrere enn kjedelig mat... Dessuten er jo frukt og grønt noe de fleste barn bør få i seg mer av og det er vel vårt ansvar at de gjør det? Noe problemer av den slags skriverier BLIR det faktisk, ja! Her i huset har jeg to barn som leser om de foreslått lunsjene og akker og huffer seg over en vanlig matpakke.... En dag i uken kan jeg lage en "gourmet-lunsj" til dem, og ønsker de fler enn det er mitt krav; lag dem selv! ← At barna dine lager problemer av noe de leser sier vel mer om barna enn om de som skriver artiklene Det er jo opp til deg om du vil høre på dem eller ikke og etter det jeg forstår så ha du inngått et kompromiss. Det må jo være greit nok? Jeg baker rundstykker (grove) som jeg fryser ned. Tar opp ønsket antall om morgenen og legger i matpakka sammen med det pålegget som er ønsket den dagen, det kan være alt fra ost til et lite glass med syltetøy. Ved siden av ligger det kanskje en skillingsbolle (hjemmebakt fra fryseren den også) eller noe annet ekstra. Ellers er det alltid frukt og/eller grønt med, enten i form av eple, appelsin eller gulrot. Nå går ungen min siste år på videregående og har lov til å gå på butikken i skolefri, dermed syns jeg det er ekstra viktig at matpakka hjemmefri frister mer enn skolebrød på bakeriet! Fredagen er det valgfritt om det er matpakke eller butikk - det er en god løsning for oss. Endret 27. august 2005 av Brunhilde Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
LilleMy Skrevet 27. august 2005 #12 Del Skrevet 27. august 2005 At barna dine lager problemer av noe de leser sier vel mer om barna enn om de som skriver artiklene Det er jo opp til deg om du vil høre på dem eller ikke og etter det jeg forstår så ha du inngått et kompromiss. Det må jo være greit nok? Jeg burde kanskje ha skrevet "problemer" med anførselstegn.... Barna er det virkelig ikke noe i veien med for å ønske seg de avbildede lunsjene! Dette er virkelig ikke noe som overstyrer de virkelige problemene ! Jeg er mest opptatt av at ungene får med seg en sunn lunsj og ikke en søt lunsj, så gjør jeg mitt for at den skal se mest mulig innbydende/fristende ut med det jeg måtte ha for hånden. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Brunhilde Skrevet 27. august 2005 #13 Del Skrevet 27. august 2005 Jeg burde kanskje ha skrevet "problemer" med anførselstegn.... Barna er det virkelig ikke noe i veien med for å ønske seg de avbildede lunsjene! Dette er virkelig ikke noe som overstyrer de virkelige problemene ! Jeg er mest opptatt av at ungene får med seg en sunn lunsj og ikke en søt lunsj, så gjør jeg mitt for at den skal se mest mulig innbydende/fristende ut med det jeg måtte ha for hånden. ← Det var nok det jeg trodde du mente også! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest LoisLane Skrevet 27. august 2005 #14 Del Skrevet 27. august 2005 Jeg synes "vanlige" brødskiver må være godt nok. Ungene her smører matpakka selv fra de går i tredje klasse, og da må det være opp til dem selv om de ønsker å legge merarbeid i matpakka. Jeg kjøper gjerne inn cherrytomater og ruccola hvis det kommer ønsker, men de er mer enn fornøyd med brødskiver med leverpostei. Frukt har de mulighet til å kjøpe på skolen hvis de vil, og det oppfordrer jeg dem til. Av og til får de med yoghurt, og det er veldig populært. De yngste har nok ytret ønske om yoghurt oftere fordi de ser at andre har det hver dag, men jeg synes det er for søtt til å være hverdagsmat. Har aldri fått tilbakemeldinger på at de ikke spiser nista si, selv om det jo er lurt å følge opp tenåringen litt ekstra der. Støtter for øvrig det Varja sier om å spise måltider sammen. Her i huset reiser ingen hjemmefra uten å ha spist frokost, men så har vi et tidsskjema som heldigvis tillater det (vet at mange har det stramt om morgenen). Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Violetta Skrevet 27. august 2005 #15 Del Skrevet 27. august 2005 Jeg syns det er trist hvis vi som foreldre skal bestemme hva som er "bra nok" - og nesten enda mer trist at "bra nok" skal sette standarden. Når man ser hvor mange barn som kaster matpakken er kanskje ovennevnte utsagn en av årsakene? Sprøsmålet er vel om vi skal gjøre det fristende for barna eller lettvint for oss selv...? Jeg synes det virker utrolig lettvint å gi etter for barnas krav om fancy matpakker for at de skal spise dem. Barn bør også lære måtehold og at det er forskjell på hverdag og fest. Hvis hverdagsmat blir festmat, hva skal vi da gjøre for at det skal bli "noe ekstra"? Har du sjekket prisen på "slik mat"? Det er ikke sikkert det blir SÅ mye dyrere enn kjedelig mat... Dessuten er jo frukt og grønt noe de fleste barn bør få i seg mer av og det er vel vårt ansvar at de gjør det? Javisst, jeg sjekker prisene på mat hver gang jeg handler, og grønnsaker og frukt er dyrt. Selvfølgelig skal barna ha i seg frukt og grønt, men det trenger jo ikke å være det dyreste vi finner i diskene! Vanlige gulrøtter og vanlige tomater er "bra nok". Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest LoisLane Skrevet 27. august 2005 #16 Del Skrevet 27. august 2005 Hvis hverdagsmat blir festmat, hva skal vi da gjøre for at det skal bli "noe ekstra"? ← Godt poeng. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Varja Skrevet 27. august 2005 Forfatter #17 Del Skrevet 27. august 2005 (endret) Jeg syns det er trist hvis vi som foreldre skal bestemme hva som er "bra nok" - og nesten enda mer trist at "bra nok" skal sette standarden. Når man ser hvor mange barn som kaster matpakken er kanskje ovennevnte utsagn en av årsakene? Sprøsmålet er vel om vi skal gjøre det fristende for barna eller lettvint for oss selv...? Jeg synes faktisk grovbrød med assortert pålegg og en gulrot eller et eple til er "bra nok". Det er det samme som pappaen og jeg har i våre matpakker. Pappen gidder riktignok ikke spise frukt eller grønnsak til matpakka si, men det gidder jeg faktisk ikke legge meg oppi Det jeg mente var at, hvis datteren min nektet å spise mat av denne typen, er jeg ikke sikker på om løsningen ville være å sende med rundstykker med for eksempel pharmaskinke og melonbiter. Eller avocado med rekesalat i sitronsaus. Og jeg håper jeg klarer å innarbeide gode og sunne matvaner hos datteren min når hun vokser opp! Endret 27. august 2005 av Varja Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Malama Skrevet 27. august 2005 #18 Del Skrevet 27. august 2005 Smører seriøst mor matpakken til sjkolebarna? Jeg har smørt matpakken min selv siden jeg bgynte på skolen, bortsett fra noen få dager om vi forsov oss eller sånn, og da er det da mitt eget ansvar hva jeg har på, og således kunne jeg ikke klage over "kjedeig matpakke" når jeg kom på skolen, jeg hadde laget den selv. Og alvorlig talt, barn som går på skolen kan da selvsagt klare selv å smøre på den skiva som skal pakkes ned i like stor grad som den de selv spiser til frokost. (jada, barn begynner et år tidligere på skolen nå, og de minste barna kan selvsagt få hjelp) Hvilke matvarer som finnes i et hjem vil variere, og ja, noen matvarer ER merkbart dyrere enn andre Selv er jeg vokst opp iet hjem utne hverken avocado eller mozzarella, men jeg klarte utmerket godt å lage matpakker jeg sev hadde lyst til å spise noen timere senere likevel. Men, om mamm skulle bestemt hva jeg fikk på maten min? Nei, da hadde det sikkert blitt en del av mitt opprør i oppveksten, det ikke spise den. Min mat min avgjøresle, mitt ansvar. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Eini Skrevet 27. august 2005 #19 Del Skrevet 27. august 2005 Nå går ungen min siste år på videregående og har lov til å gå på butikken i skolefri, dermed syns jeg det er ekstra viktig at matpakka hjemmefri frister mer enn skolebrød på bakeriet! ← Smører du matpakke til voksne barn??? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Brunhilde Skrevet 27. august 2005 #20 Del Skrevet 27. august 2005 Nå går ungen min siste år på videregående ← Smører du matpakke til voksne barn??? ← Ønsketekning? Nei, det skulle stå ungdomsskolen-var nok i en annen verden da jeg skrev akkurat det , men det er vel nesten like ille... Vi bytter litt på å lage matpakke, men det er nok oftest jeg som fikser den biten. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå