Jump to content
Tirius

Dere som alltid har vært slanke, hva slags kosthold vokste dere opp med?

Recommended Posts

AnonymBruker

La oss ikke glemme husholdningssaft, som alle hadde med på skolen.. og som ble servert til middag daglig i de tusen hjem på 80-tallet med den største selvfølgelighet. 

Anonymkode: 004d0...3fd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fortsetter under...

AnonymBruker

Diskusjonen om hva som er husmannskost har gått i andre tråder også, felles for de fleste er at de ikke aner hva hverken husmenn eller husmannskost er. Husmenn var folk som arbeidet på en storbondes gård, der en del av lønna var å få bruke en bitteliten plass (lite hus + en jordlapp) der han og familien hans kunne bo. Det var lite kylling, pasta og biff i kjøkkenet der :ler: De fleste åt stort sett grøt og flatbrød. Bare det å ha en komfyr til å steke noe inni var luksus frem til nærmere 1900, de fleste hadde bare en vedovn man fyrte i, og så kunne man koke mat i kjele eller steke på takke på toppen. Alt som skal stekes/bakes inni ovnen er veldig langt fra husmannskost, altså. Husmannskost er stort sett grøt, flatbrød/ulike takkestkete brød, noe fisk for de som bodde nær kysten/vann og etter hvert poteter. Kjøtt var det bare til høytider. Ungene fikk ofte mangelsykdommer. Tror de færreste vokste opp med det på 90-tallet.

Noe av den norske tradisjonskosten kan kanskje kalles husmannskost, men det er nok mer riktig å kalle den bondekost, spesielt siden vi i dag bruker mye mer kjøtt enn hva det var i de gamle oppskriftene. Den typiske 80-90-tallsmaten er definitivt ikke husmannskost.

Anonymkode: efd7a...fae

Share this post


Link to post
Share on other sites
Anonymus Notarius

Meg over, kom borti anonym.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Albbas
1 hour ago, AnonymBruker said:

 

 

Dette er jo ekstremt usunn mat, og på ingen måte «helt vanlig mat»

 

Anonymkode: 46982...7db

Jo den gang var det et helt vanlig kosthold. EKSTREMT usunt var det jo ikke. ja det var kanskje en toropose eller to i uka, og saft hver dag, men til gjengjeld var det aldri brus, eller helgesnacks fredag-søndag, brødet var stort sett hjembakt, kaffe latte hadde vi aldri hørt om, dessert var gjerne en fruktkompott og ikke brownies osv. At det var fritt frem med nugatti betyr bare at det ikke var satt en begrensning på det, men jeg hadde jo ikke lyst på det hver dag av den grunn og åt mye annet pålegg. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
AnonymBruker

Spiste vanlig, variert mat. Grovbrød og mye grønnsaker. Middagene var typisk husmannskost. Det meste var hjemmelaget, og pappa bakte ofte brød. Fellesmåltider var hellige og ble flittig brukt til å løse verdensproblemer. Middag ble spist sammen så langt det lot seg gjøre, og vi hadde ofte søndagsbrunsj.

Vi hadde ingen regler rundt det med lørdagsgodt. Hadde man lyst på sjokolade på en tirsdag, så var det greit å spise sjokolade på en tirsdag. Under en mammakveld ble det sammenliknet hvor mye godteri de forskjellige barna i klassen spiste i løpet av en uke, og de kom fremt til at vi som fikk noe godt når vi hadde lyst, spiste knapt 1/4 av det de barna som kun fikk på lørdager spiste i løpet av en uke. Det er egentlig litt interessant.

Anonymkode: de147...ac4

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ezio
13 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Middagene var typisk husmannskost

Neppe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Annonse

AnonymBruker

Helt vanlig mat. Kun snop og brus på lørdag. Og da i moderate mengder.

Anonymkode: 2a78c...583

Share this post


Link to post
Share on other sites
AnonymBruker
9 timer siden, AnonymBruker skrev:

Mat. Man kjøper rene ingredienser, altså ikke mat med innholdsfortegnelse, og lager mat av disse ingrediensene. Bare ikke like stort utvalg av frukt og grønt som nå. Av grønnsaker gikk det mye i raspet gulrot, rå sukkererter, rå kålrot, nepe og reddiker. Pluss kokt brokkoli og rosenkål og erter.Jeg  visste ikke at brokkoli kan spises rått før jeg var voksen. Og så mye løk, chili og hvitløk. Poteter, ris og spaghetti. Kjøtt og fisk - hjort, lam, kylling, svin, storfe, rype, hare, hvalkjøtt, torsk, sei, laks, ørret, skalldyr som reker, krabbeklør og en sjelden gang hummer. Foreldrene mine både jaktet og fisket.

Og så grovbrød med jarlsbergost, brunost, fårepølse, hjemmelaget spekemorr, hjemmelaget røykelaks, hjemmelaget lammerull og okserull. Og egg; speilegg, kokte egg, og ofte eggerøre med gressløk.

Og puffet ris med melk, og havregryn med litt sukker på (helst uten melk for min del). Corn flakes hadde jeg glemt, finnes det fortsatt? 

Drakk vann og H-melk på 80-tallet, men på 90-tallet hadde mamma fått det for seg at det skulle være skummet melk (grøss).

 

Dette er jo ekstremt usunn mat, og på ingen måte «helt vanlig mat»

Snakke dritt? Hva har det med et bra kosthold å gjøre? Og når ble det snobbete å lage maten selv av ordentlige ingredienser i stedet for å kjøpe hel og halvfabrikata? 

Anonymkode: 46982...7db

De som forsto den kommentaren basert på innlegget jeg siterte forsto og for de andre som ikke klarer å forstå er ikke jeg skyldig en forklaring 

Anonymkode: aa8a9...292

Share this post


Link to post
Share on other sites
AnonymBruker

Jeg var slank frem til jeg var ca 15år. Et par år hvor jeg hadde noen ekstra kg, men så strakk jeg meg, så tenker det var naturlig. 

Dagen startet ved havregryn, grøt eller et par skiver til frokost. Et par skiver og frukt til lunsj. Felles middag for familien daglig. Helt vanlig mat som fiskekaker, laks, kjøttboller, kylling osv. Poteter eller ris og grønnsaker til. Til kvelds var det skiver, frukt, yoghurt el. I helgene var det gjerne pizza og lengre frokost med bedre pålegg. Fikk sjeldent brus og juice. Fikk en liten sjokolade, 1 kjærlighet og kanskje fox/lignende som lørdagsgodt. 

Etter jeg fylte 16 økte vekten sagte, men sikkert. 20kg opp. Nå har jeg gått ned 10kg. Grunnen var nok fordi jeg var mer "fri". Kjøpte mat i kantinen, i butikken, oftere venninnekvelder med godteri, gikk ikke på noe aktivitet. 

Anonymkode: 33abe...44e

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Artikler fra forsiden

×
×
  • Create New...