Gå til innhold

Graviditet og høy bmi


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Er det noen her som har blitt gravide og som før graviditet hadde en svært høy bmi/kroppsvekt? Tenker da på bmi mellom 40 og 50. Hva var dine erfaringer? Er det vanskeligere for overvektige å bli gravide, eller har de samme utgangspunkt som normalvektige?

Anonymkode: 583a7...000

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Har ikke erfaring med det selv, men statistikken sier at undervektige og overvektige har mindre sannsynlighet for graviditet og økt risiko for helseutfordringer i svangerskapet. Jo mer over/undervekt jo vanskeligere. Men det finnes selvsagt alltid unntak. Har noen venninner som er temmelig godt over grensa for overvekt, flere har hatt vanskelig med å bli gravid og alle har hatt veldig mye plager i svangerskapet, inkludert svangerskapsdiabetes.

lengene anbefaler å gå ned en del hvis man er i 40-50 området.. både for lettere gravid og lettere/sunnere svangerskap. Det vil jo også gjøre det lettere å følge barnet når det er aktivt og bra for langsiktig helse.

Lykke til🌸

Anonymkode: 74f9c...8c4

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du bør absolutt ikke bli gravid før du har gått ned i vekt. Bmi over 40 er ekstremt. Dette vil ikke bare være tungt og risikabelt for deg, men du setter barnet i fare.

Anonymkode: 45896...5b9

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

NHI har en oppsummerende artikkel her. Noen av de verre komplikasjonene:

Quote

Overvektige kvinner har større problemer med å bli gravid enn andre, og de har også en større risiko for å oppleve spontanabort. Risikoen for å utvikle svangerskapsforgiftning (preeklampsi) og andre sykdommer er også større - særlig svangerskapsdiabetes.

I tillegg er sjansen stor for at barnet også vil slite med overvekt og fedme og følgesykdommer som voksen. Merk at undersøkelsen de tar for seg gjelder ved BMI >25 og >30. Hvis du har en BMI på nærmere 50 kan det tenkes at risikoen for de nevnte komplikasjonene er enda større enn det igjen.

I en KK-artikkel nevnes blant annet dette: 

Quote

- Hvis man er overvektig når man er gravid, har flere studier vist at det er større risiko i svangerskapet. Det kan føre til nedsatt blodtilførsel gjennom morkaken til fosteret. Fosteret kan også få økt vekt, noe som kan føre til en vanskeligere fødsel, eller keisersnitt, samtidig som det er økt sjanse for dødfødsler, sier Maria Arlen Larsen, som er lege og forsker på ernæring, fedme og fettforbrenning.

Risikoen for alvorlige komplikasjoner er altså større for overvektige enn normalvektige. Når det er sagt, så vil det allikevel gå helt fint for flertallet, men hvorfor ikke prøve å bedre egne og barnets odds? Personlig ville jeg vært aller mest bekymret for barnets langtidshelse – dårlige spisemønstre fra før man kan snakke gjør som allerede nevnt at overvekt og f.eks. diabetes er veldig utbredt blant barn av overvektige.

Kanskje du kan prøv å finne en god ernæringsrådgiver, fysioterapeut og/eller psykolog først? Å gå ned i vekt er enkelt nok, men å faktisk lære seg nye, gode og varige vaner krever litt mer innsats. Det er gjerne også noe man kan trenge litt hjelp med når man har bikket en BMI på 40. Ingen skam i å skaffe seg den støtten og hjelpen man trenger!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...