Gå til innhold

Alle facebookgrupper går til helvete før eller siden og dette er hvorfor


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Alle interessegrupper på facebook vil før eller siden enten gi deg dårlig selvtillit, drukne i krangling eller bli irrelevante. La meg forklare hvorfor.

Du har en hobby. En interesse. Et tema som du brenner for. Du tenker at hadde det ikke vært fint å samle alle disse menneskene som er som meg i en gruppe på Facebook så vi kan diskutere disse tingene der?

Du har startet gruppen. Det er ikke så høy aktivitet men etter hvert vokser den. Plutselig en dag ser du at gruppen har vokst seg så stor at du ikke lenger har kontroll over hvordan den utvikler seg, og til din store fortvilelse har den blitt overtatt av ekstremister innenfor skulle det være hundedressur, kreativ fargelegging eller baking av brød. Det som tidligere var et hyggelig forum for utdeling av tips, triks og råd har blitt en arena for kjeft, kritikk, krangling og dårlig selvtillit. Hva skjedde?

Problemet ditt, er at når en internettgruppe vokser over en viss størrelse, vil du før eller siden bli eksponert for fundamentalistene.. I matgruppene er det dem som ikke har noe på bordet sitt som de ikke har laget fra bunnen av (og som aldri har reflektert over privilegiet knyttet til å ha 4-5 timer å bruke på å tenke på og lage mat hver dag), og som uten å nøle vil komme med syrlige bemerkninger til alt som lukter av industri eller halvfabrikata. I fermenteringsgruppa er det hun som ikke klarer å la vær å anbefale hjemmelaget surkål og kokt kraft som medisin mot alt av menneskelige lidelser og plager, selv om mottakeren har uhelbredelig kreft og bare vil at hun skal holde kjeft. 

I guttagruppen glimt i øyet ;);) er problemet han som ikke klarer å la være å dele hevnporno, rasistiske vitser og/eller drapstrusler mot politikere. Om noen i gruppen skulle reagere på det, blir de fort avfeid med å være pripne eller “krenket” av denne stakkaren som bare benytter seg av sin verdifulle ytringsfrihet, og da vil ikke de andre i gruppen ta seg bryet med den ubehagelige praten etter hvert. Så får heller bare alle dem som etter hvert ikke føler seg velkomne av den stadig økende fientligheten bare bli borte av seg selv. 

I mammagruppene varierer det selvsagt på tema på gruppen. I tilknytningsgruppene er stort sett den store fienden barnehagen, og om du sender ungen i barnehagen omtrent samtidig med de fleste andre nordmenn, får du bare godta å få ditt pass påskrevet. I puppegruppene de som ikke ønsker å amme til ungen er fem år. I hjemmelaget mat-gruppen er fienden Nestlé, industrimat og norske kostholdsråd. [Her skriver jeg med vilje ikke noe om bilstoler, fordi bilstolgjengen ikke klarer å se ordet “bilstol” uten å gå rett i angrepsposisjon. Det er viktig å sikre barn riktig, pust med magen, bakovervendt til minst fire år er selvfølgelig kjempebra, jeg skal ikke skrive noe slemt om dere, legg ned hagla.]

Når det kommer til barn har du to typer fundamentalister, de som rett ut sier du er en dårlig mor for å gjøre X og Y, og de som gjør det som er enda verre, nemlig sier “ja du gjør kanskje sånn, personlig ville nok hjertet mitt blitt knust og jeg ville aldri tålt å …… “ 

I møtet med sånne mennesker er det i praksis to ting å gjøre. Man kan enten resignere og la fundamentalistene overta gruppen, fordi man ikke orker å krangle med dem og du vet de uansett aldri vil gi seg. Dette er praksis det som skjer i nesten alle mammagrupper jeg vet om, og selv om mange i skjul himler med øynene, gjør de heller ingenting for å beskytte de nyankomne i gruppen som blir korsfestet som dårlige mødre når de poster et bilde av en matboks i plast eller skal sende ungen i barnehage før konfirmasjonsalder.

Den andre varianten er at man ikke helt godtar fundamentalistene, og krangler med dem, og at fundamentalistene da selvsagt tar igjen med samme mynt. Mange hobby-grupper og matgrupper er sånn, og om du tror du har sett det verste av mennesker så har du ikke sett ordentlig krangling om garn, altså. I praksis betyr dette at man for eksempel går i kommentarfelt og SLAKTER restaurantanbefalinger i matgrupper, ikke legger fingrene imellom om hva man synes om andre folks ambisjonsnivå på andre hobbyer, og skamløst skryter av egne bragder.

Jeg synes i grunn foreldregruppene er aller verst, fordi det er så mye usikkerhet knyttet til det å få barn i utgangspunktet. Og man finner gjerne veien til gruppene nettopp for å få råd og veiledning, og da er det utrolig sårbart for folk som faktisk ikke vet at størsteparten av gruppen IKKE MENER DET SAMME som de mest høylytte deltagerne, de orker bare ikke krangle med dem mer.

Moralen i denne historien er (tror jeg da):

Har du en hobby, ikke bli med i en facebookgruppe. Hvis du blir med, vil du før eller siden enten bli så deprimert av alle de andre som er flinkere og har høyere standard enn deg, eller så vil all glede og nytte overskygges av enten krangling, shaming eller grøssing av folk som har tatt det du egentlig synes var en bra greie og bare ødelagt den fullstendig.

Prove me wrong.

 

Anonymkode: ab206...767

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Jeg er med i flere facebook-grupper som fungerer utmerket. Greia er å ha strenge regler og utøve dem, og å ha spørsmål som folk må besvare før de blir med er også lurt, samt godkjenning av innlegg så man ikke får disse typiske krangle-innleggene.

Anonymkode: 81cd1...a36

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...