Gå til innhold

Norge og EUs nye opphavsrettsdirektiv


Reidar Tomb

Anbefalte innlegg

Den 15. april vedtok EU sitt omstridte nye opphavsrettsdirektiv. Det er ventet at Norge vil implementere direktivet, som med det blir norsk lov. Kystpartiet har i en uttalelse tatt til orde for at Norge må bruke reservasjonsretten mot dette direktivet  

Det er gode grunner til ikke å passivt godta at direktivet vil komme for å bli. Det er usikkert hvilke konsekvenser direktivet vil få i praksis. Kritikere har advart mot at selskapene bak sosiale medier vil utvikle algoritmer som sensurerer temmelig bredt, for å unngå brudd med direktivet. Direktivet inneholder ingen plikt eller oppfordring til å utvikle slike algoritmer, men man skal på ingen måte se bort fra at direktivet kan virke som en unnskyldning, et insentiv eller et press for å bruke algoritmer som sensurerer mere enn det strengt tatt er behov for. Det er ingen enkel oppgave å sørge for at de uhorvelig mange oppdateringene folk legger ut, ikke inneholder opphavsrettsbeskyttet materiale.

For å få en pekepinn på hva som kan vente oss, kan vi også se på hvordan sosiale medier i økende grad har bedrevet sensur. En artikkel på nettstedet The Free Thought Project 12. oktober i fjor tar for seg hvordan en rekke alternative medier med møysommelig oppbygde følgerskarer var blitt fjernet fra Facebook og/eller Twitter.

Vi kan også se direktivet i sammenheng med annen lovgivning og andre samfunnsforhold og tenke over de samlede virkningene. Ett av argumentene som er blitt brukt (bl.a. i en høringsuttalelse fra Datatilsynet) i debatten om forslaget til ny lov om etterretningstjenesten, er at massiv overvåkning har en nedkjølende virkning på den offentlige debatten. Ellers kan man lese Dag Hiåsens rapport Ytringsfrihetens pris i Det skjulte Norge, om hvordan rettsvesenet er blitt brukt til å stanse publisering av dokumentasjon av ikke-rettsstatlige forhold. Rapporten er riktignok fra rundt årtusenskiftet, men tar opp forhold som er høyst aktuelle i dag. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Jeg synes det blir fint at folk ikke kan stjele andres materiale på nett uhemmet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 minutter siden, T-Rex skrev:

Jeg synes det blir fint at folk ikke kan stjele andres materiale på nett uhemmet.

Selvsagt er det fint i seg selv, men det kan få svært kjedelige ringvirkninger som TS er inne på, bla. med tanke på automatisk fjerning av innhold som lenker til andre steder osv. fordi eierne av det sosiale mediet er bekymret for at folk legger ut opphavsrettsbeskyttet materiale. Og det som kan skje er at man favner litt bredt (for å ha marginer) slik at også innhold som ikke er beskyttet også blir fjernet. 

På den annen side kan det hende folk får øynene mer opp for egne blogger/nettsteder igjen. Hvis de store bautaene som Google, Facebook og de andre aktørene strammer inn for mye, så er det ikke utenkelig at folk igjen i større grad vil bygge egne nettsteder slik som i "gamle dager". 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...