Jump to content
Wagner

Fascinerende historiske eller vitenskapelige fakta

Recommended Posts

Wagner

Ærede forsamling, gode venner, prominente kvinner og menn, øvrige instanser, deres majesteter, godtfolk og fintfolk - Vi er nå samlet i denne stund for å dele fascinerende historiske eller vitenskapelig anekdoter og fakta. Alle er oppfordret til å komme med innspill! Korrigering av faktafeil er også også ønskelig om en ser noe som ikke stemmer. 

Jeg starter :

- Pave Clement den 8 (som døde i 1605) ble anmodet av sine prester til å bannlyse/forby kaffe, en drikk som hadde blitt importert til Europa via muslimske arabere - noe prestene ikke likte. Paven skal da ha svart "Hvorfor forby den? Den smaker så godt at det ville være en synd å la de vantro ha eneretten på den. Vi lurer Satan å døper den til en kristen drikk"

Fun fact ; Kaffedrikkere har mindre risiko for å utvikle Alzheimer, Parkinson og Diabetes 2 samt at kaffen frigjør hormonet dopamin i hjernen. Dette stoffet gir oss økt glede og lyst!

- Den matematiske logikeren Alan Turing er kanskje best kjent fra den fantastiske filmen "The Imitation Game" med Benedict Cumberbatch i hovedrollen. Filmen er basert på en sann historie, med forbehold om at det forekommer store modifikasjoner av faktiske hendelser for å gjøre filmen litt mer spennende. 

Alan Turing sitt arbeid var avgjørende for utviklingen av de første datamaskinene, men han er kanskje enda bedre kjent for sin innsats innen kryptografi. 

Under 2.vk jobbet han for den britiske etteretningstjenesten. Hans arbeid var å knekke kodene til tyskerne, et arbeid som medførte at hele krigen ble forkortet med 2-3 år. Med andre ord var Alan Turing's arbeid med på å redde enorme mengder menneskeliv. 

En burde kanskje tenkt seg at Alan Turing ville fått en hedersutmerkelse av rang men nei, han var nemlig homofil. Han ble arrestert i 1952 pga sin legning. Han fikk valget mellom fengsel eller kjemisk kastrering/østrogen-behandling. Han valgte sistnevnte. I 1954 begikk han selvmord. En stor skamplett på Storbritannias historie! Det var ikke får år 2013 at Dronningen av England benådet han, bedre sent enn aldri sies det men i dette tilfellet burde den ha kommet mye før.

Fun Fact : Idag finnes det en test som heter Turing-Testen som regelmessig blir brukt innen utvikling av kunstig intelligensr, en test som er utformet for å sjekke om en maskin intelligens virkelig er intelligent. Ingen kunstige maskin intelligens har hittil vært i nærheten av å klare Turing-Testen.

- På 1800-tallet var store "Hoop skirts" og stramme trange korsetter motetrenden for anstendige kvinner, så stramme at indre organer og ribbein ble skviset sammen og man fikk surstoffmangel (hva en kvinne ikke gjør for skjønnhet, akk). En meget upraktisk trend som gjorde det vanskelig og ikke minst meget ubehagelig å ferdes i bybildet.

Screen-Shot-2014-06-17-at-10.45.53-AM.pn

Dette ville Elizabeth Smith Miller i 1851 gjøre noe med, hun designet derfor et radikalt nytt antrekk som ble døpt "The Bloomer Costume". Skjørtet og buksene var inspirert av tyrkiske impulser og formålet var at det skulle være mer behagelig og praktisk enn de klassiske antrekkene fra Victoria-tiden. Ja du hørte riktig, tilogmed bukser! Det var nemlig ikke på den tiden akseptabelt at ei anstendig kvinne gikk med bukser ettersom det var ansett som et herreplagg. 

Dette nye antrekket nye antrekket ble synonymt med kvinnebevegelsen og feminisme etter at flere kvinnemagaziner oppfordret damer til å droppe "hoop skirts" og korsetter til fordel for Miller's nye revolusjonerende antrekk. 

Det var denne lille revolusjonen som førte til at kvinner senere fikk friheten til å kle seg slik de ville (og tilogmed friheten til å bruke bukser!).

Slik kledde de første feministene fra 1850-tallet seg :

28b575bc90dfc05126d3132a6845325e.jpg.08001964c694284dd873b50c9aca18f2.jpg1253873978_818mOasupL._SY606_.jpg.458af76b5d5d765805015482e38e8386.jpg

 

image.jpg.853af583817204a45c0f2605380ab46d.jpg

 

- Vi har kanskje alle hørt om "det faktum at vitenskapen har bevist at sjelen eksisterer og at den har en vekt?", en vekt på eksakt 21gram. Dette er noe vi har lest og hørt i bøker og filmer om og om igjen, en påstand som nesten står som en allmenn sannhet. 

Realiteten er at i 1907 ble en studie publisert av fysikeren Duncan MacDougall, en studie som skulle måle vekten av et menneske rett før, og rett etter døden. Tanken var at om vekten ble redusert rett etter døden så betydde det at "sjelen hadde forlatt kroppen" og at man kunne da fastslå vekten til en sjel. 

I studiet sitt hadde han 6 mennesker som han veide rett før og rett etter døden. Bare 1 av 6 hadde en målbart redusert vekt, en vekt reduksjon på 21gram. 

Studien ble så forkastet da den ble sett på som mangelfull ettersom det måtte være andre faktorer enn sjelen som spilte inn hos det ene individet av de 6 som hadde en redusert vekt. 

Men The New York Times hadde ikke fått med seg at studien var forkastet så de publiserte likegreit artikkelen "Soul has weight, physician confirms" og voila så var myten sementert i popkulturen frem til den dag idag. Fake news av historiske dimensjoner!

- Mosjon forstørrer faktisk hjernen! Når forsøksdyr som hamstre, mus og rotter blir plassert i fysisk stimulerende omgivelser med store bur, løpehjul og andre treningsapparater så vokser hjernen deres! Dels fordi hjernecellene danner nye forbindelser med hverandre. Men ifølge ny forskning også fordi hjernen produserer nye nerveceller. Mus, rotter og hamstrer danner f.eks hele 60% flere nye hjerneceller i  hukommelsessenteret hippocampus enn kontrollgrupper med mus , rotter og hamstrer som lever i bur uten mulighet for fysisk trening.

Med andre ord trener man faktisk ikke bare kroppen når man er ute å løper eller løfter vekter, men du bygger også opp hjernen din! Det er påvist at barn og ungdommer som trener mye gjør det bedre enn inaktive jevnaldrende på skolen. 

- Hippocampus er et område i storhjernen. Formen ligner på en sjøhest, derav det latinske navnet hippocampus. Dette er en del av det limbiske systemet og er viktig for funksjoner som læring, navigering  og hukommelse. Det er blant hjernes evolusjonært eldste del og fins hos alle pattedyr. 

- I det 19 århundret var det en populær medisin for barn som het "Mrs.Winslow's Soothing Syrup", den inneholdt morfin.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fortsetter under...

AnonymBruker

Coca Cola ble oppfunnet i løpet av 1870/1880-tallet av en amerikansk apoteker ved navn John Pemberton. Han hadde blitt morfinavhengig etter å ha blitt alvorlig skadet i borgerkrigen, og jobbet for å utvikle et middel som skulle hjelpe på dette. Den første versjonen var en miks av alkohol og kokain(etter modell av populær, fransk "koka-vin") som ble blandet med sirup og solgt til apotek, for så å blandes med kullsyrevann til ferdig drikk. Den ble markedsført som en kur mot opiatavhengighet, magetrøbbel, hodepine, alskens nervøse tilstander som hysteri og melankoli, og ereksjonssvikt.

I delstaten(Georgia) ble alkoholforbud innført så da ble drikken alkoholfri, men kokain var fortsatt lov(fram til 1903, men fortsatt inneholder den brukte kokablader som smakstilsetning). Blant andre stimulerende ingredienser finnes koffein, ingefær og kolanøtter. Navnet Coca Cola kommer da også fra plantene koka og kola.

John Pemberton døde i 1888 av en overdose morfin.

Anonymkode: bb5f6...c2c

Share this post


Link to post
Share on other sites
Whistler
4 minutter siden, AnonymBruker skrev:

..................

I delstaten(Georgia) ble alkoholforbud innført så da ble drikken alkoholfri, men kokain var fortsatt lov(fram til 1903, men fortsatt inneholder den brukte kokablader som smakstilsetning). ..................

Anonymkode: bb5f6...c2c

Hva er "brukte kokablader"?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wagner

- Innen filmverden er det dessverre ofte slik at når kvinner blir utmerket så er det som regel for biroller/statistroller. Det som er enda verre er at det samme gjelder innen akademia og historiefaget. Kvinnen har altfor lenge blitt tildelt en statistrolle i historiebøkene til tross for at kvinner har en like spennende (kanskje mer spennende) historie som menn. 

De fleste statuer I Norge er av menn, gatene våre er oppkalt etter menn. Menns historie dominerer alle pensumbøkene i skolen. Åtte av ti biografier handler om menn. I Sverige viste en undersøkelse at 87% av alle personer som nevnes i skolens lærebøker er menn, i Norge er tallet 90%. Dette er dystert og svimlende. Historien om mennesket er blitt fortalt av mann, om menn - hvor kvinner blir tildelt rollen som statister/tilbehør som såvidt nevnes eller omtales som annet en "kone" eller "mor".

Dette er ikke greit, kan derfor anbefale bøkene "Norsk kvinnelitteraturhistorie" og "Kvinnelige motstandshelter". Det er slettes ikke slik at kvinner er statister i historien slik en kan få inntrykk pga mannlige historikere som bare er villige til å fortelle historien om menn.

Her i dette innlegget skal jeg ta for meg ei meget fascinerende dame :

Aasta Hansteen , født i Kristiania 1824. Med hjelp av hennes far som var professor ble hun landets første kunstmalerinne. Hennes fagekspertise var portretter og som eneste kvinne representerte hun Norge på verdensutstillingen i Paris 1855. 

Ikke bare det, men hun var også den første kvinnen i Norge til å holde et offentlig foredrag, der tok hun for seg kirkens kvinnesyn og kvinne frigjøring. Ettersom ingen hadde noengang sett ei kvinne holde et foredrag før så minnet hele seansen mer om et sirkus hvor publikum dukket opp utelukkende for å le og gjøre narr av henne. "En kvinne skal ses, ikke høres" var dessverre budskapet til de oppmøtte. I avisene ble det tegnet stygge karikaturer av henne og mange hånende artikler ble skrevet.

På gaten ble hun trakassert av gutter og menn, hun brukte paraplyen sin til å jage de bort. 

Hun ble oppsøkt av selveste Camilla Collett og hun advarte henne om å være forsiktig. Aasta svarte "FURIER ER OGSÅ KVINNER, HUSK DET CAMILLA!".

Men forfølgelsen ble til slutt for mye og hun emigrerte til USA som feministisk flyktning. Lykken var kortvarig, som kvinne på egenhånd i USA var ikke tilværelsen lett og etter 9 år reiste hun hjem igjen.

Når hun kom tilbake hadde kvinnebevegelsen i Norge virkelig tatt fart og Aasta Hansteen ble erklært som foregangspersonen og pionerer bak kvinnebevegelsen. 

Idag er "Aasta Hansteen" navnet på en oljeplattform og hun har også en egen statue langs Aker Brygge. 

Bilde av statuen kan ses her

Edited by Wagner

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wagner

- Om du noen gang har ligget under stjernehimmelen å reflektert over hvor små vi egentlig er i et kosmisk perspektiv så er du neppe alene. Universet er uendelig stort mens vi føles uendelig små og irrelevante. 

Men vi har vært mye mindre, vi er tross alt stjernestøv! For nesten fjorten milliarder år siden fikk både du og jeg, alle på KG, alle på jordkloden, hele planeten, solen, solsystemet, galaksen, all energi og materie i det kjente universet plass på en billiondel av punktumet som står sist i denne setningen. 

Alle fundamentalkreftene, subatomære partikler, energi i form av fotoner og all masse og anti-masse som har skapt universet var samlet til ett. Et lite punktum mindre enn et knappenålshode. Så til tross for at vi kanskje ikke kjenner hverandre så har vi allikevel vært nært knyttet til hverandre, veldig veldig nært helt til Big Bang sprang oss ifra hverandre å spydde oss ut i universet 😇

 

- Om noen spør, hva forbindes med femininitet? Satt litt på spissen så vil det være nærliggende å tenke seg at mange muligens ville tenkt "fargen rosa, hesteridning og høye hæler". Men det er ikke så lenge siden i historien hvor rosa var sett på som en guttefarge og hesteridning som det mest maskuline man kunne oppdrive. 

Hva med høye hæler og pumps? De var i all hovedsak opprinnelig lagd for menn og brukt av menn. Høye hæler ble selve symbolet på maskulinitet og dominans, jo høyere hæler jo mer maskulint. Gjerne pyntet med noen dusker, blomster, blonder og fargesprakende tekstiler. Røde hæler var forbeholdt de absolutt mektigste i samfunnet, de europeiske kongene og topp eliten.

1630-william-larkin-richard-sackville-ea

IMG_6261.jpg

IMG_2540.JPG

Høye hæler var opprinnelig designet for militæret i Persia (dagens Iran), rettere sagt kavaleriet. De høye hælene gav ekstra stabilitet når soldatene skulle skyte piler fra hestene sine. Dette var skoen de persiske soldatene benyttet seg av : Persiske sko

Persia hadde på den tiden det største kavaleriet i verden men de opplevde stadig større press fra sin erkefiende det Ottomanske imperiet. Persia's Shah Abbas bestemte seg for å søke hjelp hos vestlige makter så i år 1599 sendte han sendte store mengder med diplomater til Tyskland, Russland , England, Frankrike og Spania i et håp om å lage en allianse eller koalisjon imot det Ottomanske imperiet. 

Hvor vellykket det var er en annen historie. Men de uventede konsekvensene var at i Europa ble persisk kultur og stil godt tatt imot og også adoptert av aristokrater, eliten , fiffen og adelen.

De mest populære persiske impulsene var høye hæler, dette tok virkelig av og ble et symbol på maskulinitet. På den tiden var høyde nært korrelert med dominans, makt, status, autoritet og mandighet. 

I 1673 lagde Kong Louis XIV av Frankrike en lov som gjorde det ulovlig for andre å bruke sko med høyere hæler enn hans som var 12.5cm. Han var konge tross alt og kongen skulle ha de høyeste hælene må en vite.

Det var i en lengre tidsperiode ansett som herresko. Men også fjonge fruer falt for disse vakre skoene så stadig flere damer begynte gå med høye hæler - dette ble i starten sett på som crossdressing frem til slutten av 17 hundretallet og herre trenden endret seg fra pomp og prakt til mer praktiske plagg!

Høye hæler og pumps forsvant fra herre garderobene i starten av 18 hundretallet men har forblitt hos kvinner frem til idag.

Så det er historien om hvordan høye hæler opprinnelig var herresko men ble til damesko.

Edited by Wagner

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Parkeringsvakt

Husker da jeg var ung og så min første video som sammnlignet størrelser av stjerner, planter og den slags, var fascinerende

>  1.44 og utover

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Annonse

Anonymus Notarius

En av de sykeste historiene som finnes er den om pave Formosus, som etter sin død ble gravd opp, stilt for retten og dømt. https://snl.no/Formosus

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wagner


- Noe av det første jeg lærte i 1. klasse på barneskolen var alle mennesker benytter seg av forskjellige masker i sosiale settinger alt ettersom hvem vi interagerer med og hva vi ønsker oppnå.

Det er derfor ikke rart at ordet 'personlighet' er avledet av det greske ordet 'persona'. 'Persona' var betegnelsen på masken greske skuespillere i antikken tok på ansiktet når de skulle spille en rolle/karakter. Persona/personlighet var noe man kunne ta på seg - eller av seg. 

Idag brukes ikke 'personlighet' til en bestemt fremtredelsesform men som et ord for å definere den komplekse organiseringen av tenkning, affekter og atferd som gir retning. mønster og sammenheng til et menneskets liv.

- Også ordet temperament har en gresk opprinnelse. Ordet betyr "sinnets (ment) blanding" (tempera). Hippokrates mente at sinnets variasjon avspeilet variasjoner i kroppsvæsken og at det forekom fire grunnleggende temperamenter;
det sangviske (blod), det melankolske (svart galle), det koleriske (gul galle) og det flegmatiske (kaldt sekret).

Den sangviske temperamentstypen var lettbevegelig og munter. Den melankolske var trist og pessimistisk. Den koleriske var irritabel og oppfarende. Den flegmatiske var lat og treg.

Temperament har vært ansett som noe stabilt og typisk for en persons reaksjonsmåte med hensyn til følelser og atferd, man har også antatt at temperamentet er nært knyttet biologiske og genetiske mekanismer og betingelser.

- De færreste har en forståelse for hvor stor betydning plantene har av betydning for menneskelivet, næringskjeden, klima og planeten. 

Hvor mange er f.eks klar over at olje, karbon, gass og alle såkalte ikkefornybare energikilder er en form for solenergi dannet av planter for millioner av år siden?

Og hvor mange vet at prinsippene i våre medisiner stort sett har vegetabilsk opprinnelse? Eller at trevirke er det mest brukte byggematerialet i store deler av verden?

Både mennesker og alle andre dyr er fullstendig avhengig av plantene. Planter som vi igrunn vet lite om, bare i løpet av 2015 ble et oppdaget to tusen nye plantearter, og da snakker vi ikke bare mikroskopiske små planter som botanikere har lupet seg frem til i et mikroskop, men svære monster trær som "Gilbertiodendron Maximum", et tre som lever i regnskogen i Gabon. Det blir omtrent førtifem meter høyt med en stamme på en halv meter i diameter og en totalvekt på over hundre tonn.

Mer enn tretti-en tusen forskjellige plante arter har en dokumentert bruk for mennesker. blant disse blir atten tusen brukt til medisinsk øyemed, seks tusen arter blir brukt til mat for oss, elleve tusen arter blir brukt som fiber og tekstiler og byggemateriale, ett tusen blir brukt til sosial brukt (rusmidler), ett tusen seks hundre blir brukt som energikilder, fire tusen blir brukt som dyrefor, over over to tusen plantearter blir brukt til å produsere gift. 

Det er antatt at en tiendel av alle planter har stor verdi for mennesker. Av den grunn er det leit at regnskogen og andre områder med stor plantevariasjon blir hugget ned, for nøkkelen til mange av problemene menneskeheten står ovenfor kan vi muligens finne hos uoppdagede plantearter. 

Ikke bare det, men i motsetning til alle andre dyr som konsumerer og forbruker så gjør planter det motsatte - de produserer oksygen og de binder opp karbonet som våre fabrikker slipper ut i atmosfæren. Det er anslått at planter binder opp 25% av karbonutslippet til menneskeheten.  

952-og07bf.jpg

Gilbertiodendron_dewevrei_forest_MED_web

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wagner

- Giraffer lever i et miljø hvor det lurer farer og trusler bak enhver stein og busk, grunnet dets størrelse er det ikke mulig å gjemme seg for og ta seg en god natts søvn. Så hva gjør de? De tar seg en høneblund på maks 5 minutter, mange ganger daglig og nattlig. Koalabjørner derimot er et av de mest dovne dyrene å oppdrive i dyreverden, deres kosthold består nesten utelukkende av næringsfattige eukalyptus. Denne føden er også svært energikrevende å fordøye. For å spare på kreftene så sover koalabjørnen hele 19 timer per dag!

Hva med menneskeverden? Her topper franskmenn tronen over mest dovne folkeslag. Franskmenn sover i snitt 8,83 timer i døgnet. 

- Jorda befolkning er spådd å nå 9,8 milliarder innen 2050, det er en økning på 32% sammenlignet med dagens antall. Ikke bare vil dette representere et stort problem i forhold til karbonutslipp og forurensing, økningen av mennesker fører også til at andre dyr blir skviset bort fra deres naturlige habitat. Studier viser at menneskelig aktivitet fører til at arter dør ut hele 1000 ganger raskere enn det ville skjedd av naturlige årsaker. 

- Mer enn halvparten av betongen som har blitt brukt i menneskets historie har blitt produsert i løpet av de siste 20 årene

- Menneskers jordbruksarealer okkuperer rundt 37,5% av globale områder

- Det sies at produkter i gamle dager var bygd for å vare i motsetning til dagens produkter som er bygd for å slites ut relativt raskt så man må gå til et nytt innkjøp av samme produkt. 

Dette toget lever i aller høyeste grad opp til den myten 

the-world-s-oldest-working-steam-loco1.j

Dette toget ble bygd i 1855 av britiske Kitson, Thompson & Hetwitson og det har vært i aktiv drift i 160 år, den dag i dag frakter det passasjerer mellom byene Alwar og New Delhi i India. Toget veier 26 tonn og kan komme opp i en fart på 40 kilometer i timen. Siden toget ble bygd har Storbrittania hatt seks ulike monarker

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wagner

Milet - Naturvitenskapens vugge

Milete1.jpg

Vi mennesker er, og har alltid vært opptatt av oss selv. Dette stemmer idag og dette stemte for 2000 år siden. Vi studerer historie, filosofi, våre guder og vitenskapen å kobler det opp mot oss selv som om vi er universets sentrum. Store deler av vår kunnskap dreier seg utelukkende om oss mennesker og vår rolle i universet. 

Lenge har religion og teologi hatt eneretten på kunnskapen om mennesker, verden og universet, en enerett som har blitt brukt til å koble mennesket opp imot alle naturlige hendelser.

Om det tordnet og lynet voldsomt så var det Tor med Hammeren som var sint på deg for noe du hadde gjort galt. Om du en vinter opplevde sprengkulde som drepte alle avlingene så var det djevelen selv som ville straffe deg. Om nabo bygden din ble rammet av et vulkanutbrudd som la bygden i ruiner så var det Zeus som var sint på akkurat deg. 

Ettersom vitenskapen ikke hadde kommet langt nok til å forklare naturlige fenomener som lyn, jordskjelv, sprengkulde, meteorer, tsunamier og annet så fylte teologiske autoriteter dette kunnskaps vakuumet. Religiøse autoriteter som satt på en den ene sannheten, en sannhet som ikke kunne kritiseres. 

I tusenvis av år har teologer brukt fri fantasi som forklaringsmodell på hvorfor ting er som de er, hvordan vi er skapt, hva vi er laget av , hvordan verden har blitt til. 

Forklaringsmodellene grunner ut i ånder, guddommer, imaginære og mytologiske skapninger. Dette finner vi i alt fra steintavler med kileskrift til eldgamle kinesiske skrifter, fra pyramidenes innskrifter med hieroglyfer til Sioux-indianernes myter, fra de eldste indiske tekstene i Bibelen, fra afrikanske fabler til de australske aboriginenes anekdoter - et ganske så fargesprakende men i bunn og grunn et ganske så ensformig virvar av fantasifulle og kreative fabler om skapelsesberetningen og verden vi lever i.

For rundt 2600 år siden i den greske byen 'Milet' så var dette på vei til å endre seg. 

Thales og hans elev Hekataios oppdaget en annen måte å lete etter svar på. En måte som ikke tok for seg myter, ånder og guder, men som heller søker svar i selve tingenes natur.

Det var en revolusjonerende ny tenkemåte som la fundamentet for vitenskapens spede begynnelse. De forstod at for å finne svar på det vi ikke vet så er observasjon, logikk og fornuft å foretrekke over fabler, myter, religioner eller fantasi. Ved å anvende kritisk tenkning så kan en fortløpende korrigere vårt syn på verden og oppdage nye sider ved virkeligheten.

Dette er noe Plato tar for seg i en bok jeg har lest som heter "Staten". Han tegner et metaforisk bilde av mennesker som har levd lenket fast til veggen i en hule hele livet sitt, alt de vet om verden befinner seg i dette mørket, resten blir fylt ut av fantasien. En dag greier en av hulebeboerne å bryte seg løs fra lenkene for så å vandre ut til den vide verden, der observerer han vakre blomster, fugler, vakre sjøer og all den skjønnheten naturen har å by på. Han løper tilbake til hulen for å formidle til de andre menneskene alt han har sett, men ingen tror på han. De er lever i et begrenset svulmende mørke hvor virkeligheten er og blir helt fjern for de, de tror de har alle svarene men alt de faktisk har er fantasi. 

Sånn har det vært for mennesker og sånn er det fremdeles på mange måter, vi lever i et mørke med store menneskelige begrensninger.

Disse begrensningene ville Thales og Hekataios til livs. De opprettet en helt unik skole hvor eleven ikke lenger var forpliktet til å tro på alt læreren mente eller være forpliktet til å mene det samme. Elvene ble oppfordret til å tenke selvstendig og benytte seg av observasjon for og finne til svarene man søker. Kritikk var et av de ypperste virkemidlene man hadde for å forbedre eller bygge videre på oppfatninger eller forkaste de som ikke holdt vann.

Vestlige universiteter verden over bruker den dag nettopp disse virkemidlene når de inviterer til gruppedebatter. Det er altså en fremgangsmåte og læringsmåte som har tålt tidens tann.

Hekataios publiserte en historiebok hvorpå det i innledningen ble påpekt ens egen feilbarlighet : "Jeg skriver ting som for meg virker sanne, fordi jeg synes grekernes beretninger er latterlige og fulle av motsigelser". 

I lys av denne nye tenkemåten så ble det gjort mange vitenskapelig funn, som f.eks at regnvann dannes ved at vannet på jorden fordamper, at dyr og planter utvikler seg og tilpasser seg forandringer i omgivelsene og at mennesket må ha utviklet seg fra et annet dyr og at himmelen også fortsetter under jorden (hvilket innebærer at jorden er rundt). Dette er funn som er gyldige den dag idag.

Byen Milet lå som et knutepunkt mellom den greske sivilisasjonen og de gamle imperiene i Mesopotamia og Egypt, og de nøt godt av kunnskapen fra dem begge. Byen hadde også et sterkt preg av frihet og politisk omskiftelighet. Det var et sosialt rom hvor hverken keiserpalasser eller mektige presteskaper eksisterte, tvert imot så var det borgerne selv som deltok i debatter midt i torget om sitt eget liv og skjebne.

Milet er det første stedet der menneskene for første gang i historien diskuterte egne lover i fellesskap, der verdens første Parlament (Panionium) ble opprettet.

Ved hjelp av diskusjoner kunne man komme frem til avgjørelser som på beste måte kom fellesskapet til gode.

Arven fra Milet er filosofiens, naturvitenskapens, historiefagets vugge. Det er ingen overdrivelse å hevde at hele den vestlige vitenskapen og filosofiske føringer stammer fra Milet og dets grublerier i det 6. århundret fvt.

Mange mange år senere var det en mann kalt Levkippos som flyttet fra byen Milet til Abdera, det er ikke mye vi vet om han annet en at han tok med seg lærdommen og tankemåten fra Milet, hvorpå han så skrev en bok "Den store kosmologien" og at han grunnla en vitenskaps skole.

Hans elev 'Demokrit' kom til å kaste en skygge over hele den vestlige verden frem til den dag idag. Levkippos var læreren og Demokrit var hans berømte elev, han skrev titalls tekster om alle tenkelige vitenskapelige emner og han var dypt respektert som et geni.  Han ble kalt "den skarpeste". 

Selv Cicerio fra romerriket har senere omtalt han "Hvem kan vel sammenlignes med Demokrit, ikke bare hva gjelder hans store begavelser, men også hans storslåtte åndelige evner?"

Demokrit hadde forstått at det gikk an å forstå verden gjennom empirisk data, kritiske undersøkelser, systematiske metoder og organisering, fornuft og logikk fremfor fantasi , religion og fiksjon.

Den store ideen til Demokrit var i prinsipp uhyre enkelt : Hele universet består av et endeløst tomt rom, der det svirrer utallige atomer. Dette er alt som finnes. Rommet er grenseløst og det er ikke noe opp eller ned, det har ingen senturm eller ytre grenser. Atomene har ingen egenskaper bare en form, de har ingen vekt, farge , lukt eller smak.

"Hvorvidt noe er søtt , bittert, varmt eller kaldt er bare en oppfatning: i virkeligheten dreier det seg ikke om noe annet enn atomer og tomrom". Atomer er udelelige , de er virkelighetens grunnleggende bestanddeler som ikke kan deles opp i mindre deler, og som alle ting består av. De beveger seg fritt i rommet, de støter borti hverandre , de hekter seg sammen, de skyves fra hverandre, de dras mot hverandre. Like atomer trekkes mot hverandre og kobles sammen.

Slik er virkeligheten, en virkelighet vi mennesker ikke kan se fordi vi lever i en mørk hule med menneskelige begrensninger. 

Verdenshavet, byene, stjernene, huset ditt, du, hunden din - alt er laget av atomer. 

Disse tankene til Demokrit var grensesprengende og kom til å danne grunnlaget for kunnskapen til hele den greske sivilisasjonen.

Han skrev en bok (som har gått tapt) som het "Liten kosmologi" hvorpå innledningen var "I dette verket skal jeg ta for meg alt".

Boken handlet i store trekk om rasjonalistisk og materialistisk humanisme, etiske syn på livet, etiske idealer som man oppnår gjennom måtehold og likevekt, gjennom å sette sin lit til fornuften og aldri la seg styre eller overvelde av følerier. 

Han var langt forut sin tid, faktisk 2000 år før sin tid, det var ikke før på 1700 tallet under opplysningstiden at disse tankene igjen ble dagsaktuelle. 

Han kan med rette bli omtalt som et av menneskehetens aller øverste geni, men tilogmed med han fikk motbør og ble jevnlig kritisert av to andre genier, nemlig Aristoteles og Platon. Begge avviste Demokrit's naturalistiske og vitenskapelige modeller og prøvde heller å forstå verden utifra teologiske begreper og modeller, de tenkte med andre ord at det som skjer , har en hensikt, et formål fra et guddommelig perspektiv. Dette var tenkemåter som viste seg å være lite fruktbare for å forstå naturen og verden.

Til tross for at Aristoteles var en stor kritiker så omtale han alltid Demokrit med aller største respekt og lovvord. Platon derimot valgte å kritisere Demokrit i mange av hans tekster.

Platon klager over at "fysikerne" (Demokrit) hadde forklart han at jorden var rund. Platon protesterte mot denne kunnskapen med argumentet "på hvilken måte skulle det være godt for mennesker og jorden at den er rundt? det er ikke godt for noen".

Platon med sine teologiske prinsipper var åpenbart på ville veier i møte med fysikk og faktisk vitenskap.

Max Planck blir omtalt for "kvantefysikkens far", men den hedersprisen burde strengt tatt gå til Demokrit ettersom det var han som oppdaget at alt er laget av atomer uten å måtte ty til moderne fysikk i det hele tatt.

Han brukte helt enkle prinsipper (og også helt korrekte) i hans oppdagelser.

235px-Bust_of_an_unknown_Greek_-_Museo_a   

Vi kan også takke Hekataios og Thales for å legge grunnmuren for alle vestlige universiteter, en grunnmur som dyrker selvstendig kritisk tenkning. Denne læringsmodellen har vist seg å være overlegen alle andre læringsmodeller.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
sofie777

Veldig interessant, men tl:dr (too long, didn't read. Har podcaster for dette ;) )

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wagner
14 minutter siden, sofie777 skrev:

Veldig interessant, men tl:dr (too long, didn't read. Har podcaster for dette ;) )

Hehe det har du rett i , ble igrunn litt for langt. Skal prøve skrive litt kortere i fremtiden så det blir litt mer leservennlig :)

Lett for at det blir litt for mye når man er engasjert, men skal begrense meg :fnise:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wagner

- Det største fjellet i solsystemet befinner seg på Mars, fjellet heter Olympus Mons

02_olympus.jpg

- Atomer består av tomrom, mye tomrom. 

main-qimg-252d06608f26bb431591877fca5d83

Om man fjerner alt tomrommet i atomer så vil Empire state building være på størrelse med et riskorn, men allikevel veie like mye

main-qimg-935d1bb97e534965d61818431b8cff

Hva med mennesker? Alle hadde fått plass inne i et eple. Ettersom atomer byggeklossene til alt så kan vi konkludere med at det i universet finnes enorme mengder tomrom som er blottet for øyet. Om vi hadde oppskalert atomet til samme størrelse som ringeknappen på din iPhone så ville tomrommet hatt en diameter på 1 km. 

- Dette kjente bilde av melkeveien er falskt og fabrikert utifra hvordan vi tror melkeveien ser ut. Vi har faktisk ingen instrumenter som er langt nok ute universet til å ta et korrekt bilde av melkeveien

main-qimg-f50876b261501d8328d4dd6efca5a3

- Forskere legger ofte ut fargesprakende og vakre bilder av nyoppdagede exoplaneter, bilder som dette :

main-qimg-c0525546a140f5a6b91f0b5e84ccc9

I realiteten så ser de slik ut :

main-qimg-d94a8ae186c3d7fb1cd64c2af9695c

 

- Om du bretter ut alt DNA'et i kroppen din så vil lengden strekke seg 34 milliarder mil, den er lengden det tar å reise frem og tilbake fra Pluto, 6 ganger.

main-qimg-d18ece3885c30e3897d0529e9cd32f

Edited by Wagner

Share this post


Link to post
Share on other sites

Annonse

Wagner

Alle mennesker er deformerte homo sapiens

Det antas at dette er hvordan et genetisk friskt homo sapiens skal se ut om det ikke hadde vært for deformasjonene som det moderne mennesket idag har:

d511e067415e942b3ce48325db1a8a06.jpg

 

For rundt 70 000 år siden opplevde menneskeheten et vulkanutbrudd i det som nå er Sumatra, et utbrudd som nesten tok knekken på hele menneskeheten.

Rundt 2000-3000 overlevde. Konsekvensene av dette var en mangel på genetisk mangfold, noe som igjen fører til innavl og innavl fører til deformasjoner. 

Helt siden den skjebnesvangre katastrofen har mennesket forandret form, fasong og utseendet i takt med mangel på friske gener. Det har kanskje noe for seg når forskere idag hevder at sannsynligheten for å få et friskt barn økes om man får barn med noen på den andre siden av kloden?

Uansett, det kunne gått verre, bare se på hvordan Habsburg familien endte opp etter en rekke generasjoner med innavl :

jaw-of-charles-v.jpg

7431254.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
AnonymBruker
På 7.7.2019 den 15.05, AnonymBruker skrev:

Coca Cola ble oppfunnet i løpet av 1870/1880-tallet av en amerikansk apoteker ved navn John Pemberton.

Og det er et eksempel på en vare som ikke er patentert, men heller har brukt hemmelighold av ingredienser for å beholde sin markedsposisjon.

Anonymkode: 9f809...929

Share this post


Link to post
Share on other sites
AnonymBruker
På 8.7.2019 den 11.56, Wagner skrev:

- Innen filmverden er det dessverre ofte slik at når kvinner blir utmerket så er det som regel for biroller/statistroller. Det som er enda verre er at det samme gjelder innen akademia og historiefaget. Kvinnen har altfor lenge blitt tildelt en statistrolle i historiebøkene til tross for at kvinner har en like spennende (kanskje mer spennende) historie som menn. 

For noe tull! Ada Lovlace og Marie Curie f.eks har blitt blåst opp noe helt enormt i lærebøker og media på tross av at deres bidrag i realiteten er ekstremt små, og i Lovlace sitt tilfelle en direkte løgn (jada for vi skal liksom tru at Charles Babbage designet og lagde The Difference Engine og The Analytical Engine men lagde ikke noe program til dem selv...)

Anonymkode: 9f809...929

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wagner
10 timer siden, AnonymBruker skrev:

For noe tull! Ada Lovlace og Marie Curie f.eks har blitt blåst opp noe helt enormt i lærebøker og media på tross av at deres bidrag i realiteten er ekstremt små, og i Lovlace sitt tilfelle en direkte løgn (jada for vi skal liksom tru at Charles Babbage designet og lagde The Difference Engine og The Analytical Engine men lagde ikke noe program til dem selv...)

Anonymkode: 9f809...929

Jeg kan ikke huske å ha lært om Lovlace eller Marie Curie på barneskolen, ungdomsskolen eller videregående, men nå er det jo endel år siden jeg gikk på skolen så det kan jo være de har lagt de til i pensum nå?

Kanskje noen tenåringer kan komme på banen å avkrefte eller bekrefte dette? :) Uansett så forandrer ikke dette det faktum at det stort sett er menn man finner i pensum, det betyr dog ikke at det BARE finnes menn. 

I svenske studier fant man at i skolebøkene var det menn som nevnes i 87% av tilfellene, det betyr at 13% av de som nevnes er kvinner. Så noen få damer blir jo tatt opp og diskutert

Edited by Wagner

Share this post


Link to post
Share on other sites
AnonymBruker

Vet ikke helt om denne passer inn her, men søsteren min og samboeren satt og hørte på en sånn fakta-podcast (de tar opp litt historiske fakta, litt vitenskaplige fakta og ellers morsomme og rare fakta som ikke passer helt inn i noen kategorier). De hørte på en episode om AIDS, og da ble det nevnt at en av grunnene til at AIDS er så utbredt i enkelte deler av verden, er at i de mest avsidesliggende stedene i noen Afrikanske land tror man fortsatt på at AIDS forsvinner dersom man ligger med en jomfru.

Så enkelte steder sprer sykdommen seg på grunn av mer eller mindre folketro-preget voldtekt med en forholdsvis god intensjon.

Anonymkode: 73b92...e02

Share this post


Link to post
Share on other sites
AnonymBruker
On 7/12/2019 at 8:28 PM, Anonymus Notarius said:

En av de sykeste historiene som finnes er den om pave Formosus, som etter sin død ble gravd opp, stilt for retten og dømt. https://snl.no/Formosus

Kan legge til at norske domstoler har slått fast at en død person ikke skal dømmes i retten. Dette fordi en død person ikke har mulighet til å forsvare seg. Har vel aldri vært aktuelt i Norge å grave opp et lik for å stille personen for retten, men er dessverre enkelte som velger å ende livet sitt når de blir tiltalt for alvorlige forbrytelser. 

Anonymkode: 8baca...140

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wagner

- "Dinosaurene døde ut fordi de ikke hadde et romprogram. Og om vi mennesker dør ut fordi vi ikke har et romprogram, kan vi forøvrig takke oss selv!" uttalte en kjent sciencefiction forfatter ved navn Larry Niven en gang.

Og han har rett (nesten. alle dinosaurene døde ikke ut, bare de landbaserte. fugler er dinosaurer).

Et romprogram er underveis og planen er først og fremst en kolonisering av Mars.

Jeg har tidligere vært inne på viktigheten av planter og plantenes bruksområder for mennesker. Noe astrofysiker  og astrobiolog Carl Sagan også har sagt noe om; "En gressflekk på jorden er noe helt normalt, på Mars ville det være et mirakel. Våre etterkommere på Mars vil vite å verdsette et lite, grønt hjørne".

Siden 2014 har man på ISS (International Space Station) dyrket salater og blomster i et lite minidrivhus ved navn "Veggie".

Omfattende psykologiske undersøkelser har vist at tilstedeværelsen av blomstene har gitt en svært positiv effekt på astronautenes humør og psyke. Jeg begynner nesten å lure på, "hva er det planter egentlig ikke er istand til, det virker som de kan alt!", ikke bare produserer de friskt oksygen til oss gjennom fotosyntese, fungere som tekstiler, de kan rense vann gjennom transpirasjon, produsere fersk velsmakende og næringsrik mat, fjerne karbondioksid OG gjøre oss glade , fornøyde og psykisk robuste!

Man har derfor nå begynt å forske mer på planter i kosmos gjennom noe som kalles BLSS (Bioregenerative Life Support Systems). Denne modulen vil bli den fundamentale bærebjelken i menneskets kolonisering av det ytre rom.

quote-what-a-marvelous-cooperative-arran

Edited by Wagner

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Artikler fra forsiden

×
×
  • Create New...