Gå til innhold

Er mennesker lagd for å drikke kumelk?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

På 9.5.2017 den 23.59, AnonymBruker skrev:

Mennesket er det eneste vesenet som fortsetter å drikke morsmelk som voksne

Og så er vi det eneste vesenet som spiser egg og bacon

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

På 9.5.2017 den 23.59, AnonymBruker skrev:

Det var en gang en ku. Som hadde melk. Hvorfor det?

Fordi den ble påtvunget graviditet slik at den kunne få en kalv. Slik at kua kan lage morsmelk til den. For at mennesker skal få drikke den, så må kalven bort, for melka er "vår". Kalven stjeler melken vår, så derfor gjelder det å enten separere den fra mor, slik at mor og kalv lengter etter hverandre i ukesvis. Det fødes alt for mange kalver ifht kjøttbehovet, så løsningen er å lage kalvekotteletter feks. Spør din bestemor hvor ofte de spiste kalveprodukter... Det skjedde nemlig ikke. Dagens tilbud er et resultat av at kalven er "overskuddsprodukt".  Kua fikk altså ikke melk fordi mennesket skulle få melk..  Dette er udiskuterbart.  Mennesket er det eneste vesenet som fortsetter å drikke morsmelk som voksne.

Samtidig som nordmenn tømmer i seg melk så er statistikken over beinbrudd skyhøy i Norge. Alle her inne er så sikre på at melk er bra for oss fordi det er det vi har lært. Fra 1.klasse på barneskolen starter hjernevaskingen; med skolemelk til alle barn. I 9.klasse får alle sponset kokebok, som er laget av kjøtt, melk og egg-gigantene. I sosiale medier og TV fremstilles det bonderomantikk. De selger en illusjon og blender alle med sine "koselig og joviale reklamer, og nærheten til bonden og norsk kultur"...  Det er ingen som stopper og spør: har de en egen agenda her? Folk er så naive ovenfor kumelk at det er skremmende. Begynn å les dere opp på forskning som ikke er sponset av melkeindustrien selv, eller opplysningskontoret for melk (dette er ingen enhet fra myndighetene. Det er melkeindustrien selv som står bak hele nettsiden for at du skal fortsette å drikke mer og mer melk). Ingen stopper opp å stiller seg kritisk til melkeindustrien, alle bare følger strømmen og er helt saueflokk.. Og når noen skriver om tematikken, som naturligvis er NOAH eller andre som vet saker, så er det "propaganda" og "vissvass". På hvilken måte er ikke melkeindustrien hjernevasking fra vi er 6 år propaganda?  

Jeg spør dere: Hvorfor ikke drikke hundemelk? kattemelk? Melk fra dyr er vel det samme?

Anonymkode: 605ff...cdf

Mennesket har utnyttet jordens ressurser for å dekke eget behov for føde, ved å domestisere dyr og planter. Hvis vi ikke hadde gjort det ville konsekvensene kanskje også blitt ansett som uetisk, fler ville sultet og samfunnet ville ikke kommet dit vi er i dag. 

Jeg går ut ifra at du er veganer. Det er mange andre som også mener at melk er feil å drikke mens yoghurt, ost, iskrem, kesam og proteinpulver er helt ok, og de motsier seg selv. 

For å svare på ts sitt spørsmål: nei vi kom ikke til denne jord for å drikke melk fra kua, men vi har tilpasset oss til å tåle det etter at vi gikk over til å leve av jordbruk. Du kan se på kuene, de er "laget", de er avlet frem av mennesker til å gi mest mulig melk. De ser jo helt unaturlige og deformerte ut. 

Det som er det helt historisk unikt i dagens samfunn er at det er trendy å ha et begrenset kosthold. Tidligere i jordens historie var det de mest tilpasningsdyktige som overlevde. Mennesket er et slikt, som spiser det som finner der det lever, og tilpasser seg det kost som finnes. En annen sak er hva som er det ultimate kosthold for mennesket.

Endret av kvinneguide
  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 9. mai 2017 den 23.59, AnonymBruker skrev:

Det var en gang en ku. Som hadde melk. Hvorfor det?

Fordi den ble påtvunget graviditet slik at den kunne få en kalv. Slik at kua kan lage morsmelk til den. For at mennesker skal få drikke den, så må kalven bort, for melka er "vår". Kalven stjeler melken vår, så derfor gjelder det å enten separere den fra mor, slik at mor og kalv lengter etter hverandre i ukesvis. Det fødes alt for mange kalver ifht kjøttbehovet, så løsningen er å lage kalvekotteletter feks. Spør din bestemor hvor ofte de spiste kalveprodukter... Det skjedde nemlig ikke. Dagens tilbud er et resultat av at kalven er "overskuddsprodukt".  Kua fikk altså ikke melk fordi mennesket skulle få melk..  Dette er udiskuterbart.  Mennesket er det eneste vesenet som fortsetter å drikke morsmelk som voksne.

Samtidig som nordmenn tømmer i seg melk så er statistikken over beinbrudd skyhøy i Norge. Alle her inne er så sikre på at melk er bra for oss fordi det er det vi har lært. Fra 1.klasse på barneskolen starter hjernevaskingen; med skolemelk til alle barn. I 9.klasse får alle sponset kokebok, som er laget av kjøtt, melk og egg-gigantene. I sosiale medier og TV fremstilles det bonderomantikk. De selger en illusjon og blender alle med sine "koselig og joviale reklamer, og nærheten til bonden og norsk kultur"...  Det er ingen som stopper og spør: har de en egen agenda her? Folk er så naive ovenfor kumelk at det er skremmende. Begynn å les dere opp på forskning som ikke er sponset av melkeindustrien selv, eller opplysningskontoret for melk (dette er ingen enhet fra myndighetene. Det er melkeindustrien selv som står bak hele nettsiden for at du skal fortsette å drikke mer og mer melk). Ingen stopper opp å stiller seg kritisk til melkeindustrien, alle bare følger strømmen og er helt saueflokk.. Og når noen skriver om tematikken, som naturligvis er NOAH eller andre som vet saker, så er det "propaganda" og "vissvass". På hvilken måte er ikke melkeindustrien hjernevasking fra vi er 6 år propaganda?  

Jeg spør dere: Hvorfor ikke drikke hundemelk? kattemelk? Melk fra dyr er vel det samme?

Anonymkode: 605ff...cdf

Kalven får melk den også, kjære deg. Kua produserer mye mer melk enn kalven trenger, så om den ikke blir melket så får den store smerter og kan få infeksjon i juret. Og må bare si at med det du sier med at kalver ikke ble slaktet før er helt latterlig, det ble slaktet flere kalver før! Man hadde nemlig ikke nok gress, høy osv. til å å fø opp fullt av kuer og okser så vanligvis ble kalvene slaktet fort! I Norge idag er det ikke vanlig å slakte kalver. Vennligst slutt å uttal deg om ting du ikke har noe peiling på.

Anonymkode: 06d1a...ded

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 10.5.2017 den 23.15, FantasDick skrev:

En ku er da ikke noe mer skapt til "å melke" enn vi mennesker som ammer barna våre, eller hvilket som helst annet dyr som produserer melk til barna sine? 

Faktisk har dagens kuer langt større jur og melkeproduksjon en ur kua. De har også doblet melkeproduksjonen på 40 år. I dag produserer ei ku ca 25 liter, det er ca 8 ganger så mye som en kalv trenger.

Anonymkode: 1bd35...90b

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 9.5.2017 den 23.28, AnonymBruker skrev:

En artikkel i Dagbladet, hevder at kumelk verken er sundt eller uunnværlig.

http://www.dagbladet.no/kultur/kumelk-er-verken-uunnvaerlig-eller-sunt/67552516#_ga=2.120092680.125916134.1494311424-597700109.1448450778

Men samtidig så har mennesker i Nord-Europa utviklet seg til å kunne drikke melk fra andre pattedyr.

http://genetics.thetech.org/original_news/news45

Så jeg holder på at det i alle fall er litt sundt å drikke noe melk for å få kalium.

Anonymkode: d5a1d...43c

Jada,

Kjøp deg ei ammeku.

Anonymkode: d050b...5df

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ikke snakk om å være "lagd for"!  Det er snakk om i utgangspunktet å bruke ressurser man hadde tilgjengelig.

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Jeg er laktoseintolerant, så jeg og melk er ikke på talefot..

Anonymkode: c3f35...9cf

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 10.5.2017 den 0.12, AnonymBruker skrev:

Melk er slett ikke sunt. 

- Kumelk er ikke laget for oss.

- Melk er ment å skulle konsumeres rett fra kroppen til dyret det kommer fra, men vi kjøler det ned, varmer det opp og kjøler det ned igjen, homogeniserer det, lager is av det, ost etc., noe som krever utrolig mye bearbeiding. Så til slutt er det ikke melk engang.

- Kyr får jurbetennelse og andre sykdommer og blir puttet fulle i antibiotika som havner i melken, noen fores med genmanipulert mais og soya (forhåpentligvis ikke i Norge), så kvaliteten på melken er varierende.

- Det er forferdelig å skille mor og barn fordi vi skal få denne idiotiske melken.

- Melk inneholder ikke "masse næringsstoffer", det  meste er vann, fett og melkesukker.

- Melk er knyttet til mange sykdomstilstander, og folk rapporterer at de blir bedre når de  kutter det ut. Dette gjelder blant annet kreft, MS, ME, diabetes og diverse tarmsykdommer.

- Melk er knyttet til sykdom, ikke helse, og det er en nødmat for mennesker som lever på steder der det er vanskelig å dyrke menneskemat.

Anonymkode: c0209...38d

Det aller meste av det du skriver er feil.

Anonymkode: c6491...028

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Melk råtner i magen 

Anonymkode: f4efa...ca8

Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Melk råtner i magen 

Anonymkode: f4efa...ca8

Hæ? Hva har du røykt? :klo:

Anonymkode: df9d5...954

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Det er unaturlig å drikke melk fra andre arter. Melk er noe en mor produserer for avkommet sitt, og melkeproduksjonen stopper naturlig når barna er store nok til å spise fast føde og sterke nok til å klare seg uten melk. Så det er egentlig ganske selvsagt at det ikke er meningen man skal drikke melk hele livet, i tillegg fra andre arter...

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det som er naturlig for mennesker er å spise alt mulig. Hva som er et optimalt kosthold kan diskuteres, men det gir ikke menig å si at det er mindre naturlig å drikke melk enn å spise poteter eller laks eller nøtter eller egg eller kakemenn.

Hvis vi skal si at noe er "meningen" å spise, er det mat som gir oss næringsstoffene vi trenger. Om de tilfeldigvis kommer fra en annen arts melk betyr ingenting i seg selv. 

  • Liker 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 minutt siden, linsejesus skrev:

Det som er naturlig for mennesker er å spise alt mulig. Hva som er et optimalt kosthold kan diskuteres, men det gir ikke menig å si at det er mindre naturlig å drikke melk enn å spise poteter eller laks eller nøtter eller egg eller kakemenn.

Hvis vi skal si at noe er "meningen" å spise, er det mat som gir oss næringsstoffene vi trenger. Om de tilfeldigvis kommer fra en annen arts melk betyr ingenting i seg selv. 

Det er jo ikke naturlig å ta melk fra en annen art, hvor kalvene nektes å få melken som produseres for dem.

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

På 18.5.2017 den 0.16, AnonymBruker skrev:

Melk råtner i magen 

Anonymkode: f4efa...ca8

Ja, det er i hvert fall noe som råtner hos deg, men jeg tror ikke det er melk og ei heller i magen...

Anonymkode: 0da30...5ea

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 timer siden, Blod skrev:

Det er jo ikke naturlig å ta melk fra en annen art, hvor kalvene nektes å få melken som produseres for dem.

Hvordan vurderer du om noe er "naturlig" å spise?

Mennesker kan leve av nøtter, stekt biff, fiskekaker, kokt makaroni. Er det mer naturlig å avle frem kornsorter og lage brød? Hva er egentlig et naturlig kosthold?

Hvordan vi fremskaffer maten sier i seg selv ikke noe om hvor sunt det er, hvis det er det du tenker på. Melkeprodukter kan være etisk betenkelig mtp dyrevelferd, men vi kan ikke si at det er usunt fordi det stammer fra en annen art. Alt vi spiser kommer fra andre arter. 

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 timer siden, linsejesus skrev:

Hvordan vurderer du om noe er "naturlig" å spise?

Mennesker kan leve av nøtter, stekt biff, fiskekaker, kokt makaroni. Er det mer naturlig å avle frem kornsorter og lage brød? Hva er egentlig et naturlig kosthold?

Hvordan vi fremskaffer maten sier i seg selv ikke noe om hvor sunt det er, hvis det er det du tenker på. Melkeprodukter kan være etisk betenkelig mtp dyrevelferd, men vi kan ikke si at det er usunt fordi det stammer fra en annen art. Alt vi spiser kommer fra andre arter. 

Det er unaturlig av flere grunner. Den største grunnen er jo fordi kuene insemineres for å føde kalver så melkeproduksjonen opprettholdes, men så skilles kalvene fra mødrene sine, for at vi skal drikke melken deres. Det finnes ikke naturlig.

 

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

På 10.5.2017 den 0.05, AnonymBruker skrev:

Det er en opplysningsside for helsepersonell. LES de 13 forskningsartiklene i kildelisten. Jeg satt også faktisk i helgen senest og leste masse forskning om dette, så det som står på den siden er faktisk helt korrekt informasjon. 

Anonymkode: e31ce...8d3

Problemet her er jo at det er like mye god forskning som tyder på at melk ikke er helsebringende, men heller øker risikoen for en rekke sykdommer, blant annet https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-016-0210-9http://ajcn.nutrition.org/content/early/2016/08/23/ajcn.116.134460.abstracthttp://www.nature.com/bjc/journal/v115/n9/full/bjc2016289a.html for å nevne et fåtall. Det finnes ikke noen form for vitenskapelig konsensus hverken i den ene eller den andre retningen, så å diskutere forskning de færreste er kvalifiserte til å kritisere eller forstå virker nytteløst. Det man derimot vet er at ingen mennesker trenger kumelk, så da blir jo spørsmålet om man er villig til å støtte en uetisk industri fordi man synes melk smaker godt. 

Anonymkode: 6d7cc...a2d

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 minutt siden, AnonymBruker skrev:

Problemet her er jo at det er like mye god forskning som tyder på at melk ikke er helsebringende, men heller øker risikoen for en rekke sykdommer, blant annet https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-016-0210-9http://ajcn.nutrition.org/content/early/2016/08/23/ajcn.116.134460.abstracthttp://www.nature.com/bjc/journal/v115/n9/full/bjc2016289a.html for å nevne et fåtall. Det finnes ikke noen form for vitenskapelig konsensus hverken i den ene eller den andre retningen, så å diskutere forskning de færreste er kvalifiserte til å kritisere eller forstå virker nytteløst. Det man derimot vet er at ingen mennesker trenger kumelk, så da blir jo spørsmålet om man er villig til å støtte en uetisk industri fordi man synes melk smaker godt. 

Anonymkode: 6d7cc...a2d

We found that total dairy consumption was associated with a lower risk of diabetes and favorable changes in fasting glucose, waist circumference, BMI, and blood pressure in middle-aged and older Chinese during 6 years of follow-up. These associations were independent of established diabetes risk factors. In addition, erythrocyte trans-18:1 isomers were associated with a lower risk of diabetes, which appeared to be explained by dairy product consumption. All these findings suggest potential benefits of dairy consumption on metabolic disorders.

Accumulating evidence from human studies has shown inverse associations between dairy consumption and blood pressure and body fat (11,14,15). In contrast, findings on glucose homeostasis are rather limited, and potentially beneficial effects have been found only in certain subgroups. For example, Pereira et al. (36) showed that dairy consumption was associated with lower fasting glucose and blood pressure and smaller waistcircumference during 10 years of followup among overweight participants. Moreover, Samara et al. (13) reported that milk, yogurt, and cottage cheese consumption was associated with 5-year favorable changes of fasting glucose in men (n = 288) but not in women. Among 40,000 Danish subjects aged 50–64 years, a high-fat dairy consumption was also found to be inversely associated with 5-year changes in waist circumference for women but not for men (37). In the current study of Chinese participants, dairy consumption was associated with favorable changes in glucose level, waist circumference, BMI, and blood pressure in the total population, regardless of obesity status and sex. We also found that the beneficial effects of dairy food on fasting glucose may partly account for the inverse association between dairy food and diabetes risk. These observations deserve replication in future studies among populations with relatively low dairy consumption levels.

Geng Zong,1 Qi Sun,2 Danxia Yu,3 Jingwen Zhu,1 Liang Sun,1 Xingwang Ye,1 Huaixing Li,1 Qianlu Jin,1 He Zheng,1 Frank B. Hu,2,4 and Xu Lin: Dairy Consumption, Type 2 Diabetes, and Changes in Cardiometabolic Traits: A Prospective Cohort Study of Middle-Aged and Older Chinese in Beijing and Shanghai

 

Fra Diabetes care, vol 37, januar 2014. 

http://care.diabetesjournals.org/content/37/1/56

Anonymkode: e31ce...8d3

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

11 minutter siden, AnonymBruker skrev:

We found that total dairy consumption was associated with a lower risk of diabetes and favorable changes in fasting glucose, waist circumference, BMI, and blood pressure in middle-aged and older Chinese during 6 years of follow-up. These associations were independent of established diabetes risk factors. In addition, erythrocyte trans-18:1 isomers were associated with a lower risk of diabetes, which appeared to be explained by dairy product consumption. All these findings suggest potential benefits of dairy consumption on metabolic disorders.

Accumulating evidence from human studies has shown inverse associations between dairy consumption and blood pressure and body fat (11,14,15). In contrast, findings on glucose homeostasis are rather limited, and potentially beneficial effects have been found only in certain subgroups. For example, Pereira et al. (36) showed that dairy consumption was associated with lower fasting glucose and blood pressure and smaller waistcircumference during 10 years of followup among overweight participants. Moreover, Samara et al. (13) reported that milk, yogurt, and cottage cheese consumption was associated with 5-year favorable changes of fasting glucose in men (n = 288) but not in women. Among 40,000 Danish subjects aged 50–64 years, a high-fat dairy consumption was also found to be inversely associated with 5-year changes in waist circumference for women but not for men (37). In the current study of Chinese participants, dairy consumption was associated with favorable changes in glucose level, waist circumference, BMI, and blood pressure in the total population, regardless of obesity status and sex. We also found that the beneficial effects of dairy food on fasting glucose may partly account for the inverse association between dairy food and diabetes risk. These observations deserve replication in future studies among populations with relatively low dairy consumption levels.

Geng Zong,1 Qi Sun,2 Danxia Yu,3 Jingwen Zhu,1 Liang Sun,1 Xingwang Ye,1 Huaixing Li,1 Qianlu Jin,1 He Zheng,1 Frank B. Hu,2,4 and Xu Lin: Dairy Consumption, Type 2 Diabetes, and Changes in Cardiometabolic Traits: A Prospective Cohort Study of Middle-Aged and Older Chinese in Beijing and Shanghai

 

Fra Diabetes care, vol 37, januar 2014. 

http://care.diabetesjournals.org/content/37/1/56

Anonymkode: e31ce...8d3

Eh...ok?

For each dairy type, we adopted the linear model as well to assess RR due to increase of dairy products, which indicated that increase of total dairy, milk, yogurt, cheese, butter or skim/low-fat milk (serving/day) was not associated with elevated cancer mortality risk (Figs. 3b and 4 and Table 4). Nevertheless increase of whole milk (serving/day) contributed to elevated prostate cancer mortality risk significantly, with the RR of 1.43 (95 % CI 1.13–1.81, p = 0.003), which was in consistent with the previous subgroup analyses results.

(...)

However, whole milk intake in men contributed to elevated prostate cancer mortality risk. Furthermore, the linear dose–response relationship existed between increase of whole milk intake and prostate cancer mortality risk.

https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-016-0210-9

An increased ovarian cancer risk was observed for whole milk consumption and lactose intake (highest quartile vs lowest: OR=1.97, 95% CI: 1.25–3.10;P-trend: 0.008). Calcium intake was associated with a decreased risk of ovarian cancer (OR=0.51, 95 CI%: 0.30–0.86; P-trend: 0.009), but vitamin D intake was not. Longer sun exposure in summer months was found to predict a lower risk (OR=0.71, 95% CI: 0.51–0.99; P-trend: 0.049).

http://www.nature.com/bjc/journal/v115/n9/full/bjc2016289a.html

Results: During 5,158,337 person-years of follow-up, we documented 14,815 incident CVD cases including 8974 coronary heart disease cases (nonfatal myocardial infarction or fatal coronary disease) and 5841 stroke cases. In multivariate analyses, compared with an equivalent amount of energy from carbohydrates (excluding fruit and vegetables), dairy fat intake was not significantly related to risk of total CVD (for a 5% increase in energy from dairy fat, the RR was 1.02; 95% CI: 0.98, 1.05), coronary heart disease (RR: 1.03; 95% CI: 0.98, 1.09), or stroke (RR: 0.99; 95% CI: 0.93, 1.05) (P > 0.05 for all). In models in which we estimated the effects of exchanging different fat sources, the replacement of 5% of energy intake from dairy fat with equivalent energy intake from polyunsaturated fatty acid (PUFA) or vegetable fat was associated with 24% (RR: 0.76; 95% CI: 0.71, 0.81) and 10% (RR: 0.90; 95% CI: 0.87, 0.93) lower risk of CVD, respectively, whereas the 5% energy intake substitution of other animal fat with dairy fat was associated with 6% increased CVD risk (RR: 1.06; 95% CI: 1.02, 1.09).

Conclusions: The replacement of animal fats, including dairy fat, with vegetable sources of fats and PUFAs may reduce risk of CVD. Whether the food matrix may modify the effect of dairy fat on health outcomes warrants further investigation.

http://ajcn.nutrition.org/content/early/2016/08/23/ajcn.116.134460.abstract

Som allerede nevnt gir det ingen mening å utveksle forskningsresultater, siden mye svært god forskning tyder på at melk kan være både sunt og usunt. Jeg tviler på at noen på KG har gode nok metodekunnskaper til å kunne kritisere eller motbevise noe av forskningen som fremlegges. 

Anonymkode: 6d7cc...a2d

Lenke til kommentar
Del på andre sider

55 minutter siden, Blod skrev:

Det er unaturlig av flere grunner. Den største grunnen er jo fordi kuene insemineres for å føde kalver så melkeproduksjonen opprettholdes, men så skilles kalvene fra mødrene sine, for at vi skal drikke melken deres. Det finnes ikke naturlig.

 

Men igjen, hva er naturlig? Hvis vi skal gå etter hva steinaldermenneskene spiste (vi er fortsatt stort sett som dem fysiologisk sett) må vi kutte ut alt som ikke er jaktet eller sanket rett fra naturen. Dvs nesten alt vi vanligvis spiser i dag, som kommer fra oppdrett og dyrking. Det er ikke mindre naturlig å drikke melk enn å foredle kornsorter og grønnsaker og holde husdyr.

Og at noe er "unaturlig" betyr ikke at det dermed er usunt. Men det er selvsagt etisk problematisk hvordan vi behandler dyrene vi bruker til matproduksjon. Norske kyr har det forholdsvis greit sammenlignet med de fleste av verdens kyllinger og griser som lever og dør i bittesmå bur. 

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...