Gå til innhold

Er mennesker lagd for å drikke kumelk?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

8 timer siden, AnonymBruker skrev:

Det er en opplysningsside for helsepersonell. LES de 13 forskningsartiklene i kildelisten. Jeg satt også faktisk i helgen senest og leste masse forskning om dette, så det som står på den siden er faktisk helt korrekt informasjon. 

Anonymkode: e31ce...8d3

Selvfølgelig er det helsepersonell! Men når det står "melkevitenskap" så sier det selv at de forsker på melk. og det er gjerne i positiv vinkling. Hva du ønsker å finne (feks positive effekter) er det du finner. Sånn er det med forskning også!). Jeg kjenner mange som har studert innen melketeknologi/melkevitenskap og lignende og de lærer bare om positive effekter. Fordi skolen bestemmer hva du tenke og lære. Ikke tro noe annet. Ingenting er tilfeldig..

Anonymkode: 605ff...cdf

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

8 timer siden, AnonymBruker skrev:

Nei, det er kinesiske studier som viser at introduksjon av melk i kosten til asiatere reduserer risiko for utvikling av disse sykdommene kraftig. 

Anonymkode: e31ce...8d3

Reduserer nei? Motsatt er det

Les deg opp litt før du kommenterer. 

Anonymkode: 605ff...cdf

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

8 timer siden, AnonymBruker skrev:

I utgangpunktet ikke, men f.eks på den nordlige halvkule der mange har d-vitamin mangel i deler av året som har sammenheng med kalsium fordi d-vitamin stimulerer opptaket av kalsium i tarmen er det en fordel at folk tilfører mer kalsium enn steder med mye sollys året rundt. Men spørs om ikke det hadde holdt med d-vitamintilskudd for å bedre nyttigjøre seg alle kalsiumkilder.  

Anonymkode: 20f44...097

Enig med deg ang. andre kilder som kan være like bra.

D-vitamin tilsettes flytende i melka under produksjon.. et tiltak myndighetene har pga d-vitamin mangelen i Norge. Så i utgangspunktet er ikke kumelk en kilde til d-vitamin = det har blitt det pga at man har tilsatt det.  Melkeindustrien bruker jo "d-vitamin"kortet for alt det er verdt. 

Jeg har spist vegansk 2 år, og aldri hatt dårlige verdier på kalsium. Tvert imot. Og jeg har aldri tatt tilskudd. Det eneste jeg tar er B12. 

Anonymkode: 605ff...cdf

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

8 timer siden, AnonymBruker skrev:

Hva med at mange er glutenallergikere da? Tyder ikke det på at vi egentlig ikke tåler korn? Siden du mener "vi/alle" når noen har allergi

Anonymkode: 4e568...31e

Nå er det ingen som har funnet bevis, men sannheten er at det meste av kornprodukter, spesielt brød/bakst har blitt glutenberiket. Det kan være en negativ effekt av "for mye av det gode".

En annen ting er at mageproblemer før i tiden ikke var et fokus. Dermed snakket ikke folk om det og folk fikk ikke diagnose. Det kan godt hende glutenallergi har vært like vanlig som det er nå før i tiden, men før snakket ikke folk om det. Eller igjen; en bieffekt av glutenberiket mat. Det er vanskelig å si, men proteinet er altså problemet for den enkelte. Laktose, er derimot et sukker. og sukker er kjent for å ha betennelsesfremmede effekter. 

Grunnen til at det er så lite forskning på dette er at man ikke har studert ernæring spesielt lenge hvis du sammenligner med matte, fysikk osv som har vært et fagfelt i århundre. Moderne ernæring derimot. Lite å gå på. I tillegg krever slike studier nøye oppfølging og det er mange usikkerhetselementer. Gjerne studier over flere år... Noe som er vanskelig i seg selv pga alle faktorene som spiller inn. 

Anonymkode: 605ff...cdf

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Evolusjonen gjør at vi tilpasser oss kostholdet vi fores med over lang lang tid. Skal vi snakke om det vi er "lagd" for å spise, så er det nærliggende å tro at det er maten vi klarer å fange og sanke hvis vi bodde et eller annet sted i naturen uten moderne hjelpemidler. Kjøtt, bær, viltvoksene frukt og grønt, fisk osv.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

De første dagene etter fødselen forlater kua kalven bare i korte perioder. I mellomtiden ligger kalven og gjemmer seg, godt skjult av busker eller høyt gras. Kua er aldri langt unna, og de holder tett kontakt ved å raute forsiktige varslings- og lokkelyder til hverandre. De første ukene dier kalven fem til ti ganger per døgn, sjeldnere etter som avvenningen nærmer seg. Etter noen måneder blir gress den viktigste næringen. Kalven er avvent når den er åtte til elleve måneder gammel, eller i noen tilfeller først når den neste kalven blir født. Etter avvenning følger kalven tett etter kua de første ukene. Etter hvert søker den opp andre kalver, og tilpasser seg.

Norske kyr avles til å melke stadig mer. Hvert år melkes hun i ti måneder, for deretter å få to måneders pause før hun må føde en ny kalv. I 2015 var gjennomsnittet 7.748 liter melk årlig, som innebærer cirka 25 liter melk daglig i gjennomsnitt. Den høye produksjonen er belastende og gir helseproblemer. Høyere produksjon innebærer at kua må bruke mer tid av døgnet på å spise, og det er påvist at høytytende kyr bruker mindre tid på å hvile.

Kalven settes alene i en boks, eller sammen med andre kalver.  Adskillelsen fra mor påvirker kalvene negativt, blant annet kan de få adferdsforstyrrelser. Siden kalven ikke får lov å die moren, er det vanlig å gi kalvene melk fra åpen bøtte. Dermed får de ikke tilfredstilt sugebehovet sitt. Mange kalver suger på innredningen, sin egen kropp eller andre kalver. Kalver som er alene, leker og spiser mindre. De får gjerne lav rang i kuflokken som voksen. En nyfødt kalv har umodent immunsystem. Sammen med skitne eller trekkfulle binger, gjør dette mange kalver utsatt for magesyke, lungebetennelse og andre infeksjoner

Melkekuer forventet levetid= 6år. 

Kuer kan egentlig bli: 20-25 år 

Hadde noen latt dette skje med hunder ville folk ha forkastet det og aldri støttet det. 

Anonymkode: 605ff...cdf

  • Liker 10
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

13 timer siden, AnonymBruker skrev:

Melkekuer forventet levetid= 6år. 

Kuer kan egentlig bli: 20-25 år 

Hadde noen latt dette skje med hunder ville folk ha forkastet det og aldri støttet det. 

Anonymkode: 605ff...cdf

Men sånn er det jo med kjøtt produksjon, ingen holder kalver, griser, høner etc ut levealderen. Hva blir det neste, skal de på eldresenter når de blir gamle ?

Anonymkode: 1bd35...90b

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vil også føye til at ei KU er skapt for å melke, det er ikke noe kuene synes er vondt i utgangspunktet. Om de blir melket av en kalv eller en masin spiller liten rolle.

Anonymkode: 1bd35...90b

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

22 timer siden, AnonymBruker skrev:

Det var en gang en ku. Som hadde melk. Hvorfor det?

Fordi den ble påtvunget graviditet slik at den kunne få en kalv. Slik at kua kan lage morsmelk til den. For at mennesker skal få drikke den, så må kalven bort, for melka er "vår". Kalven stjeler melken vår, så derfor gjelder det å enten separere den fra mor, slik at mor og kalv lengter etter hverandre i ukesvis. Det fødes alt for mange kalver ifht kjøttbehovet, så løsningen er å lage kalvekotteletter feks. Spør din bestemor hvor ofte de spiste kalveprodukter... Det skjedde nemlig ikke. Dagens tilbud er et resultat av at kalven er "overskuddsprodukt".  Kua fikk altså ikke melk fordi mennesket skulle få melk..  Dette er udiskuterbart.  Mennesket er det eneste vesenet som fortsetter å drikke morsmelk som voksne.

Samtidig som nordmenn tømmer i seg melk så er statistikken over beinbrudd skyhøy i Norge. Alle her inne er så sikre på at melk er bra for oss fordi det er det vi har lært. Fra 1.klasse på barneskolen starter hjernevaskingen; med skolemelk til alle barn. I 9.klasse får alle sponset kokebok, som er laget av kjøtt, melk og egg-gigantene. I sosiale medier og TV fremstilles det bonderomantikk. De selger en illusjon og blender alle med sine "koselig og joviale reklamer, og nærheten til bonden og norsk kultur"...  Det er ingen som stopper og spør: har de en egen agenda her? Folk er så naive ovenfor kumelk at det er skremmende. Begynn å les dere opp på forskning som ikke er sponset av melkeindustrien selv, eller opplysningskontoret for melk (dette er ingen enhet fra myndighetene. Det er melkeindustrien selv som står bak hele nettsiden for at du skal fortsette å drikke mer og mer melk). Ingen stopper opp å stiller seg kritisk til melkeindustrien, alle bare følger strømmen og er helt saueflokk.. Og når noen skriver om tematikken, som naturligvis er NOAH eller andre som vet saker, så er det "propaganda" og "vissvass". På hvilken måte er ikke melkeindustrien hjernevasking fra vi er 6 år propaganda?  

Jeg spør dere: Hvorfor ikke drikke hundemelk? kattemelk? Melk fra dyr er vel det samme?

Anonymkode: 605ff...cdf

Det drikkes jo både sauemelk, kamelmelk, hestemelk og geitemelk i verden.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

40 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Jeg vil også føye til at ei KU er skapt for å melke, det er ikke noe kuene synes er vondt i utgangspunktet. Om de blir melket av en kalv eller en masin spiller liten rolle.

Anonymkode: 1bd35...90b

En ku er da ikke noe mer skapt til "å melke" enn vi mennesker som ammer barna våre, eller hvilket som helst annet dyr som produserer melk til barna sine? 

  • Liker 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

14 timer siden, AnonymBruker skrev:

Enig med deg ang. andre kilder som kan være like bra.

D-vitamin tilsettes flytende i melka under produksjon.. et tiltak myndighetene har pga d-vitamin mangelen i Norge. Så i utgangspunktet er ikke kumelk en kilde til d-vitamin = det har blitt det pga at man har tilsatt det.  Melkeindustrien bruker jo "d-vitamin"kortet for alt det er verdt. 

Jeg har spist vegansk 2 år, og aldri hatt dårlige verdier på kalsium. Tvert imot. Og jeg har aldri tatt tilskudd. Det eneste jeg tar er B12. 

Anonymkode: 605ff...cdf

Har de ikke kommet frem til at det er magnesium vi mennesker trenger mer av for å få sterkere benbygning? "Kalsium" i melk gjør det bare verre...? Har ikke satt meg helt inn i det enda ,men har sett noen overskrifter på det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 2017 miessemánnu 9 den 23.39, stan skrev:

Melk inneholder proteiner, fett og karbohydrater. I tillegg vitaminer og mineraler.

Alle disse er kroppen vår greit utstyrt til å fordøye.

Du pleier som regel å ha rett, men ikke nå. 

Laktose (melkesukker) tålte ikke mennesker før et par tusen år siden. Etter hvert begynte vi (og med "vi" mener jeg nordamerikanere og nordeuropeere) å tåle laktose, som følge av en mutasjon etter langvarig inntak av kumelk - på denne tiden var kumelka nødvendig for å overleve.

Det er en grunn til at så mange, og da særlig mennesker fra andre deler av verden en Nord-Amerika og Nord-Europa ikke tåler kumelk. Kumelk er ment for kalven, kyr produserer kun melk når de skal ha kalv. Det er den perfekte føde for en kalv, nettopp fordi det er morsmelka til kalven.

Store deler av verden drikker ikke kumelk, det er ikke nødvendig for vår overlevelse i dag. Vi trenger ikke morsmelk - som til og med er fra en annen art - i voksen alder.

Alt som finnes i kumelk kan vi få i oss på andre måter.

Anonymkode: 6ee28...301

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sunt eller ikke. Lite slår et glass iskald tine melk til frokost eller til pannekakene, til sjokoladekaka. Til og med til pizza. Mmmmmelk!

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

7 timer siden, AnonymBruker skrev:

Du pleier som regel å ha rett, men ikke nå. 

Laktose (melkesukker) tålte ikke mennesker før et par tusen år siden. Etter hvert begynte vi (og med "vi" mener jeg nordamerikanere og nordeuropeere) å tåle laktose, som følge av en mutasjon etter langvarig inntak av kumelk - på denne tiden var kumelka nødvendig for å overleve.

Det er en grunn til at så mange, og da særlig mennesker fra andre deler av verden en Nord-Amerika og Nord-Europa ikke tåler kumelk. Kumelk er ment for kalven, kyr produserer kun melk når de skal ha kalv. Det er den perfekte føde for en kalv, nettopp fordi det er morsmelka til kalven.

Store deler av verden drikker ikke kumelk, det er ikke nødvendig for vår overlevelse i dag. Vi trenger ikke morsmelk - som til og med er fra en annen art - i voksen alder.

Alt som finnes i kumelk kan vi få i oss på andre måter.

Anonymkode: 6ee28...301

Hvis melk er så usunt burde svært mange nordmenn være syke. 

Som babyer har vi evne til å fordøye laktose. Kroppen produserer laktase som er enzymet som bryter ned laktosen. Men noen slutter å produsere laktase som voksne. 

Hvis man produserer for lite laktase er man laktoseintolerant. Det er ikke farlig å spise laktose, men den går ufordøyd gjennom kroppen. Kan føre til oppblåsthet,og ubehag. 

Blir ofte forvekslet med melkeallergi. 

Så lenge man ikke har noen av disse tilstandene kan man godt drikke melk. Ikke minst fordi melk er en god kilde til proteiner, vitaminer og mineraler. 

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dere vet at de fleste oster er laget av kumelk ? Iskrem likeså. Jeg drikker sjeldent melk, men spiser ost, yoghurt og is.

 

Anonymkode: 790be...b33

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

16 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Dere vet at de fleste oster er laget av kumelk ? Iskrem likeså. Jeg drikker sjeldent melk, men spiser ost, yoghurt og is.

 

Anonymkode: 790be...b33

Selvfølgelig vet man det?

Anonymkode: eb90b...7a4

  • Liker 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

13 timer siden, AnonymBruker skrev:

Jeg vil også føye til at ei KU er skapt for å melke, det er ikke noe kuene synes er vondt i utgangspunktet. Om de blir melket av en kalv eller en masin spiller liten rolle.

Anonymkode: 1bd35...90b

Ei ku er skapt for å gi kalven melk 5-10 ganger pr. dag og produsere 5-10 liter melk hver dag. De er ikke skapt til å produsere opptil 60 liter melk pr. dag og kun melkes 2-3 ganger hver dag! Selvfølgelig er det vondt for kuene med masseproduksjon av melk, samt å bli fratatt kalven når den er nyfødt. 

Anonymkode: d32f1...8d0

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 timer siden, AnonymBruker skrev:

Dere vet at de fleste oster er laget av kumelk ? Iskrem likeså. Jeg drikker sjeldent melk, men spiser ost, yoghurt og is.

 

Anonymkode: 790be...b33

Ja man måtte virkelig ha bodd under en sten hele livet for å ikke ha fått med seg det.  Mange oster er naturlig laktosefrie, og kan fint inntas av laktoseintolerante. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 9.5.2017 den 23.42, julia83 skrev:

Men i følge forskning har 90% av europeere tilpasset seg å drikke melk i voksen alder. Denne utviklingen har skjedd over 20.000 år. Burde ikke det også tyde på at vi faktisk har behov for noe kumelk?

Det betyr vel at mennesket er altetende, tilpasningsdyktig og kan nytte seg av de ressurser som finnes.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...