AnonymBruker Skrevet 14. april 2016 #1 Del Skrevet 14. april 2016 Hva er det med denne måten å prate på? Jeg snakket med en mann på 40 + som sa han skulle schøre å schøpe lunsj.... Er det bare meg eller virker det helt merkelig? Trodde det bare var ungdommer og utlendinger som pratet sånn. Ikke en voksen mann. Det er vel ingen dialekter i Norge som har den uttalen? Anonymkode: f7f03...2f2 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Vox_populi Skrevet 15. april 2016 #2 Del Skrevet 15. april 2016 8 timer siden, AnonymBruker skrev: Det er vel ingen dialekter i Norge som har den uttalen? Det er nok bare talefeil. Foreldre og andre voksne har sluttet med å rette på unger som taler feil, og da blir det slik det faller seg. Samme med uttale av r-en, der forekommer det merkverdige varianter som ikke fins i dialekten (eksempelvis hos en kjent fotballtrener). Når det er sagt: søndre del av Vestlandet har i mine ører ikke ren kj-lyd, men den er kanskje mer tskj? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. april 2016 #3 Del Skrevet 15. april 2016 Tror ikke det er talefeil. Så mange kan vel ikke ha den samme talefeilen. Anonymkode: f7f03...2f2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. april 2016 #4 Del Skrevet 15. april 2016 4 timer siden, Vox_populi skrev: Det er nok bare talefeil. Foreldre og andre voksne har sluttet med å rette på unger som taler feil, og da blir det slik det faller seg. Samme med uttale av r-en, der forekommer det merkverdige varianter som ikke fins i dialekten (eksempelvis hos en kjent fotballtrener). Når det er sagt: søndre del av Vestlandet har i mine ører ikke ren kj-lyd, men den er kanskje mer tskj? Mange steder på Vestlandet uttaler kj-lyden som engelsk "ch", change, choice osv. Anonymkode: 84ca4...0ca Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. april 2016 #5 Del Skrevet 15. april 2016 Voksne mennesker som sier schøtt og schole osv, høres rett og slett mindre begavede ut. Jeg kan ikke skjønne at de ikke forsøker å korrigere det. Anonymkode: 28d58...f92 11 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. april 2016 #6 Del Skrevet 15. april 2016 1 minutt siden, AnonymBruker skrev: Voksne mennesker som sier schøtt og schole osv, høres rett og slett mindre begavede ut. Jeg kan ikke skjønne at de ikke forsøker å korrigere det. Anonymkode: 28d58...f92 Helt enig. Klarer ikke å ta dem alvorlig. En ting er at unge folk gjør det, men voksne! De kan da umulig ha snakket slik alltid. Anonymkode: f7f03...2f2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tekopper Skrevet 15. april 2016 #7 Del Skrevet 15. april 2016 Det er en av måtene språket er i endring på. schino og schole (ikke kino og kjole). Språkforskere har bemerket det i årevis. Endring i uttale av r-en er også en av måtene språket vårt stadig endrer seg på. Enkelte mener også at vi snakker hurtigere i dag enn vi gjorde for femti år siden. Bare for å komme med eksempler på at språk ikke er statisk. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest godt Skrevet 15. april 2016 #8 Del Skrevet 15. april 2016 2 minutter siden, Tekopper skrev: Det er en av måtene språket er i endring på. schino og schole (ikke kino og kjole). Språkforskere har bemerket det i årevis. Endring i uttale av r-en er også en av måtene språket vårt stadig endrer seg på. Enkelte mener også at vi snakker hurtigere i dag enn vi gjorde for femti år siden. Bare for å komme med eksempler på at språk ikke er statisk. Hvilken endring i uttale av r har skjedd? Har du noen eksempler? Ble litt nysgjerrig, men klarer ikke komme på noe jeg har lagt merke til selv, selv om det helt sikkert stemmer. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. april 2016 #9 Del Skrevet 15. april 2016 4 minutter siden, Tekopper skrev: Det er en av måtene språket er i endring på. schino og schole (ikke kino og kjole). Språkforskere har bemerket det i årevis. Endring i uttale av r-en er også en av måtene språket vårt stadig endrer seg på. Enkelte mener også at vi snakker hurtigere i dag enn vi gjorde for femti år siden. Bare for å komme med eksempler på at språk ikke er statisk. Skjønner at språket er i endring, men skulle jo tro det vil starte med barn og gå gradvis. Ikke at voksne folk også hiver seg på og endrer måten de prater på. Anonymkode: f7f03...2f2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. april 2016 #10 Del Skrevet 15. april 2016 4 minutter siden, godt skrev: Hvilken endring i uttale av r har skjedd? Har du noen eksempler? Ble litt nysgjerrig, men klarer ikke komme på noe jeg har lagt merke til selv, selv om det helt sikkert stemmer. Jeg ble også nysgjerrig på dette. Har ikke fått med meg noen endring i r-lyden. Anonymkode: 8855e...451 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tekopper Skrevet 15. april 2016 #11 Del Skrevet 15. april 2016 2 minutter siden, godt skrev: Hvilken endring i uttale av r har skjedd? Har du noen eksempler? Ble litt nysgjerrig, men klarer ikke komme på noe jeg har lagt merke til selv, selv om det helt sikkert stemmer. skarre-r'en på vandring og om noen vil repetere litt VGS pensum om språk i endring kan de gjøre det her 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tekopper Skrevet 15. april 2016 #12 Del Skrevet 15. april 2016 4 minutter siden, AnonymBruker skrev: Skjønner at språket er i endring, men skulle jo tro det vil starte med barn og gå gradvis. Ikke at voksne folk også hiver seg på og endrer måten de prater på. Anonymkode: f7f03...2f2 helt vanlig å adoptere talemåte og dialekt i områder man flytter til, eller legge om sine egne uttaler av ord ved behov for å passe inn i grupper. Dessuten er endring i kj-lyden noe som har pågått lenge, folk i 30-40 årene tilhører en av generasjonene når det begynte å bre om seg. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. april 2016 #13 Del Skrevet 15. april 2016 Et øyeblikk siden, Tekopper skrev: helt vanlig å adoptere talemåte og dialekt i områder man flytter til, eller legge om sine egne uttaler av ord ved behov for å passe inn i grupper. Dessuten er endring i kj-lyden noe som har pågått lenge, folk i 30-40 årene tilhører en av generasjonene når det begynte å bre om seg. Jeg kan skjønne det om alle rundt gjør det, men her er det ingen voksne som gjør det. Har vel hørt et par i tenårene som har tendensen. Uff, jeg irriterer meg bare noe sinnsykt over det. Anonymkode: f7f03...2f2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. april 2016 #14 Del Skrevet 15. april 2016 1 time siden, AnonymBruker skrev: Tror ikke det er talefeil. Så mange kan vel ikke ha den samme talefeilen. Anonymkode: f7f03...2f2 Diskuterte dette med en person som har doktorgrad i språk. Litt flåsete sagt er det ingen talefeil. Det er latskap. Kj- lyden er vanskeligere / mer slitsom enn Sj lyden. Sj- lyden kommer først hos barn Kj- kommer med trening. Språket er i konstant endring og desverre er Kj- lyden en tapt sak. Innrømmer glatt at at reagerer negativt på at etniske norske mennesker som burde vite bedre sier "sjapp deg til sjåppen og sjøp sjylling sjøtthue". Møter man folk som ikke gidder å snakke riktig sier det mye om en person. Og jeg retter mine egne barn slik at de kan snakke på riktig måte. Ikke påtatt kul kebabnorsk/ghettospråk. Mennesker med opphav utenfor Norge er unnskyldt , hadde jeg flyttet til italia i voksen alder ville jeg nok ikke fått til riktig uttale eller preposisjoner heller. Men Sj- kommer til å overta , sånn er det bare...men jeg liker det ikke. Anonymkode: aad92...ec1 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. april 2016 #15 Del Skrevet 15. april 2016 21 minutter siden, AnonymBruker skrev: Voksne mennesker som sier schøtt og schole osv, høres rett og slett mindre begavede ut. Jeg kan ikke skjønne at de ikke forsøker å korrigere det. Anonymkode: 28d58...f92 Enig! Anonymkode: aad92...ec1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. april 2016 #16 Del Skrevet 15. april 2016 4 minutter siden, Tekopper skrev: skarre-r'en på vandring og om noen vil repetere litt VGS pensum om språk i endring kan de gjøre det her Selvfølgelig. Kom ikke på det med det samme. Jeg er fra Bergen og tidligere skulle man ikke langt utenfor bygrensen før det var rulle-r, mens nå blir skarringen mer og mer vanlig, også lenger og lenger unna. Anonymkode: 8855e...451 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. april 2016 #17 Del Skrevet 15. april 2016 48 minutter siden, AnonymBruker skrev: Diskuterte dette med en person som har doktorgrad i språk. Litt flåsete sagt er det ingen talefeil. Det er latskap. Kj- lyden er vanskeligere / mer slitsom enn Sj lyden. Sj- lyden kommer først hos barn Kj- kommer med trening. Språket er i konstant endring og desverre er Kj- lyden en tapt sak. Innrømmer glatt at at reagerer negativt på at etniske norske mennesker som burde vite bedre sier "sjapp deg til sjåppen og sjøp sjylling sjøtthue". Møter man folk som ikke gidder å snakke riktig sier det mye om en person. Og jeg retter mine egne barn slik at de kan snakke på riktig måte. Ikke påtatt kul kebabnorsk/ghettospråk. Mennesker med opphav utenfor Norge er unnskyldt , hadde jeg flyttet til italia i voksen alder ville jeg nok ikke fått til riktig uttale eller preposisjoner heller. Men Sj- kommer til å overta , sånn er det bare...men jeg liker det ikke. Anonymkode: aad92...ec1 Alt i dette innlegget er helt fullstendig korrekt. Jeg tviholder også på kj-lyden og vil gjøre det til min dødsdag, og jeg gremmes jeg også, men dette er nok en kamp man er dømt til å tape. Jeg er halvt ikke-vestlig og har vært omgitt av venner uten kj-lyd helt siden jeg ble født tidlig på 1990-tallet, men jeg har heldigvis hatt foreldre (både den norske og den ikke-vestlige) som har vært opptatt av at jeg skal snakke mest mulig korrekt. Jeg tror rett og slett ikke jeg hadde blitt tatt like mye på alvor i jobbsammenheng uten. Man ser jo den samme utviklingen med uttalen av bokstaven L hos barn en del steder på Østlandet, at en enklere variant fortrenger den tradisjonelle. Jeg kommer til å kjempe imot jeg også, men jeg innser at den enkleste uttalen nok tar over til slutt. Dessverre. Anonymkode: 40774...93a Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Vox_populi Skrevet 15. april 2016 #18 Del Skrevet 15. april 2016 4 timer siden, AnonymBruker skrev: Litt flåsete sagt er det ingen talefeil. Det er latskap. Talefeil eller latskap – samme sak. Når barn (eller voksne) ikke snakker reint, er det fordi de finner det enklere å tale slik. Det er sjeldent at talefeilen har en anatomisk eller muskulær bakgrunn, det er bare en øvingssak. Og finnes det ikke et sosialt press i retning av å snakke riktig, blir feilen permanent, for det er det letteste, og late er jo vi mennesker. Noen lyder ER lettere å lære enn andre; skj er lettere enn kj, skarre-r er lettere enn rulle-r (barn lærer den lettere lyden tidligere enn den vanskelige). Derfor finner en inne i rulle-r -område alltid enkeltpersoner som skarrer uten noen åpenbar grunn. Skarre-r-en er i det tilfellet en talefeil. Inne i skarre-områder finner en derimot aldri enkeltpersoner som spontant har rulle-r. Den er vanskeligere, og det fins ingen grunn å lære den. Mange hevder at kj-lyden er en tapt sak og at det er en slags naturlov som fører til at skj vil vinne. Ja, skj vil vinne om folk LAR den vinne, så enkelt er dét. Så lenge oppfatninga er at skj-uttale skal forstås og aldri rettes på, vil det gå slik. Men det er ikke sikkert, skikkene kan forandres. De godt voksne av oss husker godt at før i tida spurte man aldri om det var greit før man tente sigaretten. At den skikken skulle kunne endre seg så fundamentalt på noen få tiår, husker jeg folk bare blåste av. Vil folk at kj-uttalen skal vinne, så vinner den. Men bryr de seg ikke, taper den. Når det gjelder skarre-r, ser det ut til at den vil erobre hele Vestlandet fra Stad til og med Aust-Agder, der Arne Torp er ifra. Han har en interessant teori om hvorfor skarre-r har stanset sin utbredelse nettopp der. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Silfen Skrevet 15. april 2016 #19 Del Skrevet 15. april 2016 Verken talefeil eller latskap her i Bergen. Vi bare er sånn. 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
x Skrevet 15. april 2016 #20 Del Skrevet 15. april 2016 Det er trist når språket uttales feil bare på grunn av latskap. Når folk sier "sch" får jeg lyst til å slå til dem.. (neida..) Hmm, jeg trodde rulle-r var lettere å uttale enn skarre-r. Jeg vokste opp på Vestlandet. Har en mor fra Østlandet og en far fra Vestlandet. Da jeg var liten snakket jeg østlandsk med rulle-r, men da de andre barna mobbet meg, la jeg over til vestlandsk med skarre-r. Nå er det helt umulig å få til den rullende lyden. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå