Gå til innhold

Serum vs krem - hva er egentlig forskjellen?


Roci

643 visninger

Skal du velge en krem eller et serum i hudpleierutinen din? Stort sett vil jeg si ja takk, begge deler, selv om serum av og til kan være tilstrekkelig alene, f.eks. dersom du bruker et serum som gir fukt. Da kan det hende at du kan droppe fuktighetskremen. Kremer og serum er formulert ulikt, de inneholder ulike ingredienser og har ulike funksjoner for huden.

Serum har som regel en mer tyntflytende konsistens, de er ofte - men ikke alltid - oljefrie, de inneholder sterkere konsentrasjoner av aktive virkestoffer og er beregnet på å virke dypere i huden, ikke bare på overflaten. Man kan selvsagt velge en krem som inneholder aktive ingredienser også, men fordi en krem - i motsetning til et serum - også inneholder diverse fuktighetsgivende og fuktighetsbevarende ingredienser, kan dette gå på "bekostning" av mengde eller konsentrasjon av aktive virkestoffer som kremen kan inneholde. I tillegg kan fuktighetsbevarende ingredienser - som har som oppgave å forhindre fuktighetstap ved å danne en beskyttende hinne på huden - samtidig hindre andre ingredienser i å trenge ned i huden.

Nerdealarm: Dette har bl.a. med molekylstørrelsen til ingrediensene i serum og krem å gjøre. Såkalte emollienter og okklusiver - dvs. mykgjørende og fuktighetsbevarende ingredienser som f.eks. ulike typer fettsyrer og oljer - har større molekyler som ikke kan "slippe gjennom" hudcellene i stratum corneum, altså det øverste hudlaget. Serumer er som oftest formulert uten emollienter og okklusiver, og har dermed en mindre molekylstørrelse som gjør at ingrediensene kan nå ned i stratum corneum til dermis (lærhuden).

(Illustrasjon: Pexels)

0 kommentarer


Anbefalte kommentarer

Det er ingen kommentarer å vise.

×
×
  • Opprett ny...