Gå til innhold

I møte med mennesket


Rhodiola

207 visninger

Jeg vet ikke med dere, men inntrykk, meninger, diskusjoner og sosialt sammenspill er noe jeg praktisk talt lever av og lever på. Av den grunn er jeg medlem av flere nettforum, fordi jeg liker å nå så mange mennesker som overhode mulig. Uten å gå nærmere inn på detaljer kan jeg også ta med at jeg er forummoderator i ett av dem, noe jeg trives med.

I møte med mennesket
Fokuserer jeg så godt det lar seg gjøre på effektiv kommunikasjon. Ved kommunikasjon har vi alltid det samme grunnlaget, det lyder slik; budskap -> avsender -> mottager. Ett grunnprinsipp i mine øyne for effektiv kommunikasjon er at en tilpasser budskapets leveranse til det en kan anslå som fordøyelig for mottageren. Av den grunn må du ta mottagerens eller leserens forutsetninger i beregningen før du skal forsøke å levere ett budskap. Hvis ikke risikerer du å sabotere det oppdraget som er å kommunisere; det du prøver å uttrykke blir ikke mottatt/forstått av lytteren/leseren/mottageren. Dette er det eneste sikre tegnet på at forsøket på kommunikasjon har feilet.

Det er stort sett ikke noe galt med å gjøre feil, det vil vi jo alle gjøre mange ganger i vår tid her på planeten. Når du derimot forsøker å være i samspill med andre mennesker er det ganske essensielt at du kan å kommunisere. Det er noe vi lærer med tiden, men de aller fleste som flyter i ett nettforum er over 16 års alderen, ved dette punktet i livet har du etablert nogenlunde gode rutiner for kommunikasjon. Absolutt ikke helt, og det kommer med tiden det også.

Medieuttrykk og mediesamfunnet Vg2 og Vg3 - Koding av melding - NDLA

Jeg ønsker å kjøre på med ett eksempel på effektiv kommunikasjon, og ett eksempel på mangelfull kommunikasjon.
Martin (43) er engasjert i debatten ang. bruk av ordet ''hen'' til å referere til begge kjønn på en nøytral måte, som skjer i Finland. Dette skal han kommunisere til en kjenning av svigerbroren sin. Kjenningen Arve (38) er tilfeldigvis skeiv, og aktiv i Oslo Pride som styremedlem.

Sitat

M: Jeg synes ikke at det er greit å skal lære barn at de kan velge hvilket kjønn de skal være. Rett er rett, menn er menn og damer er damer.
A: Hvorfor det? Hva er galt med å legge opp til at en skal få være seg selv? Hva med å lære barn fra starten av at vi alle er like?
M: En skal ikke lære barn om sånt, en legger bare opp til vrangforestillinger om hva som er rett og galt. Det er ikke normalt og ting skal få være det det er. Ting må være normalt!

I denne dialogen trekker Arve seg ut av samtalen, han har hørt hele sitt liv at homofili er galt her og der. Hans erfaring tilsier at ord som ''normalt'' og ''vrangforestillinger'' ofte kommer fra mennesker med kompliserte følelser til ting som for eksempel seksualitet og hvorvidt andre mennesker skal få praktisere sin form for kjærlighet. - Selv om Martin aldri sa at han var imot homofile, transpersoner eller lesbiske antar Arve det fordi han har erfaring fra tidligere hvor han har blitt møtt med de samme ordene.

I neste dialog skal jeg prøve å illustrere hva jeg mener ville vært en måte å levere budskapet på slik at det ble forstått.

Sitat

M: Jeg spekulerer en del på den saken i Finland. Har dere sett den? De har innført i skolene at barn skal uavhengig av kjønn omtales med ''hen'', fordi det er kjønnsnøytralt. Hva synes dere?
A: Det så jeg! Jeg vet ikke helt hva jeg synes, men ett godt initiativ som bunner i gode intensjoner synes jeg det er!
M: Enig! Men jeg synes det det er litt spesielt at barn som ikke har evnen til å sette saker i perspektiv med alle aspekter med i vurderinger når det kommer til f.eks kjønnsidentitet skal bli introdusert til noe som samfunnet enda ikke er vant med. Kan ikke dette føre til at det stilles spørsmål som fører til enda mer forvirrelse for barnet?
A: Der sier du noe, og det er fult mulig. I og med hva samfunnet og historien har vist oss så kan det kanskje kreves en drastisk omveltning for å gjøre en endring? For eksempel når Florence Nightingale ville innføre trygge og forsvarlige rutiner for hygiene og pasienthåndteringer ved sykehus og gamlehjem. Det var kontroversielt helt til det viste seg at hun hadde rett ang. smittekjeden og forebygging av alvorlige sykdommer.
M: Det er ett godt poeng, endring fører med seg mye interessant debatt!

Forskjellen i disse eksemplene er at du ser Martin bruker ord som ''synes'' istedenfor å fortelle mottageren hva som er rett og galt. I tillegg stiller Martin åpne spørsmål og vil engasjere mottageren til en samtale og utveksling av tanker og ideer. Enveis-kommunikasjon fungerer veldig sjeldent i sosiale og nære relasjoner, jeg vil påstå at det aldri fungerer med enveis-kommunikasjon i menneskelige relasjoner. Ikke fortell folk hva de skal tenke, mene eller synes - det er en mye bedre idè for deg at du introduserer dem for hva som gjør at du synes a, b og c i tillegg til at du åpner opp for at de skal få lov til å delta i og bidra til samtalen. Engasjer folk, ikke steng dem ute. 

Hvis du velger å kjøre en taktikk hvor du skal formidle ett budskap uten mulighet for å motta impulser og ideer selv vil du ikke bli tatt seriøst. Dette gjenspeiler seg i historien, psykologien, sosiologien og alle andre fag som ikke er gym. Kanskje mest relevant av alt så gjenspeiler dette seg i debatter på nettforum. Det er enda mer praktisk å kunne se i ett arkiv etter tegn på god og dårlig kommunikasjon.

Det finnes ingen type du kan gjenkjenne med dårlige kommunikasjonsevner, og det er jo det vakre med det! Du må faktisk bli med i en samtale for å kunne avgjøre hva slags person dette er. Med andre ord må du gi folk en sjanse til kommunikasjon før du kan gjøre deg opp en realistisk mening om det.

Da håper jeg at du fikk nye inntrykk og noe å stusse over på morgenen, tusen takk for at du leste dette innlegget. Forhåpentligvis kunne du ta noe ifra det. Setter pris på tilbakemeldinger via PM eller som kommentar. Takk! 

Endret av Rhodiola
illustrasjon av avsender -> mottager.

0 kommentarer


Anbefalte kommentarer

Det er ingen kommentarer å vise.

Gjest
Blogginnlegget er nå stengt for flere kommentarer
×
×
  • Opprett ny...