Gå til innhold

Klart Jeg Kan! Bygge min egen hytte...


Klart Jeg Kan!

Anbefalte innlegg

Tenkte jeg skulle opprette min egen dagbok her på nett så jeg i ettertid kan kikke tilbake og huske prosessen for realiseringa av min store hverdagsdrøm: <b>Jeg bygger min egen hytte!!!</b> <img src="http://forum.kvinneguiden.no/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/gallery_1879_28_1818.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":kaffekopp:" border="0" alt="gallery_1879_28_1818.gif" />

Jeg bygger ikke helt alene selvsagt, er veldig takknemlig for all hjelp jeg får, uten mine hjelpere ville jeg aldri klart å gjøre dette.. Men, til syvende og sist er det jeg som har ansvaret for å betale regningene og hytta skal være bare min! Tenker å gjøre stas på de som har hjulpet meg underveis når jeg en dag er ferdig, så listene mine som sannsynligvis blir nedtegnet er til "internt" bruk.

<b>Status pr 1. oktober 2009:</b>

Halv million i lån.

Eier mine 2 mål med fritidseiendom og betaler allerede hytteskatt for den.

Hytta er delvis levert, siste rest fra hytteprodusenten kommer 5. oktober.

Grunnarbeid unnagjort, mangler bare kronen på verket på 3 pilarer, og det får vi vel unnagjort i løpet av de første dagene i neste uke.

Utekjøkkenet er i full drift. Fikk en stor og flott gassgrill som har vært verdt sin vekt i gull mange ganger allerede. Utrolig hvor sulten man blir når man graver hull i bakken!

Fargen er bestemt, jeg beiser hytta grå, men har ikke bestemt hvilken farge jeg skal ha rundt vinduene enda.. høstfarge eller rett og slett bare hvit?

Bygger tømmerhytte.

Det blir en snerten, liten laftet sak på vel 40 kvadratmeter + hems. Det blir stort nok for mitt behov, 2 soverom, kjøkken stue og bad på grunnflaten. Utemiljøet har jeg ikke helt planlagt hvordan jeg vil ha det - får ta det litt som det kommer ut fra hva som blir praktisk.. Men det er flott skiterreng like ved, og entusiastene går opp på fjellet bak med truger og kjører ned på ski... Jeg foretrekker turen sommerstid - det er nesten så en stakkars nordlending mister munn og mæle over den vakre naturen vi har rundt oss!!

Har aldri hatt noen drøm om å starte vertshus i påska eller sommerferien, men hytta er akkurat i passelig "kaffebesøksavstand" fra der jeg bor - så jeg håper at venner vil ta seg tid til å stikke innom. Ser for meg ei og anna jentehelg, men grunnen til at jeg ønsker meg denne hytta er primært fordi jeg ønsker meg ut av byen i helgene og når jeg har turnusfri. Håper også at dette skal bli en plass som sønnen min får et ålreit forhold til, det blir hans morsarv når den tid kommer! Og en og annen kosehelg med kjæresten blir vel heller ikke å forakte! <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/wub.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":rødme:" border="0" alt="wub.gif" />

Satser på at investeringene jobber for meg, og at verdien til slutt blir større enn lånet jeg da har..

Gleder meg til helga, da begynner vi å bygge oppover etter uker og måneder i ei gjørmete tomt i skogen. Håper vi har vært nøye nok i forarbeidet, har i allefall brukt en liten formue på pilarene og det andre som ligger godt under bakken. <img src="style_emoticons/<#EMO_DIR#>/msn24.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":foto:" border="0" alt="msn24.gif" /> Alt er grundig dokumentert og skal inn i hyttedagboka i papirform!

<b>Mennesker jeg ikke kunne ha klart meg uten i grunnarbeidet:</b>

Pappa - graver, sementblander, fintenker, snekker ingeniør...

Kjæresten - utallige timer med spade, sement, beis og trillebår. Holder humøret mitt oppe når jeg er sliten...

Jr - Trillebårsjåfør og bestefars høyre hånd, ryddet masse skog!

Tante S - catering, mellomlagringsplass, spadearbeid for isolering, barnepass, bær og grønnsaker, lån av stige, grev, jernrive....

Onkel A - utallige timer i traktoren, hjelp med pilarer, ingen protester til byggesøknaden! Stolpeklype, verdens best utstyrte garasje, brøyting og vaktmestertjenester..

Mamma - beising av "kårboligen"

Onkel H - sementblanderen gikk i maange timer, vindushjelp og stilasjelån!

Onkel T - gassgrill og hyttekjøkken inne

Venninne L - for lån av bil og planlegging av kjøkken

Venninne I - for transport og luftetur på landet

Venninne B m/barn - for hjelp med siste rest av isoleringsjobb og muffins i ei gjørmete tomt

Venninne O - for transport, lån av bil og den fine sovesofaen jeg fikk!

Venninne MB m/barn - for hjelp med spadetak selv med dårlige armer

Naboen - for utallige meter med duk og rør til pilarene, samt gode rabatter

Kompis JE - estetisk rådgiver: beis og belegg

Kompis OM - Hjelp med utgjevning av området mellom pilarene

Eksmannen - som fikk meg til å innse at det ikke skjer noe før man begynner, og man må gjøre tingene selv!

Endret av Klart Jeg Kan!
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Så hyggelig lesning! Og gratulerer med å ha kommet så langt.

Du er jamen heldig som har så mange hjelpere rundt deg. Og det høres ut som hytta ligger på en super plass.

Jeg er foreløpig på drømmestadiet med tanke på å bygge hus/hytte selv, men elsker å lese om andre. Leter etter tomt akkurat nå.

Klart du kan, klart jeg kan!

Denne kommer jeg til å følge med på. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

:velkommen: Så koselig at du gir deg til kjenne som leser "Hjertesukka" - her er du velkommen til å spørre og gjerne komme med innspill! Vet ikke om jeg er så mye til inspirasjon, men det dukker vel i allefall sikkert opp litt erfaringer og refleksjoner over prosessen her i allefall..

Ny statusoppdatering - to dager til i tomta har passert! :duskedame:

Lørdag:

Siste rest av sementblanding unnagjort, pene og solide fundamenter til terrassen støpt.

Grøftene måtte friskes opp i etter lengre tids nedbør, sandmasse lagt under hytta for å gjevne ut underlaget under hytta så det blir fint å mellomlagre "ting" der. Fordelt noe grus rundt ytterkant av der veggene blir, ser pent ut nå!

Trær som ble felt i sommer er lagt i rett haug, klar til saging.

Søndag:

Dragere og svill lagt ut!! Endelig bygger vi oppover. Stor krise avverget når vi fant to korte veggbiter som var lagt i ei ulogisk eske. Hadde forberedt meg på en illsint tlf til hytteleverandøren som 1. punkt mandags morgen - glad for at jeg fikk tid til å tenke meg om, og ikke minst lete! Har også lagt 1. laft oppå svillen, samt mange av gulvåsene.

Har lagt ut bilde på Facebook så mine nære og kjære kan følge utviklinga, men det er en mappe som ikke alle har tilgang til. Føler ikke for å dele "alt" med alle der.

Nydelig vær hele helga. Minusgrader, men sol og så godt som skyfri himmel har gitt oss flotte kaffepauser ute og to impulsbesøk av nysgjerrige venner og en hyttenabo. Koselig det, men jeg håper de ikke forventer særlig til bevertning når de kommer. Har alltids en :kaffekopp: men ikke allverden med tid til å skravle.. Elgjegerne er på plass i dalen, en ruslet forbi oss der vi jobbet med slegge og treverk. Kan ikke forestille meg at de er så begeistret for vår aktivitet, og siden det sannsynligvis ikke vanker så mye som en elgburger på meg om jeg tyster - lot jeg vær å fortelle hvor det er blitt observert en liten familie! Jakten er vel en del av moroa for de karene der, så de kan bare rusle nede i skauen mens elgen ligger godt oppmot snøen i snaufjellet og kikker på dem. :fnise:

Denne helga har jeg hatt god hjelp av søsteren min, pappa og sønnen min - og tante har donert vafler og kaffe :jepp: Kommer nok ikke til å gå ned ett gram under denne byggeperioden! Satser på full arbeidsuke med hytta denne uka som kommer. Vinterdekk er på, så vi kan starte hjemmefra tidlig om morgenen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så da er du kanskje over den verste kneika? Jeg mener, når bygget reiser seg så glemmer man kanskje alt slitet med å legge alt til rette. Høres iallefall kjempespennende ut!

-Tok det forresten lang tid før tomta var byggeklar? Og var det mye styr med nabovarsel? Jeg ser nemlig for meg at starten kan ta lang tid.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For å svare på spørsmålene dine først:

Tomta var regulert til fritidseiendom før jeg overtok den, så det var bare byggesøknaden som måtte sendes etter at jeg hadde bestemt meg for leverandør. De jeg kjøpte hytta av ordnet med byggesøknaden, så den var bare å undertegne og sende til rett kommune. (Glemte å dobbeltsjekke at plassering av bygget på tomta var rett, og leverandør hadde tegnet den inn på kanten av en skrent. KRISE!!! Men en velvillig kar i kommunen skjønte problemet mitt, og sa at jeg bare kunne sende en korrigering når plasseringen var i orden.) Saksbehandlingstiden var på 3 uker etter at gebyret for byggesøknad var betalt - hørte jeg ingenting var det bare å gå i gang. Jeg hørte ikke'no, og startet i august med graving og drenering.

Grunnarbeidet trakk ut i tid, mest fordi vi ikke hadde det travelt - men også litt fordi jeg ikke visste hvor mye arbeid det var å grave hull til pilarene for hånd... I tillegg til å støpe selve søylene skulle de også isoleres, det var "kosearbeid" mens jeg ventet på levering av hytta.

Muntlig avtale med leverandør var å få hytta levert i midten av september, men i kontrakten sto det "Innen utgangen av sept." Jeg fikk levert hytta 30.09, og så kom det to forsendinger til uti denne måneden.. :kjefte: Vet ikke helt om jeg er så fornøyd med akkurat DET, så jeg har fortalt leverandør i klartekst at jeg er ei ung dame som har tenkt å fortelle om hytta mi i mange år framover, og de burde være interessert i god reklame.. Han skulle tenke ut en evt. kompensasjon. Har ikke hørt noe fra han, men hva er det rimelig å forvente når man bruker ca 300.000 og det blir tull på flere fronter?

Rent byggemessig har vi kommet omtrent opp til taket nå. Hadde sikkert gått kjappere hadde vi hatt bedre vær, men det får vi jo ikke gjort noe med. Har lagt grunnlaget til hemsen i dag, og i tillegg har det gått veldig greit å dra veggene sammen over vinduer og dører. Det så skikkelig skummelt ut når det var glipper på 5 cm.. Vurderte en periode svingdør! :fnise: Men jeg har jo "Gubbdagis" der oppe nå, så alle karene som stopper oppom blir strippet for (laste-)stropper for å holde vegger tørre under presenninger. Hytta har nå sammenhengende "kasse" og klare rammer for vinduer og dører.

Det er slitsomt å bygge selv, men jeg er glad for at jeg har muligheten til å være med å realisere drømmen min plank for plank! Tror jeg ville mistet viktige deler av byggeopplevelsen om jeg bare skulle male vegger og isolere.

Har vært på shopping i dag. Impregnerte 2"4, spade til å måke snø og vanntette vintersko er et must for jenter som meg! I kveld koser jeg meg med et lite glass vin, og gleder meg til ny arbeidsdag i morgen!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for svar på spørsmålene mine. Åh, misunner deg litt nå. Og du har jammen meg fortjent et glass vin. Tenk så langt du er kommet og så mye du har jobbet.

Gubbdagis, haha.

Men jeg har en liten feiring idag jeg også: har snakket med en bonde som kunne tilby meg ei tomt!!!! Jeg må tenke litt på det, for det var vel ikke akkurat der jeg hadde tenkt meg, men likevel. Klarerte tomter vokser ikke på trær, og hvertfall ikke rimelige ved sjøen. Og det er ikke SÅ avsides, liksom.

Skål!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Tusen takk for svar på spørsmålene mine. Åh, misunner deg litt nå. Og du har jammen meg fortjent et glass vin. Tenk så langt du er kommet og så mye du har jobbet.

Gubbdagis, haha.

Men jeg har en liten feiring idag jeg også: har snakket med en bonde som kunne tilby meg ei tomt!!!! Jeg må tenke litt på det, for det var vel ikke akkurat der jeg hadde tenkt meg, men likevel. Klarerte tomter vokser ikke på trær, og hvertfall ikke rimelige ved sjøen. Og det er ikke SÅ avsides, liksom.

Skål!

Spørsmål: Hvordan er tomteprisene der du bor? Hvor stor hytte ønsker du å bygge? Det er så masse fint å velge mellom...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Søndag kveld og jeg har bygd over bakken i en uke! :jepp:

Har nå kommet helt opp til mønet på tre av fem vegger og gjort klart til arbeid i høyden på de siste som gjenstår. Vi går vel løs på dem tidlig mandag morgen, håper værmeldinga stemmer så vi får oppholdsvær til og med onsdag for da rekker vi kanskje å få tak på herligheten før helga kommer!

Savner å trene og treffe venninner, gå i butikker eller på cafe! Men, jeg må bare løfte blikket og jobbe meg frem til målet så får jeg vel tid til det også. Sparer forhåpentligvis litt penger på denne pendlingen mellom tomt og hjem, det går jo bare penger til byggevarer og mat for tiden. Når er det vanlig med mønsås-kalas? Må vel ha cognac'en klar til karene så det ikke blir utstoppet mann hengende i mønet!

Venter også spent på om leverandøren tar kontakt for å tilby evt kompensasjon for kontraktsbrudd.. :filer:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Spennende å følge deg.

Mønsåskalas? Det er slike ting jeg føler meg veldig usikker på, men jeg har vært borti det en gang før, og da var det kake og en bittebitteliten skål til de som jobbet der, husker jeg.

Ellers er prisene begynt å stige der jeg har blinket meg ut også- ei øy i fjordgapet på Vestlandet. Men bonden har tilbudt meg ei rivningstomt rimelig ikke langt fra sjøen! Så nå tenker jeg så det knaker. Mulig jeg slår til. Og da skal jeg lage meg dagbok/blogg jeg også. Skal forresten ha vinterisolert bygg med alle fasiliteter er meningen. Størrelse i underkant av 100kvm.

Må får høre hvordan kalaset gikk? :) Og hvordan det går med kompensasjonen.

#krysser fingrene for oppholdsvær#

Endret av hjertesukka
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Det ble mønsåsfest på oss, men siden vi fremdeles jobbet i høyden og det var midt på dagen tok vi det pent! :) Det ble cognac til kaffen etter en deilig varm lunsj, og resten av cognacflaska fikk han som har kjørt opp alle materialene!

Har hatt litt datatrøbbel, så her har det blitt dårlig med oppdatering. Men; det går fremover nå!! Vi legger taktro, så snart er det klart for takshingel og pipemontering. Har kommet frem til at det er fremdeles smart å passe seg for ting som kommer ramlende ovenfra, har ei salig kul i panna etter å ha fått ei jernstang fallende på hode/ansikt.. :kjefte: Har begynt å beise vinduskarmer hjemme så jeg slipper å henge i stigen og gjøre det når de står ferdig montert. Hytta blir dermed lys grå på sprosser og rundt vinduer/dører og en slags mellomgrå på resten. Tror det skal gli greit inn i skogen!

Det ordnet seg med leverandøren, fikk en liten kompensasjon så jeg er ikke så veldig furten lenger.. Men det er irriterende å oppdage at jeg har fått materialer i feil dimensjon også, vi har brukt kjedelig mye tid på å høvle bord så vi får dem på plass! :(

Merker at det går kraftig mye saktere når vi er tilbake i hverdagen!

Har bedt om tilbud på komplett ildsted fra to hold, Neumann bygg svarte kun at selgeren ikke var tilbake før lenge etter at jeg måtte ha ett svar, så da ble det Byggmakker og en Dovre F602 med stålpipe. Tenker det skal bli fint når det kommer opp!

Har også fått inn pristilbud på gassdrevet forbrenningstoalett + tisseløsning som jeg tenker å slå til på. Det går fremover, sakte men sikkert!

Det var alt jeg har tid til nå, skal heller forsøke å få oppdatert litt hyppigere heretter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Lysegrått skal jeg også ha! Nydelig farge, grått er fint i alle nyanser, synes jeg.

Ikke så mye nytt her, jeg drar bare rundt og samler ideer. Nå har jeg vært på besøk hos ei venninne som har fått seg varmepumpe i huset sitt. Og hun var godt fornøyd med den. Miljøvennlig og trekker lite strøm, sies det.

Men har også lyst på god, gammaldags vedovn, slik som du skal ha. Jeg er veldig glad i levende flamme. :fnise:

Kommer du inn/ferdig til jul?

:tre:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Håper å være inne før jul, men det er ingen krise om det ikke går.. Sønnen min ønsker å feire nyttår der inne, og jeg jubler innvendig for at han har lyst å begynne å bruke plassen! :)

Status på byggeplassen:

Vinduer inne på hems, kjøkken, bad, gang og ett i stua. Mangler på soverommene og ett stort et i stua, ikke isolert dem enda..

Gulv komplett på soverommene og på badet!

Isolert det meste av gulvet i stua.

Taket er tett, mangler pipe..

Gjenstår alle innerdører, ytterdør og verandadør, listing..

Snart kan vi overnatte der, så vi slipper å kjøre hjem mellom øktene!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hytta mi er magisk! :jepp:

Sendte kameraet mitt med pappa, min handy hunk, og fikk det tilbake med bilder av hytta som er tett! ALLE vinduer er inne, verandadør og ytterdør også montert nå! Og jeg som ikke har vært der på flere dager nå, likevel skjer det ting der :ler: Det er herlig!

Håper på en dag til beising nå til helgen, rekker vel det mellom juleverksted og andre sosiale hendelser! Klarer jeg en dag i tillegg med gulvarbeid er det supert..

Feiret god innsats hos kjernen av dugnadsmenn med å ta de med på asiatisk resturant her i helga som gikk. Koselig å få vist kara at jeg setter pris på all hjelp!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

  • 3 måneder senere...

Lang pause fra skriverier om hytta nå, men det har skjedd litt!

Det ble en lang juleferie pga vinter og kulde, men før vi tok pause var forbrenningstoalett, gulvbelegg til bad, peis og stålpipe kjøpt inn og fraktet til hytta. Gulvet var ferdig lagt så det var trygt å ferdes innendørs!

Februar kom, og vi startet opp igjen.. Satte inn alle innerdørene, listet rundt dem og er nå ferdig med det meste av listing også ved gulv. Ett soverom er helt ferdig, badet er klart for montering av toalett. Kjøkkenet er i tusen deler på stedet, men ikke montert. Fikk hjelp av venninne L med planlegginga av kjøkkenet, ikke bare enkelt når det er såpass strenge rammer å forholde seg til.. Kjøleskap og komfyr skal begge gå på gass og de må stå mot yttervegg hvor det er vindu.. i tillegg skal dele flaske! :) Tror det blir greit når det blir ferdig.

Er litt matt for tiden når jeg leser hyttebloggene fra prosjekter rundt omkring i Norge.. "Alle" kjøper visst alt nytt, har gedigne kjøkken, strøm og fliser over alt. Det må være mye penger i omløp rundt omkring. Men, jeg er som vanlig kjerringa mot strømmen! Jeg har nesten ikke brukt penger på kjøkkenet mitt, har fått et brukt et som er helt greit: hvite fronter med trehvite håndtak (kan byttes ut for en billig penge), skal bare bruke penger på nye hvitevarer & ventilator. Har fått donert gardinstoffer til soverommet som er ferdig og kjøkkengardiner, bestemors gamle kjøkkenbord og min grandonkels hjemmelagde kjøkkenstoler. Synes det er sjarmerende! Har ikke planer om å ha ei striglet hytte, men med tid og stunder blir det nok forhåpentligvis litt mer mitt preg på alt, med tanke på farger og former jeg liker.. Men, sånt får komme etter hvert. Nå er jeg utålmodig etter å komme igang med å få brukt "luftslottet"..

Håper på første overnattinga neste helg - og i allefall påsken i min første egeneide bolig! :danse: Midlertidig brukstillatelse må ordnes snarest...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har vært på en aldri så liten hyttetur i dag, hadde som hovedmål å kjøre innover køyesenga som ble kjøpt inn forrige helg. Har tatt med glava i retur, nå som vi er ferdige å isolere er de bare i veien! Har pusset bort snekkerflekkene på veggene i gjesterommet, så nå er det bare å koste/tørke over, støvsuge og så: montere seng der! :) Hverdagshurra!

Har også startet med monteringa av kjøkkenet, underskapene er på plass, men benkeplata kommer ikke før til helga. Vi sager det til ferdig i byen, kjekt med det som er fort gjort på plassen..

Reiser på hyttetur i morgen, skal ha første overnattinga i egen hytte. Handlelappen er klar, champagne må vi ha med for en sånn historisk stund! Jeg gleder meg masse!!! Planen for helga er kort fortalt: pusse ferdig på veggene, liste så mye som mulig ferdig og kanskje også rekke å legge belegg i gangen? Vindusbrett skal på plass, kanskje vi kan sage vekk litt kapp så vi har opptenningsveden klar til peisen blir montert :) Mye småpjusk som kan gjøres, men vi skal også kose oss! :klemmer:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

:strix: Første overnattinger bak meg nå, for ei helg! Godt å slippe å kjøre frem og tilbake hver dag, endel gjort og selvfølgelig endringer i arbeidsplanene! Champagnen sprettet og vi feiret utendørs, godt påkledt mens vi ventet på anstendig temperatur inne...

Snømåking av hyttetak, puss av vegger, vindusbrett oppe og gangen mangler nå bare gulvlistene etter at gulvbelegget ble lagt ut og dørene ble rammet inn. Køyeseng montert på gjesterommet og overskap og benkeplater på kjøkkenet. :) Masse synlig arbeid med andre ord! Dette er kjempeartig!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så gøy å lese! Gratulerer med første overnatting!

:roser:

Den innredningen din høres kjempekoselig og personlig ut. Man trenger ikke ha alt siste skrik, enig der.

(ikke noe nytt her, skal se på ei tomt i mai er meningen)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for gratulasjonen! :)

Søknadsskjema for midlertidig brukstillatelse ligger hjemme og er nesten klar til å sendes til kommunen - må få det gjort i løpet av dagen! Neste hyttetur (dagstur) er planlagt disponert til opprydding, for å få ut overskuddsmaterialer og sagbenk fra stua. Kraftig runde med pussepapir før kosting/vask og så er det klart for møbler! Første påske i egen hytte ser ut til å bli en realitet :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 5 uker senere...

Siden jeg har sagt A, så får jeg komme med B:

Har kjøpt tomt denne uka! Jeg er så glad at jeg holder på å lette fra bakken. Men spørs om jeg begynner med noe bygging i sommer.

Så nå er det vel på tide å lage sin egen blogg eller dagbok!

:hoppe:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...