Gå til innhold

Hvordan vet dere hva dere kan spise?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Jeg har gått ned i vekt og tenker å holde meg der hvor jeg er nå. Men egentlig har jeg jo ikke peiling på hva som er normalt å spise i og med at jeg har gått så lenge på diett og det jeg spiste før det var jo alt for mye. Så jeg lurer på om dere kan si ca hvordan dere forholder dere til mat og trening. 
Tenker dere mye over vekten og hva dere spiser eller tar dere bare det som blir servert eller det som dere får lust på?
Jeg skulle ønske jeg kunne fått et avslappet forhold til mat men samtidig holde vekten.

Anonymkode: e33dc...c6b

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Jeg tror at et avslappet forhold til mat er avgjørende for å kunne holde vekten.

Jeg har gått ned i vekt før (Grete Roede, eller bare spise mindre), men opp igjen etterpå fordi jeg ikke hadde lært hvordan jeg skulle spise og bevege meg i mitt virkelige liv. Jeg var proppet full av teori, men det var ingen reell kompetanse. 

For meg ble Myfitnesspal redningen. Jeg logget matinntaket mitt hver dag, i grove trekk på forhånd, og justerte etterhvert som jeg spiste og kunne legge inn eksakt vekt av hver ting. Jeg tok sikte på å treffe kalorimålet mitt, og samtidig få i meg rikelig protein og fett, samt "5 om dagen". Det var det; ingen andre "føringer". For å kunne spise mindre over tid, ble det til at jeg måtte prioritere og avveie mellom smak og næring - jeg lærte meg etterhvert hvordan jeg skulle få i både pose og sekk, hvordan jeg skulle spise for å få i meg det jeg trengte og det jeg hadde mest lyst på. Det var den store forskjellen.

Veldig mye ble forandret på en gang, under gjensidig påvirkning, og over tid - spisevaner, innstilling til mat, forventning til hvordan jeg ville føle meg før, under og etter måltider, matvalg, smakspreferanser, handlerutiner, matlagingsteknikker, holdninger til kropp, helse, samfunn. Veldig mye er også akkurat som før. Jeg spiser i all hovedsak de samme tingene, men ikke i samme mengdeforhold/frekvens, og oftere originalprodukter/hjemmelaget. Jeg trener ikke, men jeg beveger meg rikelig i det daglige. Pussig nok spiser jeg og beveger jeg meg ganske likt som jeg gjorde i oppveksten. Det kan kanskje være et utgangspunkt for deg også?

Jeg tenker ikke mye på vekta mi, men jeg veier meg hver dag og følger med på trenden. Når jeg ser at jeg er på vei opp, blir jeg strengere med inntaket (bare spise måltider).

Jeg tenker over hva jeg spiser, men jeg takker ja til hva som helst som jeg har lyst på så lenge jeg har plass.

Endret av Pringle
  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg følger med på vekta og justerer hvis jeg ser at jeg går opp i vekt. 

Ellers synes jeg Pringle kommer med mange gode poeng i sitt innlegg. Personlig forholder jeg meg til denne pyramiden, den funker supert for meg. Jeg spiser litt kjøtt, fisk og ost i tillegg, men i relativt små mengder.

PBD+Food+Guide+Pyramid.jpg

Anonymkode: 53278...39e

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 17.5.2017 den 10.41, Pringle skrev:

Jeg tror at et avslappet forhold til mat er avgjørende for å kunne holde vekten.

Jeg har gått ned i vekt før (Grete Roede, eller bare spise mindre), men opp igjen etterpå fordi jeg ikke hadde lært hvordan jeg skulle spise og bevege meg i mitt virkelige liv. Jeg var proppet full av teori, men det var ingen reell kompetanse. 

For meg ble Myfitnesspal redningen. Jeg logget matinntaket mitt hver dag, i grove trekk på forhånd, og justerte etterhvert som jeg spiste og kunne legge inn eksakt vekt av hver ting. Jeg tok sikte på å treffe kalorimålet mitt, og samtidig få i meg rikelig protein og fett, samt "5 om dagen". Det var det; ingen andre "føringer". For å kunne spise mindre over tid, ble det til at jeg måtte prioritere og avveie mellom smak og næring - jeg lærte meg etterhvert hvordan jeg skulle få i både pose og sekk, hvordan jeg skulle spise for å få i meg det jeg trengte og det jeg hadde mest lyst på. Det var den store forskjellen.

Veldig mye ble forandret på en gang, under gjensidig påvirkning, og over tid - spisevaner, innstilling til mat, forventning til hvordan jeg ville føle meg før, under og etter måltider, matvalg, smakspreferanser, handlerutiner, matlagingsteknikker, holdninger til kropp, helse, samfunn. Veldig mye er også akkurat som før. Jeg spiser i all hovedsak de samme tingene, men ikke i samme mengdeforhold/frekvens, og oftere originalprodukter/hjemmelaget. Jeg trener ikke, men jeg beveger meg rikelig i det daglige. Pussig nok spiser jeg og beveger jeg meg ganske likt som jeg gjorde i oppveksten. Det kan kanskje være et utgangspunkt for deg også?

Jeg tenker ikke mye på vekta mi, men jeg veier meg hver dag og følger med på trenden. Når jeg ser at jeg er på vei opp, blir jeg strengere med inntaket (bare spise måltider).

Jeg tenker over hva jeg spiser, men jeg takker ja til hva som helst som jeg har lyst på så lenge jeg har plass.

Du er heldig som har fått orden på dette. Men det skal vell en god del mat til for å gå opp i vekt igjen også?

Anonymkode: e33dc...c6b

Lenke til kommentar
Del på andre sider

8 timer siden, AnonymBruker skrev:

Du er heldig som har fått orden på dette. Men det skal vell en god del mat til for å gå opp i vekt igjen også?

Anonymkode: e33dc...c6b

Ja, jeg er heldig som ble eksponert for akkurat den informasjonen jeg trengte i akkurat det øyeblikket jeg var klar for å ta den inn. 

For mye mat er det som skal til for å gå opp i vekt. 7000 kalorier over vedlikeholdsnivå tilsvarer en kilo kroppsfett. De fleste går ikke opp av å spise uhorvelige mengder mat på kort tid, men litt mer enn de trenger nesten hver dag over måneder og år. Det kan skje nesten umerkelig, inntil man ikke kan la være å legge merke til det. (Det er derfor jeg veier meg hver dag og er påpasselig med inntaket mitt.)

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pringle, du har så mange gode tanker om kosthold. Synes det er inspirerende. Jeg vokste opp med kun pasta, potet og kjøttdeig. Visste nesten ikke at annen mat fantes, så for meg har det vært (og fremdeles er) vanskelig å tenke annerledes om mat. Hvis du har tid, kunne du tenke deg å legge ut en ukesmeny med hva slags mat du pleier å spise? 

Anonymkode: 57f32...44d

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

4 timer siden, AnonymBruker skrev:

Pringle, du har så mange gode tanker om kosthold. Synes det er inspirerende. Jeg vokste opp med kun pasta, potet og kjøttdeig. Visste nesten ikke at annen mat fantes, så for meg har det vært (og fremdeles er) vanskelig å tenke annerledes om mat. Hvis du har tid, kunne du tenke deg å legge ut en ukesmeny med hva slags mat du pleier å spise? 

Anonymkode: 57f32...44d

Ønsker meg også dette :)

Anonymkode: a9ee4...972

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 timer siden, AnonymBruker skrev:

Pringle, du har så mange gode tanker om kosthold. Synes det er inspirerende. Jeg vokste opp med kun pasta, potet og kjøttdeig. Visste nesten ikke at annen mat fantes, så for meg har det vært (og fremdeles er) vanskelig å tenke annerledes om mat. Hvis du har tid, kunne du tenke deg å legge ut en ukesmeny med hva slags mat du pleier å spise? 

Anonymkode: 57f32...44d

Heh, jeg vokste opp med kostsirkelen, matvarepyramiden, Grete Roede og grønnsaker til hver middag og endte likevel opp med et rævva kosthold... Men jeg kan godt fortelle hva jeg spiser nå, når jeg er hjemme. (Ute spiser jeg det jeg blir tilbudt.)

Frokost er vanligvis to knekkebrød med leverpostei/ost/fiskepålegg, eller 1 skive pumpernickel med ost/salami/roastbeef, og et lite (1 dl) glass melk, eller grøt (havre, polenta, semule eler hirse, kokt på vann og melk) med smørøye, og en porsjon frukt og ca 80 gram rå grønnsaker (gulrot, brokkoli, agurk, rødbeter, kålrot er det det går mest i). Lunsj plukkes fra lista for frokost, men ikke det samme som jeg hadde til frokost, eller nudler, en wrap, makaronivelling, risengrynsgrøt, salat, kokt egg eller omelett, kanskje kakao, fruktyoghurt, sjokomelk eller smoothie, eller uplanlagte middagsrester. Jeg har også hatt yoghurt med nøtter og honning, eller kake, som en del av lunsjen. 

Middag - normale uker - følger ukedag: Mandag suppe/gryterett, tirsdag hvitt kjøtt (kylling/svin), onsdag reprise av mandag, torsdag fisk, fredag "overraskelse", ferdigmat, eller hva som helst som ikke passer i noen kategori, lørdag pizza, pannekaker eller cheese on toast, søndag rødt kjøtt (okse/lam). Supper er nesten alltid grønnsakssupper (ertesuppe, gulrotsuppe, butternutsuppe (=flaskegresskar; jeg rister frøene også), spinatsuppe, paprika/tomatsuppe (alle disse kjører jeg med stavmikser), soppsuppe, løksuppe med brune linser, minestronesuppe). Gryteretter er ofte chili, spaghetti med kjøttsaus, risotto, pasta med erter og ricotta. Når jeg har grønnsakssupper uten bønner/linser/frø, har jeg vanligvis dessert - fruktyoghurt, frokostblanding med melk, tapiokapudding. Kjøtt og fisk ovnssteker jeg med bare litt salt og pepper, og spiser det med stivelse og grønnsaker som jeg synes passer til: Til laks koker jeg brun basmati (gått over fra hvit jasmin)ris og varmer enten erter eller aspargesbønner på ettervarmen i stekeovnen. Til nakkekoteletter har jeg enten søtpotetmos med rød chili eller byggryn, og erter/bønner. Til kyllingvinger/lår: søtpotetmos og erter/bønner. Til torsk: kokte poteter (beholder skallet på men koker i biter), karrisaus, revne gulrøtter. Jeg har litt olje på torsken før jeg ovnssteker den. Til okse/lammekoteletter liker jeg potetmos og ovnsbakte rosenkål (deler dem i to, har på salt og pepper og små biter smør). Til ørret/makrell liker jeg hvetenudler og agurksalat; til makrell synes jeg også det passer med kokte poteter og chilisaus istedenfor nudler. På fredagene har jeg ofte "wok" med risnudler eller ris, eller wraps (2) med kjøttdeig, linser, salat, ost, rå løk, "salsa" (ketchup blandet med sriracha, haha) eller pytt i panne (kjøttdeig, potetbiter, løk, sopp, steker i panne og blander inn worcestershiresaus)  eller stekt ris (steker kjøttdeig, løk, paprika i stekepanna, blander med kokt ris). 

Jeg spiste kveldsmat nesten hver dag fram til i fjor høst. Frukt og grønnsaker var basis, og så en eller annen kombinasjon av ost/nøtter, eller nøttesmør hvis frukt som passet til (grønt eple/peanøttsmør og pære/mandelsmør er helt vidunderlig), eller rett og slett noe fra lunsjlista. 

Dette er opplegget. Jeg skriver opp etterhvert som jeg kommer på hva jeg har lyst på i matplanen, og fyller inn med hva jeg har kjøpt - middagen har jeg ofte bestemt i grove trekk et par uker i forveien, frokost og lunsj en uke i forveien. Det blir ikke alltid sånn i realiteten; av og til er det noe jeg ikke får tak i, eller noe som gjør at jeg må stokke om på dagene, men stort sett kommer jeg gjennom alle middagskategoriene hver uke, og jeg har noe forskjellig i hver kategori hver uke. Jeg handler for det meste mat to ganger i uka, og legger til tining/bløtlegging kvelden før. Jeg synes det er lett å holde seg til - til tross for mange ord for å beskrive - det er enkelt og jeg synes det smaker bra, det går av seg selv og jeg vet alltid hva jeg skal gjøre.

Endret av Pringle
  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 20.5.2017 den 21.37, Pringle skrev:

Heh, jeg vokste opp med kostsirkelen, matvarepyramiden, Grete Roede og grønnsaker til hver middag og endte likevel opp med et rævva kosthold... Men jeg kan godt fortelle hva jeg spiser nå, når jeg er hjemme. (Ute spiser jeg det jeg blir tilbudt.)

Frokost er vanligvis to knekkebrød med leverpostei/ost/fiskepålegg, eller 1 skive pumpernickel med ost/salami/roastbeef, og et lite (1 dl) glass melk, eller grøt (havre, polenta, semule eler hirse, kokt på vann og melk) med smørøye, og en porsjon frukt og ca 80 gram rå grønnsaker (gulrot, brokkoli, agurk, rødbeter, kålrot er det det går mest i). Lunsj plukkes fra lista for frokost, men ikke det samme som jeg hadde til frokost, eller nudler, en wrap, makaronivelling, risengrynsgrøt, salat, kokt egg eller omelett, kanskje kakao, fruktyoghurt, sjokomelk eller smoothie, eller uplanlagte middagsrester. Jeg har også hatt yoghurt med nøtter og honning, eller kake, som en del av lunsjen. 

Middag - normale uker - følger ukedag: Mandag suppe/gryterett, tirsdag hvitt kjøtt (kylling/svin), onsdag reprise av mandag, torsdag fisk, fredag "overraskelse", ferdigmat, eller hva som helst som ikke passer i noen kategori, lørdag pizza, pannekaker eller cheese on toast, søndag rødt kjøtt (okse/lam). Supper er nesten alltid grønnsakssupper (ertesuppe, gulrotsuppe, butternutsuppe (=flaskegresskar; jeg rister frøene også), spinatsuppe, paprika/tomatsuppe (alle disse kjører jeg med stavmikser), soppsuppe, løksuppe med brune linser, minestronesuppe). Gryteretter er ofte chili, spaghetti med kjøttsaus, risotto, pasta med erter og ricotta. Når jeg har grønnsakssupper uten bønner/linser/frø, har jeg vanligvis dessert - fruktyoghurt, frokostblanding med melk, tapiokapudding. Kjøtt og fisk ovnssteker jeg med bare litt salt og pepper, og spiser det med stivelse og grønnsaker som jeg synes passer til: Til laks koker jeg brun basmati (gått over fra hvit jasmin)ris og varmer enten erter eller aspargesbønner på ettervarmen i stekeovnen. Til nakkekoteletter har jeg enten søtpotetmos med rød chili eller byggryn, og erter/bønner. Til kyllingvinger/lår: søtpotetmos og erter/bønner. Til torsk: kokte poteter (beholder skallet på men koker i biter), karrisaus, revne gulrøtter. Jeg har litt olje på torsken før jeg ovnssteker den. Til okse/lammekoteletter liker jeg potetmos og ovnsbakte rosenkål (deler dem i to, har på salt og pepper og små biter smør). Til ørret/makrell liker jeg hvetenudler og agurksalat; til makrell synes jeg også det passer med kokte poteter og chilisaus istedenfor nudler. På fredagene har jeg ofte "wok" med risnudler eller ris, eller wraps (2) med kjøttdeig, linser, salat, ost, rå løk, "salsa" (ketchup blandet med sriracha, haha) eller pytt i panne (kjøttdeig, potetbiter, løk, sopp, steker i panne og blander inn worcestershiresaus)  eller stekt ris (steker kjøttdeig, løk, paprika i stekepanna, blander med kokt ris). 

Jeg spiste kveldsmat nesten hver dag fram til i fjor høst. Frukt og grønnsaker var basis, og så en eller annen kombinasjon av ost/nøtter, eller nøttesmør hvis frukt som passet til (grønt eple/peanøttsmør og pære/mandelsmør er helt vidunderlig), eller rett og slett noe fra lunsjlista. 

Dette er opplegget. Jeg skriver opp etterhvert som jeg kommer på hva jeg har lyst på i matplanen, og fyller inn med hva jeg har kjøpt - middagen har jeg ofte bestemt i grove trekk et par uker i forveien, frokost og lunsj en uke i forveien. Det blir ikke alltid sånn i realiteten; av og til er det noe jeg ikke får tak i, eller noe som gjør at jeg må stokke om på dagene, men stort sett kommer jeg gjennom alle middagskategoriene hver uke, og jeg har noe forskjellig i hver kategori hver uke. Jeg handler for det meste mat to ganger i uka, og legger til tining/bløtlegging kvelden før. Jeg synes det er lett å holde seg til - til tross for mange ord for å beskrive - det er enkelt og jeg synes det smaker bra, det går av seg selv og jeg vet alltid hva jeg skal gjøre.

Er du tynn eller normal siden du oppretter et kosthold som dette? 

Anonymkode: e33dc...c6b

Lenke til kommentar
Del på andre sider

21 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Er du tynn eller normal siden du oppretter et kosthold som dette? 

Anonymkode: e33dc...c6b

Ups. Takk. Jeg glemte en viktig ting fordi jeg akkurat nå holder på å justere vekta ned litt. Det som jeg har beskrevet her er omtrent 1800-1850 kalorier i gjennomsnitt (det er umulig for andre å vite mengdene på alt, men det er rimelig normale porsjoner, vanlig størrelse på koteletter og fiskefileter, 50 gram ris/pasta til en middag, så nær 250 gram potet som mulig, osv). Det betyr for meg at så lenge jeg holder meg strengt til dette, går jeg sakte nedover, så det gjør jeg nå. Hvis jeg fortsetter, ender jeg på en vekt som jeg ikke ønsker. Jeg ønsker - og har - en BMI mellom 21,2 og 22,3 - det er forbløffende enkelt å "justere" så hårfint. Derfor spiser jeg innimellom litt "ekstra" i tillegg til de tre faste måltidene, når jeg ser at vekta er på vei nedover. Det er bare det at jeg er ganske glad i "ekstra", og det baller fort på seg, men da kutter jeg ned til "bare" måltider. Det går fint det også, for jeg spiser bare mat jeg gleder meg til.

Endret av Pringle
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 21.5.2017 den 23.01, Pringle skrev:

Ups. Takk. Jeg glemte en viktig ting fordi jeg akkurat nå holder på å justere vekta ned litt. Det som jeg har beskrevet her er omtrent 1800-1850 kalorier i gjennomsnitt (det er umulig for andre å vite mengdene på alt, men det er rimelig normale porsjoner, vanlig størrelse på koteletter og fiskefileter, 50 gram ris/pasta til en middag, så nær 250 gram potet som mulig, osv). Det betyr for meg at så lenge jeg holder meg strengt til dette, går jeg sakte nedover, så det gjør jeg nå. Hvis jeg fortsetter, ender jeg på en vekt som jeg ikke ønsker. Jeg ønsker - og har - en BMI mellom 21,2 og 22,3 - det er forbløffende enkelt å "justere" så hårfint. Derfor spiser jeg innimellom litt "ekstra" i tillegg til de tre faste måltidene, når jeg ser at vekta er på vei nedover. Det er bare det at jeg er ganske glad i "ekstra", og det baller fort på seg, men da kutter jeg ned til "bare" måltider. Det går fint det også, for jeg spiser bare mat jeg gleder meg til.

Da gir det mer mening. Jeg føler de fleste spiser mer enn det som du beskriver egentlig.

Anonymkode: e33dc...c6b

Lenke til kommentar
Del på andre sider

15 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Da gir det mer mening. Jeg føler de fleste spiser mer enn det som du beskriver egentlig.

Anonymkode: e33dc...c6b

Bra vi fikk oppklart det. Jeg liker ikke tanken på å være med på å gi inntrykk av/spre ideer om at det er normalt/nødvendig å kronisk spise litt for lite. (Men jeg har altså som en strategi å ha "akkurat litt for lite" som en "baseline", og så regulere opp/ned med "ekstra".)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

17 minutter siden, Pringle skrev:

Bra vi fikk oppklart det. Jeg liker ikke tanken på å være med på å gi inntrykk av/spre ideer om at det er normalt/nødvendig å kronisk spise litt for lite. (Men jeg har altså som en strategi å ha "akkurat litt for lite" som en "baseline", og så regulere opp/ned med "ekstra".)

Det er nok en grei måte. Nå tenkte jeg at du aldri hadde noe ekstra.

Anonymkode: e33dc...c6b

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Med få unntak spiser jeg kun når jeg er sulten. Spiser da det jeg har lyst på, den eneste regelen jeg har for meg selv er at jeg skal få dekket behovet mitt for vitaminer og mineraler. 

 

Har vært frisk fra bulimi i seks år nå, og noe av det jeg gjorde i prosessen for å bli frisk var å studere hva mine normalvektige folk rundt meg spiste. Høres kanskje rart ut, men det hjalp veldig. Etter hvert skjønte jeg at om de f.eks kunne spise to brødskiver og en yoghurt til lunsj uten å plutselig bli gigantiske, så kunne jeg det og. 

 

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 5/17/2017 den 1.25, AnonymBruker skrev:

Jeg har gått ned i vekt og tenker å holde meg der hvor jeg er nå. Men egentlig har jeg jo ikke peiling på hva som er normalt å spise i og med at jeg har gått så lenge på diett og det jeg spiste før det var jo alt for mye. Så jeg lurer på om dere kan si ca hvordan dere forholder dere til mat og trening. 
Tenker dere mye over vekten og hva dere spiser eller tar dere bare det som blir servert eller det som dere får lust på?
Jeg skulle ønske jeg kunne fått et avslappet forhold til mat men samtidig holde vekten.

Anonymkode: e33dc...c6b

Jeg tror et godt utgangpunkt kan være å legge opp til ca 4 måltider for dagen og bare veie seg ca en gang per uke i starten og justere matmengden ut i fra om du går opp eller mer ned med å spise litt ekstra eller litt mindre fra uke til uke, til du finner hva som passer best for deg.

Et typisk normalt kosthold for en norsk kvinne der flere av måltidene gjerne er brødmåltider er mat som dette/mat som tilsvarer dette i kalorimengde:

Frokost: 2 skiver, pålegg, drikke 

Lunsj: 2 skiver+ youghurt eller frukt 

Middag: én normal porsjon

Kvelds: 2 skiver, eller tilsvarende i mengde kalorier.

Og gjerne litt småtteri som frukt innimellom her.

Anonymkode: 3ce67...956

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

4 timer siden, The Kitten skrev:

Med få unntak spiser jeg kun når jeg er sulten. Spiser da det jeg har lyst på, den eneste regelen jeg har for meg selv er at jeg skal få dekket behovet mitt for vitaminer og mineraler. 

 

Har vært frisk fra bulimi i seks år nå, og noe av det jeg gjorde i prosessen for å bli frisk var å studere hva mine normalvektige folk rundt meg spiste. Høres kanskje rart ut, men det hjalp veldig. Etter hvert skjønte jeg at om de f.eks kunne spise to brødskiver og en yoghurt til lunsj uten å plutselig bli gigantiske, så kunne jeg det og. 

 

 

Så bra du er frisk! Også synes jeg det var en veldig bra måte å gjøre det på. Jeg sliter selv med å lære meg hva som er normalt inntak av mat, noe som er litt rart da jeg har masse kunnskaper om det og kunne veiledet andre, men med tidligere spiseforstyrrelse som jeg fortsatt stadig har tilbakefall på så har jeg et litt forvrengt syn på hva akkurat jeg kan spise. 

Har lett for å kutte ned i matinntaket litt etter litt til jeg plutselig sitter der igjen med et tilbakefall. Å studere hva andre spiser var faktisk en god metode tror jeg!  For jeg tenker sikkert nesten daglig hvordan noen feks kan sitte der og spise det til lunsj også er de likevel normalvektig. 

Jeg er for øvrig normalvektig selv nå, men det er noe ufrivillig i forbindelse med langvarig opphold på sykehus. Dette med kosthold er likevel fortsatt en daglig kamp. Både det med å spise nok og ikke minst jobbe mot den delen av meg som vil tilbake til undervekten. Å akseptere kroppen min er noe jeg jobber aktivt med fra jeg står opp til jeg legger meg. 

Endret av Skadeskutt
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 timer siden, The Kitten skrev:

Med få unntak spiser jeg kun når jeg er sulten. Spiser da det jeg har lyst på, den eneste regelen jeg har for meg selv er at jeg skal få dekket behovet mitt for vitaminer og mineraler. 

 

Har vært frisk fra bulimi i seks år nå, og noe av det jeg gjorde i prosessen for å bli frisk var å studere hva mine normalvektige folk rundt meg spiste. Høres kanskje rart ut, men det hjalp veldig. Etter hvert skjønte jeg at om de f.eks kunne spise to brødskiver og en yoghurt til lunsj uten å plutselig bli gigantiske, så kunne jeg det og. 

 

 

Jeg prøver å gjøre det samme. Men man ser jo ikke hva de gjør hele døgnet. Og plutselig sier de å jeg droppet frokosten idag eller plutselig bare tar en banan eller bare en yoghurt. Da blir jeg påvirket i den forstand at jeg tror de ikke spiser så mye. Og kanskje ikke så mye hjemme når jeg ikke ser dem heller.

Anonymkode: e33dc...c6b

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

6 timer siden, AnonymBruker skrev:

Jeg tror et godt utgangpunkt kan være å legge opp til ca 4 måltider for dagen og bare veie seg ca en gang per uke i starten og justere matmengden ut i fra om du går opp eller mer ned med å spise litt ekstra eller litt mindre fra uke til uke, til du finner hva som passer best for deg.

Et typisk normalt kosthold for en norsk kvinne der flere av måltidene gjerne er brødmåltider er mat som dette/mat som tilsvarer dette i kalorimengde:

Frokost: 2 skiver, pålegg, drikke 

Lunsj: 2 skiver+ youghurt eller frukt 

Middag: én normal porsjon

Kvelds: 2 skiver, eller tilsvarende i mengde kalorier.

Og gjerne litt småtteri som frukt innimellom her.

Anonymkode: 3ce67...956

Dette er jo det som egentlig anbefales på alle kosthold sider. Men da blir jeg jo helt fortvilet når det plutselig blir servert kake eller venninner vil ha godis til film. Hva gjør man da. Dropper man de måltidene? 

Anonymkode: e33dc...c6b

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Å observere hva andre spiser, er en lur idé. Men man må reflektere også! Jeg har observert hva andre har spist, siden jeg var liten. Og hva de har sagt om sine matvalg drev meg til vanvidd. De var like irriterende som jeg selv er nå. Veldig mye skjedde fra høsten 2013.

En venninne som er borderline anorektisk, har bidratt med verdifull innsikt. Hun og familien spiser ingen lettprodukter. Ingen av familiemedlemmene er overvektige. Jeg protesterte da hun fortalte dette - jeg må jo spise fettfattig for å ikke legge på meg... enda mer! For jeg var i kategorien "fedme". Men jeg gikk nølende med på hennes prinsipper. Og det fungerte. Om det var det at jeg ble mer mett eller endelig velnært eller mer fornøyd eller bare mindre stressa, aner jeg ikke. Men det var plutselig overkommelig å ikke spise for mye.

En annen venninne er slank og aktiv. Hun svømmer hver morgen. Jeg liker å svømme selv om jeg ikke er så flink, men jeg har lurt på hvorfor hun gidder/orker å "holde på". En gang lagde hun kakao til oss. Jeg ba om sukker i min, og tenkte (sa?) "hvordan kan du drikke kakao uten sukker?" og "hvorfor gjør du det, du trenger ikke det du som er så slank!". Jeg fikk sukker i min. En annen gang kom hun på døra med fish&chips. Jeg tenkte "hvordan kan hun spise fish&chips og være så slank?". Det tok to år eller noe før mynten falt ned: Dette er den eneste gangen jeg har sett henne spise fish&chips, og hun delte én porsjon med meg.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...