Gå til innhold

Husdyr som kjæledyr


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Noen som har dyr type esel, geit, sau, gris, hest osv som "kjæledyr"? Dvs, dere har dyr i innhegninger, staller osv, men uten gårdsdrift? Med mer personlig kontakt, eller hva man skal si

Har noen ganger lurt på hvordan det er å ha et par sauer eller geiter som kjæledyr. Eller kanskje en gris som går innendørs. Noen som har dette her?

Hvilke dyr, hvor mange og hvordan bor de?

Hva er det mest upraktiske/ vanskeligst?

Hva koster det per måned?

Hva er et råd du ville gitt til en person som ville ha samme dyr som deg?

Anonymkode: 84208...0e6

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

De fleste småbruk har mye kontakt med dyrene og de blir som et slags kjæledyr, selv om man også selger til slakt eller slakter selv. Hvor tamme de blir handler mest om hvor mye tid man bruker på dem, de fleste er enkle å bestikke med kraftfôr. Våre sauer var veldig tamme og likte å bli klødd og klappet. Det man må derimot må huske på er at dette er dyr som er avlet i generasjoner for å bli slaktet i relativt ung alder, altså blir det litt hipp som happ med helsa hos mange når de blir noen år.

Hvilke dyr, hvor mange og hvordan bor de?
Er det snakk om smådyr som fjærkre og kaniner kan man ha dem i et lite uthus med løpegård om man ikke har fjøs. Noen raser av hest og sau kan gå ute hele året med tilgang til leskur/åpen del av fjøs. Antall kommer helt an på hvor mange mål man har tilgjengelig.

Hva er det mest upraktiske/ vanskeligst?
Dyra må ha tilsyn hver eneste dag, flere gang for dag. Man er avhengig av et nettverk som kan stille opp for pass da man ikke bare kan flytte dem eller ta dem med.
Vann som fryser på vinteren.
Inngjerding og drenering av områder.
Dårlig flokkdynamikk, mannevonde voksendyr.
Sykdom som gjør at veterinæren må kjøre hele veien ut.
Slakting/avliving.

Hva koster det per måned?
Det kommer veldig an på hvilke dyr, rase og antall man tenker på. To hester krever og koster noe helt annet enn å ha noen sauer eller ender. Det avhenger også en god del om hvilke områder man har tilgjengelig, med tanke på inngjerding og drenering, og om man kan lage eget grovfôr. Deretter skal jo fjøs/stall/hus holdes i stand, trenger man oppvarming kommer det en del utgifter til det. Står dyra inne gjennom vinteren må man ha halm/flis. Ellers går det noe kraftfôr, men det er ikke det man blir blakk av.

Hva er et råd du ville gitt til en person som ville ha samme dyr som deg?
Skal man ha hest burde man ha en viss interesse og kunnskap. Å ha hest hjemme koster ikke all verden (sammenlignet med leiestaller), men de skal fortsatt ha hovstell, tilpasset utstyr og veterinær. De skal også mosjoneres og trenes, så det går med mye tid.
Sau, høns, ender og kaniner er enklere og billigere å holde. Geiter koster derimot ekstra i inngjerding, de er noen rakkere når det gjelder å rømme. Gris lukter ganske sterkt, det er en mindre behagelig lukt enn sau- og geitlukt, så med mindre det er snakk om en enslig gris ville jeg holdt meg langt unna. En del bukker, værer og griser blir også ganske kjedelige å ha med å gjøre når de blir kjønnsmodne, så kastrering eller slakt er ofte nødvendig.
I tillegg er det ganske strenge lover og reguleringer rundt salg og kjøp av sau, geit og gris, og det er ikke så enkelt å skaffe dem alltid. Sau og geit skal ikke stå alene, det mest humane er å ha et visst antall dyr som formerer seg videre, ellers risikerer man å sitte med et eller ingen dyr innen få år. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...