Gå til innhold

Hva er atomkraft/kjernekraft?


Username

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Jeg gidder ikke gjøre skoleoppgaven for deg. Begynn på Wikipedia, deretter kan du søke på "atomkraft" eller "nuclear power" på Google.

Ellers finner du sikkert mange opplysende videoer hvis du søker på "how does nuclear power work" på Youtube.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

6 minutter siden, Username skrev:

Takk for svar. Vil ikke si at Wikipedia er den beste kilden da, er jo litt vanskelig å forstå det som står der ettersom det brukes mange vanskelige naturfaglige ord og begreper man ikke alltid kan fra før :/

Da får du søke videre på Google etter andre fortrinnsvis norske sider, som kanskje har et enklere språk. Eller så får du søke opp de begrepene du ikke forstår. Om du ikke kan det allerede bør du vite hva følgende begreper betyr: Fusjon, fisjon, atomkjerne, protoner, nøytroner, elektroner, radioaktiv stråling osv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan forklare enkelt, men det er best at du faktisk leser om hva det er, og mekanismen bak det. Nå vet jeg ikke hvilke "nivå"(vgs eller universitet) oppgaven er på heller.

Kjernekraft kan deles inn i to prosesser:

1. fisjon

2. fusjon

 

Fusjon er "sammensmelting" av to grunnstoff til et tyngre grunnstoff. Her frigis enorme mengder energi. Sola er et resultat av denne prosessen, men vi klarer per i dag ikke å utnytte fusjon helt ordentlig til kjernekraft. Vi klarer det med atombomber(hydrogenbomber), og vi er i startfasen av å få igang et funksjonelt fusjonskraftverk. Problemet vi står ovenfor er å få den energieffektiv nok + klare å kontrollere det. Hvis/når vi får dette til, vil vi mest sannsynlig løse energibehovet for Jorda.

Fisjon er det motsatte av fusjon. Fisjon er splittelse av grunnstoff. Dette frigir også energi(dog litt mindre) og er noe vi "mestrer". Fisjonskraftverk, som er kjernekraftverkene i drift i dag, baserer seg på kjedereaksjoner med tunge atomkjerner. Ulempen med dette er at vi trenger tunge atomkjerner(som er radioaktive). En stor ulempe med fisjon er som sagt ulykker, da prosessen kan løpe "løpsk". Dette er ikke mulig med fusjon.

 

Et kjernekraftverk fungerer ved at energien vi får fra prosessen varmer opp vann, som fordamper og driver en turbin. Det blir som at du koker vann på en vedovn, bare at vedovnen er byttet ut med en kjernereaktor.

 

Anbefaler deg å lese hvordan fusjon og fisjon faktisk fungerer, da jeg har bare gitt en liten, og delvis upresis beskrivelse av tema.

Anonymkode: fa864...324

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Bare sånn generelt uten å gå inn på spesifikke kjernereaksjoner:

Når man snakker om atomkraft/kjernekraft så mener man kjemiske reaksjoner hvor KJERNEN i atomene forandres. I de "vanlige" kjemiske reaksjonene som foregår i for eksempel kroppen din, når man brenner ved, når man brenner kull osv osv., er det kun snakk om at elektronene (som befinner seg utenfor/rundt atomkjernen) flytter på seg. Kjemiske bindinger mellom atomene brytes opp eller bindes sammen på nye måter, nye kjemiske forbindelser oppstår. Dette avgir energi. (Det kan foregå slike kjemiske reaksjoner som krever energi også, som naturlig fotosyntese, produksjon/fabrikk osv., men det er ikke poenget her)

Så lenge det bare er elektronene som flytter på seg så er det IKKE atomkraft/kjernekraft.

I atomkraft forandres atomkjernene og det er på en måte det samme som at et grunnstoff forandres og blir til et annet grunnstoff. Uran blir til ? , husker ikke.... Når dette skjer sendes det ut sterk energi fra atomkjernene i form av stråling. Stråling kan være kjernepartikler eller rett og slett bare kraftig energi, energi som er mye kraftigere enn stråleenergien man får fra en vedovn eller fra sola når den skinner på deg. Denne strålingen fra atomkjernene kalles radioaktiv stråling. Den er KRAFTIG og føkker opp DNA'et i cellene våre. Farlig!!

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Hvis du skal skrive noe om kjerneenergi innen faget naturfag bør du bruke fagbegrepene. 

Litt forenklet dreier naturfag seg om å kunne begrepene. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alle atomkraftverkene som går i brukbart energioverskudd er i dag basert på fisjon, eller spalting om du vil. Tyngre atomkjerner - ofte uran - blir spaltet til to eller flere lettere atomkjerner ved at de blir truffet av energetiske atomære partikler (gjerne nøytroner). I denne spaltingen frigjøres det energi, beskrevet av Einstein som E=mv²

Altså er masse = energi.

Massen til hver enkelt kjernepartikkel (protoner og nøytroner) er ulik for ulike grunnstoff. Den samlede vekten av en kjerne er for tyngre stoffer høyere enn vekten av hver enkelt kjernepartikkel hver for seg, og når vi spalter en urankjerne til to nye kjerner sitter vi igjen med litt ekstra energi.

Det er denne energien vi bruker til å varme opp vannet som omslutter uran-brenselet, som så brukes til å drive turbiner, som igjen genererer elektrisk strøm.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...