Gå til innhold

Melkesyre


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Hvorfor får man melkesyre i musklene ved styrketrening? Er det fordi man ikke har varmet godt nok opp eller fordi man løfter for tungt? Eller kanskje en kombinasjon, eller noe helt annet? 

Har aldri opplevd å få det før i går på trening.

Anonymkode: 745cc...3a2

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

4 minutter siden, AnonymBruker skrev:

www.google.no :)

Anonymkode: 494da...061

:)))))))))

Anonymkode: 745cc...3a2

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Melkesyre utvikles når treningen man gjør utføres under anaerobe prosesser. Det vil si at man arbeider på svært høy intensitet over kortere perioder slik at kroppen ikke klarer å tilføre oksygen til musklene. Dette er ikke farlig, men fører til at man utvikler melkesyre (ph verdien og miljøet i muskelen blir for surt). Terskelen for når melkesyre dannes er trenbart, men hvis du ikke ønsker å få melkesyre så vil jeg anbefale å senke intensiteten, altså vekten du løfter, hvis du ønsker å ta mange repetisjoner. Etterhvert som du klarer å ta flere repetisjoner med en lavere vekt så kan du øke vekten litt osv. Eller om du ønsker å løfte mye, så må du gå ned på antall repetisjoner.

Altså, jo roligere aktivitet, jo lenger kan du holde på og jo mindre sjanse er det for å utvikle melkesyre. 

Har melkesyre allerede oppstått så kan du enten stoppe opp og hvile litt, slik at kroppen kan hente seg inn igjen, eller prøve å sette ned intensiteten/vekten du løfter slik at musklene får oksygen og melkesyren etter hvert går ned. 

Lykke til med treningen! :)

Endret av Missmimmi
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

29 minutter siden, Missmimmi skrev:

Melkesyre utvikles når treningen man gjør utføres under anaerobe prosesser. Det vil si at man arbeider på svært høy intensitet over kortere perioder slik at kroppen ikke klarer å tilføre oksygen til musklene. Dette er ikke farlig, men fører til at man utvikler melkesyre (ph verdien og miljøet i muskelen blir for surt). Terskelen for når melkesyre dannes er trenbart, men hvis du ikke ønsker å få melkesyre så vil jeg anbefale å senke intensiteten, altså vekten du løfter, hvis du ønsker å ta mange repetisjoner. Etterhvert som du klarer å ta flere repetisjoner med en lavere vekt så kan du øke vekten litt osv. Eller om du ønsker å løfte mye, så må du gå ned på antall repetisjoner.

Altså, jo roligere aktivitet, jo lenger kan du holde på og jo mindre sjanse er det for å utvikle melkesyre. 

Har melkesyre allerede oppstått så kan du enten stoppe opp og hvile litt, slik at kroppen kan hente seg inn igjen, eller prøve å sette ned intensiteten/vekten du løfter slik at musklene får oksygen og melkesyren etter hvert går ned. 

Lykke til med treningen! :)

Takk for info! 

Lurer på en ting til, har det noe å si for utbyttet av treningen, om man opplever melkesyre i løpet av økten eller ikke?

Anonymkode: 745cc...3a2

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er per definisjon umulig å unngå mye melkesyre når man trener styrke.

Melkesyre er et biprodukt som oppstår når kroppen bruker glukose for å få energi. Dette skjer til og med i en liten grad når du sitter i sofaen eller ligger og sover. Så lenge belastningen er under syreterskel/aerob terskel vil kroppen imidlertid raskt bryte ned melkesyren, og mesteparten av energien vil komme fra forbrenning av fett.

Når intensiteten blir høy, langt over syreterskel, må mesteparten av energien komme fra glukose. Dette skaper store mengder melkesyre som det tar tid å bryte ned. Å løfte en vekt som du klarer 10-15 repetisjoner av er omtrent så langt fra en aerob aktivitet du kan komme. Ting du kan drive med i mange minutter eller timer, som rolig jogging, sykling, svømming etc. er aerobe aktiviteter (så lenge man holder intensiteten under syreterskel).

Under en aktivitet der du bare klarer 10-15 repetisjoner yter muskelcellene tilnærmet sitt ytterste, og det er selvsagt ikke aerobt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

22 minutter siden, Wiggins skrev:

Det er per definisjon umulig å unngå mye melkesyre når man trener styrke.

Melkesyre er et biprodukt som oppstår når kroppen bruker glukose for å få energi. Dette skjer til og med i en liten grad når du sitter i sofaen eller ligger og sover. Så lenge belastningen er under syreterskel/aerob terskel vil kroppen imidlertid raskt bryte ned melkesyren, og mesteparten av energien vil komme fra forbrenning av fett.

Når intensiteten blir høy, langt over syreterskel, må mesteparten av energien komme fra glukose. Dette skaper store mengder melkesyre som det tar tid å bryte ned. Å løfte en vekt som du klarer 10-15 repetisjoner av er omtrent så langt fra en aerob aktivitet du kan komme. Ting du kan drive med i mange minutter eller timer, som rolig jogging, sykling, svømming etc. er aerobe aktiviteter (så lenge man holder intensiteten under syreterskel).

Under en aktivitet der du bare klarer 10-15 repetisjoner yter muskelcellene tilnærmet sitt ytterste, og det er selvsagt ikke aerobt.

Har aldri kjent melkesyren før når jeg trener styrke da. 

Anonymkode: 745cc...3a2

Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 timer siden, AnonymBruker skrev:

Har aldri kjent melkesyren før når jeg trener styrke da. 

Anonymkode: 745cc...3a2

Men du blir sliten, ikke sant? Du klarer ikke gjøre den samme løfteøvelsen i 15-20 minutter, det blir 10-15 repetisjoner? Da er det en anaerob øvelse, og du får melkesyre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På generelt basis vil jeg påstå at dersom du aldri har kjent melkesyre når du trener styrke har du aldri trent hardt nok, du avviker fra normalen eller du trener med veldig få repetisjoner. Trener du med 5-15 repetisjoner til utmattelse skal det godt gjøres å ikke få melkesyre.

Anonymkode: 368e8...534

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...