Gå til innhold

Tilberedning av røde bønner


Treningsglad

Anbefalte innlegg

Hei.

Har kjøpt meg noen røde bønner fra helsekosten.

 

Hvordan skal man tilberede disse på en mest tidseffektiv måte?

Hva er koketiden etc?

 

Takk for svar :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Det tar ikke så lang tid, men krever litt planlegging. Legg dem i bløt over natten, kok dem til de er møre (30 - 40 minutter), hell av kokevannet og bruk dem til hva du vil. Ferdig kokte bønner kan også fryses.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min erfaring er at det tar adskillig lengre tid enn 30-40 minutter. De bør koke i minimum 1 time, ofte opp mot halvannen. Unntaket er om du har trykkoker, da holder det med rundt 15 min på høyest trykk. 

Det som er viktig å huske med bønner, er at de inneholder et stoff som kan gi deg matforgiftning i verste fall, og som er en kjent årsak til luftplager i magen. De må derfor tilberedes skikkelig om du vil unngå mageproblemer. Bønnene må bløtlegges for å bli kvitt noe av stoffet. Vannet må ikke brukes. De må også kokes godt, og kokevannet må ikke brukes. 

1. Legg i bløt dagen i forveien. Bytt gjerne vann neste morgen.

2. Før koking, skyll bønnene godt. Ikke bruk bløtleggingsvannet, det skal gå i vasken.

3. Ha bønnene i en kjele, dekk med godt med vann, og kok opp. Om du vil gjøre ytterligere for å redusere luftplager, skift kokevann etter 10-15 minutter. 

4. La dem koke minst en time. Sjekk om de er myke tvers igjennom. La dem evt koke lenger, til de er skikkelig myke. 

5. Skyll bønnene godt før du bruker dem. 

Og får du bønner til overs, legg dem flatt i en pose, så de ikke fryser til en stor klump. 

Anonymkode: 8c404...a55

Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 timer siden, AnonymBruker skrev:

Min erfaring er at det tar adskillig lengre tid enn 30-40 minutter. De bør koke i minimum 1 time, ofte opp mot halvannen. Unntaket er om du har trykkoker, da holder det med rundt 15 min på høyest trykk. 

Det som er viktig å huske med bønner, er at de inneholder et stoff som kan gi deg matforgiftning i verste fall, og som er en kjent årsak til luftplager i magen. De må derfor tilberedes skikkelig om du vil unngå mageproblemer. Bønnene må bløtlegges for å bli kvitt noe av stoffet. Vannet må ikke brukes. De må også kokes godt, og kokevannet må ikke brukes. 

1. Legg i bløt dagen i forveien. Bytt gjerne vann neste morgen.

2. Før koking, skyll bønnene godt. Ikke bruk bløtleggingsvannet, det skal gå i vasken.

3. Ha bønnene i en kjele, dekk med godt med vann, og kok opp. Om du vil gjøre ytterligere for å redusere luftplager, skift kokevann etter 10-15 minutter. 

4. La dem koke minst en time. Sjekk om de er myke tvers igjennom. La dem evt koke lenger, til de er skikkelig myke. 

5. Skyll bønnene godt før du bruker dem. 

Og får du bønner til overs, legg dem flatt i en pose, så de ikke fryser til en stor klump. 

Anonymkode: 8c404...a55

Eventuelt kan du bare hive bønnene i en panne med vann iblandet kraft, løk, hvitløk og urter/krydder etter smak, varme opp og koke til de er møre (noen timer) Det er jo den absolutt raskeste metoden. Jeg har brukt den med nøyaktig samme resultat som den gammaldagse metoden med bløtlegging.

 

Etter forsøk har man nemlig ikke funnet fnugg av bevis på at den berømte "bønnefjerten" skyldes annet enn det du forventer at den skyldes: bønner inneholde mye tungfordøyelig fiber. Folk uvant med fiber fiser av mye fiber. Spis bønner hele tiden og du fiser ikke av bønner... Å ikke tro på vandrehistorier er oftest en lur start ved matlaging: det finnes en overveldende mengde av dem der ute. Og selv tilsynelatende velutdannede folk godtar dem uten kildekritikk. Folk bløtla nok rett og slett bønner i gamle dager fordi brensel kostet penger og bløte bønner koker fortere.

Anonymkode: aa15a...34a

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den 5. februar 2016 at 23.59, AnonymBruker skrev:

Eventuelt kan du bare hive bønnene i en panne med vann iblandet kraft, løk, hvitløk og urter/krydder etter smak, varme opp og koke til de er møre (noen timer) Det er jo den absolutt raskeste metoden. Jeg har brukt den med nøyaktig samme resultat som den gammaldagse metoden med bløtlegging.

 

Etter forsøk har man nemlig ikke funnet fnugg av bevis på at den berømte "bønnefjerten" skyldes annet enn det du forventer at den skyldes: bønner inneholde mye tungfordøyelig fiber. Folk uvant med fiber fiser av mye fiber. Spis bønner hele tiden og du fiser ikke av bønner... Å ikke tro på vandrehistorier er oftest en lur start ved matlaging: det finnes en overveldende mengde av dem der ute. Og selv tilsynelatende velutdannede folk godtar dem uten kildekritikk. Folk bløtla nok rett og slett bønner i gamle dager fordi brensel kostet penger og bløte bønner koker fortere.

Anonymkode: aa15a...34a

Virker som folk bare ikke er vant med fiber, ja, 

Jeg er vegetarianer og spiser bønner hver dag. Fiser ikke av det, men det er vel sikkert fordi jeg er vant til å spise mye fiber. Kan hende det var annerledes i starten, husker ikke helt.

Men å bløtlegge i minst ett døgn, gjerne litt mer er lurt. 

Anonymkode: a835e...65b

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...