Gå til innhold


Rødvin - Holdbarhet?I kjøleskapet


  • Please log in to reply
9 svar på dette emnet

#1 Gjest_gjesta_*

Gjest_gjesta_*
  • Gjester
  • Ble med --

Skrevet 19 mars 2006 - 22:44

Skal rødvinen settes i kjøleskapet hvis den ikke er drukket opp for at den skal holde seg?
Og er holdbarheten ca 1 uke etter den er åpnet.
  • 0

#2 Gjest_gjesta_*

Gjest_gjesta_*
  • Gjester
  • Ble med --

Skrevet 20 mars 2006 - 08:38

Ingen som vet?
  • 0

#3 Gjest_Gjest_*

Gjest_Gjest_*
  • Gjester
  • Ble med --

Skrevet 20 mars 2006 - 09:11

Hvis du korker rødvinen og setter den kjølig men ikke kaldt, holder den seg sikkert fint en uke.
  • 0

#4 Gjest_gjesta_*

Gjest_gjesta_*
  • Gjester
  • Ble med --

Skrevet 20 mars 2006 - 09:58

Kjølig med ikke kaldt?
For kaldt i kjøleskapet altså?
  • 0

#5 Nilma

Nilma

    Verdensvant

  • Medlem
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8 731 innlegg
  • Ble med 14. mars 03
  • Kjønn: Kvinne

Skrevet 20 mars 2006 - 12:32

Neida, det går helt fint å sette den i kjøleskapet. Bare husk å ta den ut litt før du skal drikke den. ;)
  • 0

#6 Ugla

Ugla

    Bronsemedlem

  • Medlem
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 18 571 innlegg
  • Ble med 2. juni 03

Skrevet 20 mars 2006 - 13:40

Kan jeg få komme med et tilleggs-spørsmål vedr. holdbarhet... :sjenert:

Hva med rødvin på "pappkartonger"...
- Hvor lang holdbarhet FØR den blir åpnet (har en uåpnet kartong som jeg fikk for over ett år siden).

- Hvor lang holdbarhet ETTER den er åpnet (den "tappekranen" virker da til å være helt tett).
  • 0
Ugla - Mor Hubros datter
**********************
Det er bedre å ha system i rotet,
enn rot i systemet.

Kaffistova

#7 Blackjack

Blackjack

    Pokerdronning

  • Medlem
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1 344 innlegg
  • Ble med 26. jan. 06

Skrevet 20 mars 2006 - 13:55

Kan jeg få komme med et tilleggs-spørsmål vedr. holdbarhet... :sjenert:

Hva med rødvin på "pappkartonger"...
- Hvor lang holdbarhet FØR den blir åpnet (har en uåpnet kartong som jeg fikk for over ett år siden).

- Hvor lang holdbarhet ETTER den er åpnet (den "tappekranen" virker da til å være helt tett).

Vis innlegg



Pappvin skal ha en holdbarhet på MINST to mnd etter åpning ble jeg fortalt på polet.
Når det gjelder holdbarhet på en uåpnet vet jeg faktisk ikke, står det ingenting på den?
  • 0

#8 Gjest_Gjesta_*

Gjest_Gjesta_*
  • Gjester
  • Ble med --

Skrevet 20 mars 2006 - 13:59

Fra Vinmonopolets sider:

Vin i kartong er beregnet på å drikkes ung. Den bør oppbevares kjølig og konsumeres i løpet av tre-seks måneder. I åpnet tilstand vil vi anbefale en kortere oppbevaringstid.


3-6 uker i åpnet tilstand har jeg hørt, men jeg har drukket rødvin som har mye stått lenger, og vært like god. Jeg synes heller at hvitvin holder seg bare noen får uker, den blir fort "flat" og tam.

Det er jo bare å åpne kartongen og smake, har den vært lagret mørkt og kjølig, kan det jo være at den er like god.

Dette innlegget har blitt redigert av Marillia: 20 mars 2006 - 14:02

  • 0

#9 Ugla

Ugla

    Bronsemedlem

  • Medlem
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 18 571 innlegg
  • Ble med 2. juni 03

Skrevet 20 mars 2006 - 14:03

Takker for svar!

Nei, det står ingen holdbarhet på den.
Ja, den har vært oppbevart kjølig.
  • 0
Ugla - Mor Hubros datter
**********************
Det er bedre å ha system i rotet,
enn rot i systemet.

Kaffistova

#10 Gjest_vinkelner_*

Gjest_vinkelner_*
  • Gjester
  • Ble med --

Skrevet 20 mars 2006 - 20:28

Problemet med vin er at den reagerer med oksygen, så derfor...

I flaske:
Starter reaksjonen for fullt med en gang flasken er åpnet. Lav temperatur senker farten på den kjemiske prossessen (oksidering) så kjøleskapet er absolutt å foretrekke. Sett heller flasken ut igjen i romtemperatur en time eller to før den igjen skal drikkes av. Forskjellige viner reagerer med ulik hastighet, så det finnes ikke noe standard for akkurat hvor mange dager vinen holder seg. Tegn på oksidrasjon er at sen friske smaken av frukt forsvinner og vinen begynner å smake surt (utvikle eddiksyrer)
I tillegg til å sette vinen kaldt for å sinke prossessen vil det også hjelpe stort å gjør overflaten mot luft mindre, dvs helle vinen over på eksempelvis en halvflaske der den går helt opp i tuten slik at luftoverflaten blir minimal. Eller bruke en vakumpumpe slik at oksygenet til en viss grad fjernes i flasken.

I boks:
Boks består av en plastsekk inne i pappesken, og plastsekken er aldri helt lufttett slik en glassflaske er, derfor skjer en sakte oksidering hlet fra tappingen. Maksimal holdbarhet for en boks regnes som 6-8 måneder når den er upånet og 3-4 uker etter åpning. Det er er kjempeproblem for vinkvalitet på boks og det er synd at Norge ikke har en regel som sier at tappedato skal angis på boksen, dette er helt vanlig i andre land. Veldig mye av vinene som selges på boks er dermed sterkt forringet allerede når de bæres ut av vinmonopolet fordi omløpshastigheten er lav på enkelte merker.

Håper det var oppklarende og ikke altfor teknisk ;)
  • 0




0 bruker(e) leser dette emnet

0 medlemmer, 0 gjester, 0 skjulte brukere