Gå til innhold


Foto

Olivenolje vs solsikkeolje


  • Please log in to reply
16 svar på dette emnet

#1 Blueberry

Blueberry

    Fast inventar

  • Medlem
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3 053 innlegg
  • Ble med 29. jan. 05

Skrevet 16 oktober 2005 - 02:51

Jeg gikk for en tid tilbake over til å bruke solsikkeolje til steking i steden for olivenolje (bruker bare olivenolje hvis det står spesifisert i oppskrifter). Dere som har så mange meninger om det meste har kanskje en fornuftig mening om oljer også. Er det noen vesentlig forskjell på solsikkeolje og olivenolje? Noe spesielt å ta hensyn til? Tenker da både på helsen og på kokkeleringen.

PS: Vi snakker om vanlig olivenolje her, ikke extra virgin og de greiene der...
  • 0

#2 Nella

Nella

    Fast inventar

  • Medlem
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2 729 innlegg
  • Ble med 30. sep. 04

Skrevet 16 oktober 2005 - 08:46

Smaken. Solsikkeolje er smaksnøytral og passe til all steking. Olivenolje setter olivensmak på maten.
  • 0

#3 Gjest_Pecado_*

Gjest_Pecado_*
  • Gjester
  • Ble med --

Skrevet 16 oktober 2005 - 08:51

Bruker og solsikkeolje til alt. Olivenolje setter jo smak på alt.
  • 0

#4 Gjest_gjest1_*

Gjest_gjest1_*
  • Gjester
  • Ble med --

Skrevet 16 oktober 2005 - 23:51

Jeg gikk over til rapsolje fra solsikkeolje, det er visstnok sunnere! fungerer likt.
  • 0

#5 Gjest_Mito24_*

Gjest_Mito24_*
  • Gjester
  • Ble med --

Skrevet 17 oktober 2005 - 02:37

Olivenolje. Solsikkeolje er for det meste flerumettede fettsyrer, som tåler høye temperaturer svært dårlig.
  • 0

#6 Gjest_Gjest_*

Gjest_Gjest_*
  • Gjester
  • Ble med --

Skrevet 17 oktober 2005 - 12:20

Hmmm, jeg har hørt at olivenolje tåler høye temperaturer dårlig, og at solsikkeolje er et godt alternativ til for eksempel fritering?
  • 0

#7 Gjest_gjest1_*

Gjest_gjest1_*
  • Gjester
  • Ble med --

Skrevet 17 oktober 2005 - 12:28

Hmmm, jeg har hørt at olivenolje tåler høye temperaturer dårlig, og at solsikkeolje er et godt alternativ til for eksempel fritering?

Vis innlegg


Det stemmer. Rapsolje er visst hakket sunnere, men det er slettes ikke smaksnøytralt :forvirret:

Personlig synes jeg olivenolje bare egner seg visse typer italiensk mat, pizzadeig feks. Bruker helst extra virgin i dressinger.
  • 0

#8 Gjest_Gjest_*

Gjest_Gjest_*
  • Gjester
  • Ble med --

Skrevet 17 oktober 2005 - 12:42

Jeg har brukt rapsolje til steking og i noe bakst, men solsikkeolje er kanskje bedre om det er mer nøytral smak? Bruker forøvrig olivenolje til bla dressing
  • 0

#9 Gjest_gjest1_*

Gjest_gjest1_*
  • Gjester
  • Ble med --

Skrevet 17 oktober 2005 - 12:49

Jeg har brukt rapsolje til steking og i noe bakst, men solsikkeolje er kanskje bedre om det er mer nøytral smak? Bruker forøvrig olivenolje til bla dressing

Vis innlegg


Jeg synes at solsikkeolje er mye mer smaksnøytralt i hvert fall. Rapsolje smaker skikkelig ekkelt, men vet om flere som mener det er smaksnøytralt. Kommer kanskje an på merket..? Hvem vet.
  • 0

#10 Gjest_gjest1_*

Gjest_gjest1_*
  • Gjester
  • Ble med --

Skrevet 17 oktober 2005 - 23:10

Jeg merker ikke at rapsoljen jeg bruker setter smak.
  • 0

#11 skrue

skrue

    Fast inventar

  • Medlem
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2 721 innlegg
  • Ble med 2. sep. 05

Skrevet 18 oktober 2005 - 08:37

Hmmm, jeg har hørt at olivenolje tåler høye temperaturer dårlig, og at solsikkeolje er et godt alternativ til for eksempel fritering?

Vis innlegg

Det kommer an på type olivenolje. Kaldpressete (virgin-oljer) er ikke så godt egnet, mens de som er laget av olivenfrukten etter at den har blitt kladpresset kan brukes. Jeg er ikke sikker på hvor sterk smak det er av denne varmpressete oljen. Jeg bruker den ikke selv.

Ellers:

Steking: Maisolje
Baking: Solsikkeolje
Italiensk mat og endel salater: Olivenolje (virgin).
  • 0

#12 Gjest_Hippopotamus_*

Gjest_Hippopotamus_*
  • Gjester
  • Ble med --

Skrevet 20 oktober 2005 - 12:58

Hmmm, jeg har hørt at olivenolje tåler høye temperaturer dårlig, og at solsikkeolje er et godt alternativ til for eksempel fritering?

Vis innlegg


Jepp. Olivenolje tåler høye temperaturer svært dårlig.
  • 0

#13 Calla

Calla

    Fast inventar

  • Medlem
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4 627 innlegg
  • Ble med 17. juli 04

Skrevet 20 oktober 2005 - 20:40

Stemmer at oliveolje ikke tåler så høy varme, gir fort en ganske besk smak.
Når det gjelder helse så er det vel egentlig ikke store forskjellen hva man bruker til steking...? Når oljen når en viss temperatur så forsvinner jo uansett mye av næringen.
  • 0

#14 Gjest_gjest1_*

Gjest_gjest1_*
  • Gjester
  • Ble med --

Skrevet 20 oktober 2005 - 20:56

Planteoljer
Slik bruker du planteoljene

Planteoljer som kosttilskudd
- Udo's Choice
- Hampfrøolje
- Linfrøolje
- Kokosolje

Planteoljer til kalde retter
- Linfrøolje
- Hampfrøolje
- Rapsolje (uraffinert)
- Soyaolje (uraffinert)

Planteoljer til både kalde og varme retter
(til steking bør du velge disse matoljene i prioritert rekkefølge)
- Kokosolje
- Solsikkeolje med mye oljesyre (blir solgt som steikeolje av helios)
- Tistelolje med mye oljesyre
- Peanøttolje
- Sesamolje
- Avokadoolje
- Olivenolje
- Rapsolje (raffinert)

Disse oljene blir minst ødelagt av høye temperaturer og oksygen. De er rimelig stabile på grunn av spesielle antioksidanter og/eller forholdsvis lite essensielle fet-tsyrer, særlig Omega-3-fettsyrer.
Steik uansett ved lav varme og bruk vann og krydder i panna.

Oppskrift på god steikeolje:
1/3 kokosolje + 1/3 sesamolje + 1/3 olivenolje.
Varm opp kokosoljen til 80 grader og bland sammen. Olivenolje kan erstattes med solsikke- eller tistelolje som inneholder mye oljesyre. (High oleic)
  • 0

#15 Gjest_nico_*

Gjest_nico_*
  • Gjester
  • Ble med --

Skrevet 18 september 2007 - 12:22

<span style='font-size:14pt;line-height:100%'>Planteoljer</span>
Slik bruker du planteoljene

Planteoljer som kosttilskudd
- Udo's Choice
- Hampfrøolje
- Linfrøolje
- Kokosolje

Planteoljer til kalde retter
- Linfrøolje
- Hampfrøolje
- Rapsolje (uraffinert)
- Soyaolje (uraffinert)

Planteoljer til både kalde og varme retter
(til steking bør du velge disse matoljene i prioritert rekkefølge)
- Kokosolje
- Solsikkeolje med mye oljesyre (blir solgt som steikeolje av helios)
- Tistelolje med mye oljesyre
- Peanøttolje
- Sesamolje
- Avokadoolje
- Olivenolje
- Rapsolje (raffinert)

Disse oljene blir minst ødelagt av høye temperaturer og oksygen. De er rimelig stabile på grunn av spesielle antioksidanter og/eller forholdsvis lite essensielle fet-tsyrer, særlig Omega-3-fettsyrer.
Steik uansett ved lav varme og bruk vann og krydder i panna.

Oppskrift på god steikeolje:
1/3 kokosolje + 1/3 sesamolje + 1/3 olivenolje.
Varm opp kokosoljen til 80 grader og bland sammen. Olivenolje kan erstattes med solsikke- eller tistelolje som inneholder mye oljesyre. (High oleic)




Ang. fett, så er det værre å steke i olivenolje enn smør. Det skjer noen bindinger ved visse temperaturer som ikke er bra, ved bruk av olivenolje i stekepannen.
  • 0

#16 Neria

Neria

    Skravlebøtte

  • Medlem
  • PipPipPipPipPipPip
  • 837 innlegg
  • Ble med 29. mars 07

Skrevet 18 september 2007 - 18:18

Jeg slenger på et spørsmål til her... Hvilken olje er mest nøytral på smak til baking av søte bakverk?
  • 0

#17 Gjest_Gjest_*

Gjest_Gjest_*
  • Gjester
  • Ble med --

Skrevet 18 september 2007 - 18:24

Jeg slenger på et spørsmål til her... Hvilken olje er mest nøytral på smak til baking av søte bakverk?



Jeg ville brukt solsikkeolje eller maisolje. Har også brukt rapsolje uten at jeg synes det gir smak (men kanskje litt farge) på bakverk - men synes riktignok denne oljen gir smak i steking, dressinger o.l.
  • 0




0 bruker(e) leser dette emnet

0 medlemmer, 0 gjester, 0 skjulte brukere