Gå til innhold


Foto

Hvordan snu negative tanker og en negativ tilværelse til noe positivt?

Skrevet av forfatterspira72 , 11 april 2012 · 2 195 visn.

De fleste mennesker går en eller flere ganger gjennom negative ting i livet sitt. Noen ganger virker alt helt håpløst og man finner seg selv nede i «kjelleren». Jeg sier ikke at man nødvendigvis havner nede i kjelleren, men at man kan sette seg fast i negative tankemønstre og man vet ikke hvordan man skal komme seg ut av det. Jeg våger å påstå at alle kan kjenne seg igjen i nettopp dette. Så, hva gjør man når man føler at alt er håpløst?

Det er flere ting som kan være lurt. F eks så kan man gå litt inn i seg selv og stille seg disse spørsmålene:

1. Når startet disse negative tankene? Skjedde det noe spesielt i livet ditt som kan være årsaken?

2. Er dette tanker som preger deg i hverdagen eller kommer de bare i perioder?

3. Hva gjør du selv når de negative tankene kommer? Har du snakket med noen du stoler på om dette eller holder du det for deg selv?

4. Ødelegger dette konsentrasjonen din f eks i forhold til jobb, i sosiale sammenhenger etc?

5. Har du noen ganger opplevd at mennesker som står deg nært kommenterer endringer f eks i oppførsel, humør osv?

Forslag til løsning i forhold til spørsmål 1:

Hvis man kan finne eksakte hendelser som kan ha en medvirkende årsak til problemet så er det enklere å finne ut hva man kan gjøre. La oss si f eks at du opplevde negative tilbakemeldinger fra noen som betyr mye for deg. Da kan man bli veldig skuffet, såret og sint og hvis man ikke snakker med vedkommende eller jobber seg gjennom det der og da så vokser jo den negative følelsen. Da kan en evt løsning være at man tar det opp med vedkommende og får sagt hvordan denne opplevelsen preger deg. Negative tanker kan ofte være noe som ligger i deg selv. Det kan ha grobunn i selvbildet ditt. Noen ganger er løsningen ganske enkel men det kan være vanskelig å se den hvis man er langt nede. Nå snakker jeg kun av egen erfaring men i noen tilfeller når jeg tenker negative tanker så setter jeg f eks på en film som får meg til å le, eller musikk som får meg i godt humør. Dette er forskjellig fra person til person selvsagt. Noen ganger kan det hende at jeg rett og slett bare kommer meg ut og går meg en tur eller drar på trening. Hemmeligheten ligger i å gjøre ting for deg selv som gir deg en positiv opplevelse.

Forslag til løsning på spørsmål 2:

Man kan ofte stadfeste hvor mye tid og energi de negative tankene tar ved å skrive ned tidspunktene for å evaluere hvor stor plass de har i livet ditt. Skriv gjerne ned når de oppstår, hva som skjedde før de oppsto og hvordan de føles. Da kan du muligens finne ut hva du selv kan unngå for å stoppe tankene.

Forslag til løsning på spørsmål 3:

Noen ganger er det vanskelig å snakke om vonde og negative ting. Kanskje man er usikker på om man kan stole på at mennesker rundt en ikke snakker om dette til andre. Kanskje føler man skam og frykt i forhold til det å åpne seg helt. Dette er veldig vanlig når vi er sårbare. Jeg hadde det sånn selv i mange år, men når jeg en dag tok sjansen og snakket med en venninne jeg stolte på om mine negative tanker så klarte jeg finne ut hvor problemet lå. Det er alltid godt å kunne støtte seg til noen, få trøst osv. Samt at andre kanskje ser ting klarere enn deg å kan åpne øynene dine.

Forslag til løsning på spørsmål 4:

Hvis du legger merke til hos deg selv at du blir mer ukonsentrert i forhold til jobb når du har en tung dag så har det kommet til det punktet hvor du bør stoppe opp å vurdere å ta tak i ting på den ene eller andre måten. Da er jo risikoen at du ikke klarer å yte det som trengs i forhold til forpliktelsene du har. Da kan det være lurt å ta seg en pause fra jobb ved at du kontakter fastlegen din f eks, eller enda bedre, snakker med sjefen din og forklarer situasjonen. Men det er ikke alltid man er i stand til å gjøre dette. Vurderingssak for hvert enkelt menneske. Hvis venner, familie og bekjente snakker til deg om endringer de merker seg ved deg. Lytt til dem. De gjør det KUN fordi de bryr seg og er bekymret for deg.

Forslag til løsning på spørsmål 5:

Hvis du eller andre i din omgangskrets merker at humøret ditt svinger veldig så er det veldig nødvendig at du tar grep. Prøv å snu og tenk at en i din nærhet forandret seg så ville du nok reagert selv. Det er ofte dette vi mennesker glemmer litt. Det å se på seg selv fra utsiden. Samt det å speile seg i andre mennesker. Ta til deg omsorgen du får fra mennesker i ditt liv.

Konklusjon:

Når det gjelder tankemønstre vi mennesker har så er det ofte slik at vi er enten vår verste fiende eller vår egen bestevenn. Mellomtingen er veldig vanskelig å finne. Stabilisering av tankegangen vår er en lang og noen ganger evigvarende prosess. Hva betyr det å være sin egen bestevenn? Jo, det betyr at du ikke skal rakke ned på deg selv hele tiden. Isteden så skal du innse at du kan ikke være best i alt. Ingen er perfekte. Det som er
hemmeligheten er vel at du klarer å se at selv om du feilet så lærte du noe om deg selv og du fant din egen grense. For å finne sine egne grenser er ingen selvfølge, det krever at du kan feile men likevel ha tro på deg selv. Og det er en bragd i seg selv. Glem ikke det.

Hvis du tenker negative tanker så kan man ofte koble det til at du er for lite aktiv. Neida, jeg mener ikke fysisk aktiv nødvendigvis men at du har for mye tid til å la tankene få plass. Fyll eventuelle «tomrom» du kjenner på med ting som gir deg noe. Til syvende og sist så er det DU som velger hvor mye plass negativitet skal ha i ditt liv. Hvorfor ikke snu det negative til noe positivt. Og det kan vi så lenge vi har de rette verktøyene å bruke. Og de viktigste verktøyene sitter i ditt eget hode. Hvis en harddisk i en datamaskin ryker så skifter vi den ut ikke sant? Hvis du er lei av å tenke negativt så skift kanal. Skal prøve å forklare det. Tenk deg at de negative tankene dine er en ball. Se for deg ballen, kast den så langt du klarer vekk utendørs eller grav den ned f eks. Ja, jeg vet at det høres helt latterlig ut men det hjelper faktisk. Hjernen tror på det du vil den skal tro på.

Helt til slutt så vil jeg si at alle mennesker er UNIKE på sin egen måte. Du er spesiell, ingen er som deg. Du har egenskaper andre ikke har og det vil si at når du treffer mennesker som ikke har dem så lærer du dem ting og omvendt. Vi er i en prosess hele livet. Vi lærer stadig nye ting. Og for hver opplevelse vi har, være seg positiv eller negativ, så utvikler vi oss som mennesker. Det er jo bare helt fantastisk. Og det er aldri for sent å endre kurs. Ta vare på deg selv og la deg få være akkurat sånn du er. Utrolig viktig å være ekte. Det du gir andre får du som regel tilbake.

Ha en strålende kveld alle sammen :-)


  • 0Oktober 2015

S M T O T F L
    123
4567 8 910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Annonse